ANTALYA, MERSİN, ADANA TEHLİKEDE!

GÜNDEM 07.08.2024 - 16:18, Güncelleme: 07.08.2024 - 16:18 3486+ kez okundu.
 

ANTALYA, MERSİN, ADANA TEHLİKEDE!

Akdeniz'de Sular Isındı: Antalya, Adana ve Mersin İçin Alarm Çanları Çalıyor! Sıcaklık Normalin Üzerinde!
Akdeniz Bölgesi’nin gözde şehirleri Antalya, Mersin ve Adana, deniz suyu sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesiyle alarm veriyor. Uzmanlar, bu durumun ciddi biyolojik değişimlere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Son yapılan deniz suyu sıcaklık ölçümleri, Antalya’nın batısında 29-30 derece arasında seyrederken, doğusunda yer alan Alanya ilçesinde 31 derece olarak kaydedildi. Mersin’de Yenişehir ilçesinde yapılan ölçümlerde 30.8 dereceye ulaşıldı. Akdeniz’e kıyısı olan Adana’da da benzer bir durum söz konusu. Karataş Balıkçı Barınağı civarında yapılan sıcaklık ölçümleri, deniz suyunun 31 dereceye ulaştığını gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun kontrol altına alınması ve gerekli tedbirlerin acilen uygulanması gerektiğini vurguluyor. DENİZDE SICAKLIK YÜKSELİRSE NE OLUR? TEDBİR ŞART!  Deniz suyu sıcaklığının artması, birçok olumsuz biyolojik değişimi de beraberinde getiriyor. İlk olarak, yerel deniz canlılarının yaşamını sürdürememesi söz konusu. Yerel türlerin ortadan kalkması, istilacı türlerin denizlere hakim olmasına yol açıyor. Özellikle Kızıldeniz’den gelen balon balıkları gibi istilacı türler, yerel türlerin yok olmasını hızlandırıyor. Türkiye’de ortalama deniz suyu sıcaklıkları 20 ile 30 derece arasında değişiyor. Denizlere ulaşan akarsular, bölgenin iklimi ve coğrafi konumu su sıcaklıkları üzerinde etkili. Kuzey’den Güney’e doğru deniz suyu sıcaklık değerleri artıyor. Karadeniz ve Ege’de 20’li derecelerde seyreden deniz suyu sıcaklıkları, Akdeniz’de 30’lu değerlere ulaşıyor. Uzmanlar, ideal deniz suyu sıcaklığının 22 ile 30 derece arasında olduğunu belirtiyor. Antalya, Mersin ve Adana’daki deniz suyu sıcaklıklarının artışı, çevresel ve biyolojik dengeler açısından büyük riskler taşıyor.
Akdeniz'de Sular Isındı: Antalya, Adana ve Mersin İçin Alarm Çanları Çalıyor! Sıcaklık Normalin Üzerinde!

Akdeniz Bölgesi’nin gözde şehirleri Antalya, Mersin ve Adana, deniz suyu sıcaklıklarının normalin üzerinde seyretmesiyle alarm veriyor. Uzmanlar, bu durumun ciddi biyolojik değişimlere yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Son yapılan deniz suyu sıcaklık ölçümleri, Antalya’nın batısında 29-30 derece arasında seyrederken, doğusunda yer alan Alanya ilçesinde 31 derece olarak kaydedildi. Mersin’de Yenişehir ilçesinde yapılan ölçümlerde 30.8 dereceye ulaşıldı. Akdeniz’e kıyısı olan Adana’da da benzer bir durum söz konusu. Karataş Balıkçı Barınağı civarında yapılan sıcaklık ölçümleri, deniz suyunun 31 dereceye ulaştığını gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun kontrol altına alınması ve gerekli tedbirlerin acilen uygulanması gerektiğini vurguluyor.


DENİZDE SICAKLIK YÜKSELİRSE NE OLUR? TEDBİR ŞART! 

Deniz suyu sıcaklığının artması, birçok olumsuz biyolojik değişimi de beraberinde getiriyor. İlk olarak, yerel deniz canlılarının yaşamını sürdürememesi söz konusu. Yerel türlerin ortadan kalkması, istilacı türlerin denizlere hakim olmasına yol açıyor. Özellikle Kızıldeniz’den gelen balon balıkları gibi istilacı türler, yerel türlerin yok olmasını hızlandırıyor. Türkiye’de ortalama deniz suyu sıcaklıkları 20 ile 30 derece arasında değişiyor. Denizlere ulaşan akarsular, bölgenin iklimi ve coğrafi konumu su sıcaklıkları üzerinde etkili. Kuzey’den Güney’e doğru deniz suyu sıcaklık değerleri artıyor. Karadeniz ve Ege’de 20’li derecelerde seyreden deniz suyu sıcaklıkları, Akdeniz’de 30’lu değerlere ulaşıyor. Uzmanlar, ideal deniz suyu sıcaklığının 22 ile 30 derece arasında olduğunu belirtiyor. Antalya, Mersin ve Adana’daki deniz suyu sıcaklıklarının artışı, çevresel ve biyolojik dengeler açısından büyük riskler taşıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.