ÜCRETSİZ OKUL YEMEĞİ İKTİDARIN GÜNDEMİNDE NEDEN YOK?
ÜCRETSİZ OKUL YEMEĞİ İKTİDARIN GÜNDEMİNDE NEDEN YOK?
Türkiye’de Yetersiz Beslenme Alarmı Çalıyor, Ücretsiz Öğle Yemeği Uygulaması Hala Hayata Geçirilmiyor!
TÜRKİYE'NİN ÇOCUKLARI YETERSİZ BESLENME SORUNUYLA BAŞ BAŞA
Türkiye, büyük bir sosyal krizle karşı karşıya. Ülkenin dört bir yanındaki çocuklar, açlıkla mücadele ediyor, ancak hükümetin çözüm olarak sunduğu tek şey sessizlik. Çocukların yetersiz beslenmesi, ülkenin en büyük sosyal sorunlarından biri haline gelmişken, "ücretsiz okul yemeği" uygulaması hala iktidarın gündeminde değil. Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu üyesi Hacer Foggo, çarpıcı verilerle bu sorunun boyutlarını gözler önüne serdi. Foggo, çocuklarda bodurluk oranının yüzde 6'larda olduğunu ve bu oranın ülkenin yetersiz beslenme krizini açıkça ortaya koyduğunu belirtti. Ücretsiz okul yemeği uygulaması, geçtiğimiz yıllarda yapılan sınırlı denemelere rağmen geniş çapta uygulanmadı. Deprem bölgesindeki okullar ve ikili eğitim yapan okullarda bu uygulamalar kaldırıldı ve yetersiz beslenme sorunu daha da derinleşti.Türkiye’de yaklaşık 4 milyon aile düzenli sosyal yardım alırken, bu yardımlardan faydalanamayan çocuk sayısı 171 bin 895 olarak kaydedildi.
TÜRKİYE' DE 171 BİN 895 ÇOCUK YARDIMLARDAN FAYDALANAMIYOR
Uzmanlar, bu sayının 2025 yılında 200 bini bulacağını öngörüyor. Bu çocukların her biri, açlık ve yetersiz beslenme ile boğuşuyor. Asgari ücretliler dahi sosyal yardımların dışında kalıyor; bu durum, bu hanelerde yaşayan çocukların da sağlıksız beslenmesine neden oluyor. Sosyal yardım sisteminin yetersizliğine dikkat çeken Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, 21-22 Eylül tarihlerinde Ankara’da düzenleyeceği toplantı için Milli Eğitim, Sağlık ve Aile Bakanlığı temsilcilerine çağrıda bulundu. Bu toplantıda, okul yemeklerinin tüm okullarda uygulanması gerektiği ve bu uygulamanın çocuk sağlığı üzerindeki olumlu etkileri tartışılacak.Hacer Foggo, yetersiz beslenmenin yalnızca fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal sağlık üzerinde de büyük etkileri olduğunu vurguluyor. "Yetersiz beslenme, çocuklarda öğrenme güçlüklerinden depresyona kadar birçok soruna yol açıyor.
"YETERSİZ BESLENME ÇOCUKLARIN FİZİKSEL VE ZİHİNSEL GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR"
Foggo, yetersiz beslenmenin bodurluk, düşük kilo ve zayıf bağışıklık sistemi gibi sorunlar, çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerini olumsuz etkiliyor," diyor Foggo. PISA 2022 verilerine göre, öğrencilerin yüzde 31’i okuldan önce kahvaltı yapmıyor ve yüzde 19.2’si en az bir gün yemek yemede zorluk çekiyor. Bu veriler, okul yemeği uygulamasının ne denli acil bir ihtiyaç olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak, hükümet bu konuda somut adımlar atmaktan kaçınıyor. Yüksek gıda enflasyonu ve gıda güvencesizliği, Türkiye’nin çocuk açlığı krizinin ne kadar derin olduğunu gösteriyor. Eğitim ve sosyal yardım sistemindeki eksiklikler, çocukları açlıkla baş başa bırakıyor. Bu sorunun çözümü için etkili ve hızlı bir adım atılmadığı sürece, Türkiye’nin çocukları bu yetersiz beslenme sorunuyla baş başa kalmaya devam edecek.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.