İçki satışına yeni düzenleme
İçki satışına yeni düzenleme
Tarım ve Orman Bakanlığı, “Açık Alkollü İçki Satış Belgesini Haiz İşyerlerinde Kullanılan Servis Amaçlı Materyallere İlişkin” bir tebliğ yayınladı.
Tebliğ, 4250 sayılı İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununun 6. maddesinin birinci fıkrası kapsamında açık alkollü içki satış belgesini haiz açık içki tüketim noktalarında üzerinde alkollü içki marka, amblem ve logolarına yer verilebilecek servis amaçlı materyallerin kullanımına ilişkin sınırları belirlemeyi amaçlıyor.
Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, alkollü içki markaları ve logoları yalnızca belirli materyallerde yer alabilecek. Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 6 ay sonra yürürlüğe girecek olan tebliğ, açık alkollü içki satış belgesi düzenlenmiş işyerlerinde bulunan servis materyallerini şu şekilde düzenlenmesini öngörüyor:
“Piyasaya arz ambalajı bozulan alkollü içkilerin tüketiciye servisinde kullanılan cam veya sair malzemeden yapılmış bardak, kadeh, sürahi ya da karaf gibi servis kaplarında,
Alkollü içkilerin piyasaya arz ambalajının tüketim öncesinde bozulmasında kullanılan açacaklar ve tirbuşonlarda,
Alkollü içkilerin tüketiciye servisinde kullanılan tepsiler ve buz kovalarında,
Bira tipi alkollü içkinin servise hazır hale getirilerek servis kaplarına doldurulmasında kullanılan musluk düzeneklerinde,
Servis tezgahlarında bulundurulan alkollü içkilere mahsus paspaslarda,
Alkollü içki karışımlarının hazırlanmasında kullanılan kap, ölçek ve çubuklarda, alkollü içki marka, amblem veya logolarına yer verilebilir. Birinci fıkrada sayılan materyaller alkollü içki servisi ve tüketimi haricinde herhangi bir amaçla kullanılamayacak”
Tebliğe göre, birinci fıkrada sayılan servis materyallerinin üzerinde, yalnızca piyasaya arzına izin verilmiş alkollü içkilerin orijinal arz ambalajında yer alan marka, amblem veya logolar kullanılabilecek Servis materyallerinin üzerinde, belirtilen nitelikte marka, amblem veya logo dışında alkollü içkilere ilişkin herhangi bir ibare ya da açıklamaya ise yer verilemeyecek. Bu maddeye aykırı servis materyali kullanımı 4250 sayılı Kanunun 6. maddesinin birinci fıkrasına aykırı olarak teşvik edici içerikte ve reklam mahiyetinde kabul edilecek. Tebliğ hükümlerine aykırılığın tespiti halinde ise 4250 sayılı Kanunun 7. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca idari para cezası uygulanacak.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.