Türkiye çocuk işçi cenneti

EKONOMİ 11.06.2015 - 18:34, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2798+ kez okundu.
 

Türkiye çocuk işçi cenneti

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, “Çocuk işçiliği ülkemizin yapısal sorunlarından birisidir” dedi
  Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’de 890 bin civarında ‘çocuk işçi’ bulunduğuna dikkat çekti. Çıtırık, ülkemizde eğitim sisteminde yapılan sürekli ve olumsuz değişiklikler sonucunda çocuk işçi sayısının arttığını vurgulayarak, “Çocuk işçiliği ülkemizin yapısal sorunlarından birisidir” dedi. 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Baro Başkanı Çıtırık, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO)  kayıtlarına göre dünyada 5-17 yaş arasında 168 milyon çocuk bulunduğunu söyledi. Dünyada halen çocukların savaşların, sosyal adaletsizliğin ve yoksulluğun doğrudan mağduru olduğunu belirten Çıtırık, “1992 yılından bu yana ILO öncülüğünde, çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik uluslararası program uygulanarak (IPEC) mücadele devam etmektedir” dedi. Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, açıklamasında daha sonra şunları dile getirdi: “Ülkemizdeki çocuk işçi sayısı, 890 bin civarındadır. Ücretsiz zorunlu eğitim süresindeki kısaltmalar, ücretsiz işçi ya da iş gücü sömürüsü, yoksulluğun, sahipsizliğin, güvencesizliğin yanı sıra emeğin piyasada esnekleşmesi ve kuralsızlaşmasıyla çocuk işçiliği artmaktadır. Ülkemizde eğitim sisteminde yapılan sürekli ve olumsuz değişiklikler sonucunda çocuk işçi sayısı artmaktadır. Bireyin maddi ve manevi gelişimini sağlayan, insan onur ve haysiyetine yaraşır bir yaşam sürebilmesi için gerekli önlemleri alarak, asgari koşuları hazırlayan sosyal devlet anlayışı yerine, sadaka veren devlet anlayışının da çocuk işçilikte rolü büyüktür. Çocuk işçilik, çocuk emeği daha çok ev işlerine ve tarım alanına kaymaktadır. Ayrıca 6-17 yaş grubunda çalışan çocuklardan, okula devam edenlerin 39/100'ü hane halkının ekonomik faaliyetlerine yardımcı olmakta, 24/100'ü de hane halkının gelirine katkıda bulunmak için çalışmaktadır. Yine verilere göre ücretli ya da yevmiyeli olarak çalışan çocukların 3.5/100'ü sakatlanma ya da yaralanma yaşamıştır. 36/100'nün haftalık izni yok, 89/100'nün yıllık ücretli izni yok, 34/100'ne işyerinde yemek verilmemektedir. Sonuç olarak; çocuk işçiliği ülkemizin yapısal sorunlarından biridir. Kaçak Saraylara, makam otolarına harcanan paraların, ücretsiz-yaygın ve nitelikli eğitime ayrılması gerekmektedir. Nitelikli eğitim ve yeteneklerine uygun dallarda çocuklarımızın yetişebilmeleri için gerekli tüm unsurlar yaşama geçirilmelidir”  
Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, “Çocuk işçiliği ülkemizin yapısal sorunlarından birisidir” dedi

 

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye’de 890 bin civarında ‘çocuk işçi’ bulunduğuna dikkat çekti. Çıtırık, ülkemizde eğitim sisteminde yapılan sürekli ve olumsuz değişiklikler sonucunda çocuk işçi sayısının arttığını vurgulayarak, “Çocuk işçiliği ülkemizin yapısal sorunlarından birisidir” dedi.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğine Karşı Mücadele Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Baro Başkanı Çıtırık, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO)  kayıtlarına göre dünyada 5-17 yaş arasında 168 milyon çocuk bulunduğunu söyledi. Dünyada halen çocukların savaşların, sosyal adaletsizliğin ve yoksulluğun doğrudan mağduru olduğunu belirten Çıtırık, “1992 yılından bu yana ILO öncülüğünde, çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik uluslararası program uygulanarak (IPEC) mücadele devam etmektedir” dedi.

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, açıklamasında daha sonra şunları dile getirdi:

“Ülkemizdeki çocuk işçi sayısı, 890 bin civarındadır. Ücretsiz zorunlu eğitim süresindeki kısaltmalar, ücretsiz işçi ya da iş gücü sömürüsü, yoksulluğun, sahipsizliğin, güvencesizliğin yanı sıra emeğin piyasada esnekleşmesi ve kuralsızlaşmasıyla çocuk işçiliği artmaktadır.

Ülkemizde eğitim sisteminde yapılan sürekli ve olumsuz değişiklikler sonucunda çocuk işçi sayısı artmaktadır. Bireyin maddi ve manevi gelişimini sağlayan, insan onur ve haysiyetine yaraşır bir yaşam sürebilmesi için gerekli önlemleri alarak, asgari koşuları hazırlayan sosyal devlet anlayışı yerine, sadaka veren devlet anlayışının da çocuk işçilikte rolü büyüktür.

Çocuk işçilik, çocuk emeği daha çok ev işlerine ve tarım alanına kaymaktadır. Ayrıca 6-17 yaş grubunda çalışan çocuklardan, okula devam edenlerin 39/100'ü hane halkının ekonomik faaliyetlerine yardımcı olmakta, 24/100'ü de hane halkının gelirine katkıda bulunmak için çalışmaktadır.

Yine verilere göre ücretli ya da yevmiyeli olarak çalışan çocukların 3.5/100'ü sakatlanma ya da yaralanma yaşamıştır. 36/100'nün haftalık izni yok, 89/100'nün yıllık ücretli izni yok, 34/100'ne işyerinde yemek verilmemektedir.

Sonuç olarak; çocuk işçiliği ülkemizin yapısal sorunlarından biridir. Kaçak Saraylara, makam otolarına harcanan paraların, ücretsiz-yaygın ve nitelikli eğitime ayrılması gerekmektedir. Nitelikli eğitim ve yeteneklerine uygun dallarda çocuklarımızın yetişebilmeleri için gerekli tüm unsurlar yaşama geçirilmelidir”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.