Türkiye'de 28 bini aşkın hasta organ bekliyor

SAĞLIK-YAŞAM 15.06.2015 - 09:28, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 3108+ kez okundu.
 

Türkiye'de 28 bini aşkın hasta organ bekliyor

    Sağlık Bakanlığı Türkiye Organ Doku Bilgi Sistemi verilerini paylaşan Meltem Yavuz, Türkiye'de 22 bin 331 böbrek, 580 kalp, 2 bin 186 karaciğer, 49 akciğer, 251 pankreas, 3 bin 100 kornea, 4 kalp kapakçığı ve 2 tane de ince bağırsak nakli bekleyen hasta bulunduğunu aktardı. Son yıllarda organ nakli ve bağışı konusunda toplumda oluşan duyarlılığın arttığını anlatan Yavuz, "Buna karşın Türkiye'de organ bağışı yine de çok yetersiz" dedi. "YENİ BİR YAŞAM BAĞIŞLAYIN" Bağışlanan bir organın bir kişiyi yaşama yeniden bağlayacağını belirten Meltem Yavuz, şöyle devam etti: "Yaşayan herkes aslında potansiyel hastadır. Belki bir gün bir veya daha fazla organa herkesin ihtiyacı olabilir. Bu gerçeğe rağmen ne yazık ki ülkemizde organ nakillerinde en büyük sorun organ bağışının azlığı. Bu duruma eğitim eksikliği, bilinçsizlik ve yanlış inanışlar neden oluyor. Tıbben bir insanın ölümü, yaşamsal bir organın iflas etmesiyle gerçekleşir. Bu durumdaki birine, o hayati organın bağışlanması ve yaşama bağışlanan organla tutunması çok büyük bir olay değil midir? Belki bir gün hepimizin organa ihtiyacı olacak. Bu gerçeği bilerek organ bağışı konusunda bilinçli ve duyarlı olunmalı. Organ bağışıyla birini yaşama bağlamak, o kişiyi, ailesini, sevdiklerini, toplumu çok mutlu etmez mi? Organ bağışının yeni bir yaşam bağışı olduğu unutulmasın." DHA

 

 

Sağlık Bakanlığı Türkiye Organ Doku Bilgi Sistemi verilerini paylaşan Meltem Yavuz, Türkiye'de 22 bin 331 böbrek, 580 kalp, 2 bin 186 karaciğer, 49 akciğer, 251 pankreas, 3 bin 100 kornea, 4 kalp kapakçığı ve 2 tane de ince bağırsak nakli bekleyen hasta bulunduğunu aktardı. Son yıllarda organ nakli ve bağışı konusunda toplumda oluşan duyarlılığın arttığını anlatan Yavuz, "Buna karşın Türkiye'de organ bağışı yine de çok yetersiz" dedi.

"YENİ BİR YAŞAM BAĞIŞLAYIN"

Bağışlanan bir organın bir kişiyi yaşama yeniden bağlayacağını belirten Meltem Yavuz, şöyle devam etti:

"Yaşayan herkes aslında potansiyel hastadır. Belki bir gün bir veya daha fazla organa herkesin ihtiyacı olabilir. Bu gerçeğe rağmen ne yazık ki ülkemizde organ nakillerinde en büyük sorun organ bağışının azlığı. Bu duruma eğitim eksikliği, bilinçsizlik ve yanlış inanışlar neden oluyor. Tıbben bir insanın ölümü, yaşamsal bir organın iflas etmesiyle gerçekleşir. Bu durumdaki birine, o hayati organın bağışlanması ve yaşama bağışlanan organla tutunması çok büyük bir olay değil midir? Belki bir gün hepimizin organa ihtiyacı olacak. Bu gerçeği bilerek organ bağışı konusunda bilinçli ve duyarlı olunmalı. Organ bağışıyla birini yaşama bağlamak, o kişiyi, ailesini, sevdiklerini, toplumu çok mutlu etmez mi? Organ bağışının yeni bir yaşam bağışı olduğu unutulmasın." DHA

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.