Beyin biyopsisinde yeni çağın tekniği

SAĞLIK-YAŞAM 31.07.2015 - 10:01, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2243+ kez okundu.
 

Beyin biyopsisinde yeni çağın tekniği

Biyopsi alınamayan beyin tümörleri de sorun olmaktan çıktı
  Biyopsi alınması cerrahi olarak riskli olan beyin tümörlerine uygulanan yeni yöntem, bu durumdaki hastalar için yaşama umudu oldu. Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde başarıyla uygulanan “Stereotaktik beyin biyopsisi” sayesinde, 200 hasta ameliyat edilerek, sağlığına kavuştu.   Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kadir Tufan, “Stereotaktik beyin biyopsisi”nin, beyin tümörlerinin (urları) tanısı ve tedavisinde önemli rol oynayan cerrahi bir teknik uygulama olduğunu bildirdi.   Stereotaktik Biyopsi Uygulamaları: Beyin tümörlerinde tümörün tipinin kesin olarak anlaşılabilmesinin tümörün cerrahi olarak çıkarılabilmesi ile mümkün olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kadir Tufan, “Ancak derin yerleşimli tümörlerde cerrahi riskli olabilmektedir. Bu vakalarda hastaya zarar vermemek adına stereotaktik biyopsi yapılarak tümörden parça almak ve tümör tipini anlamak mümkün olabilmektedir. Ayrıca bazı beyin lezyonlarında ayırıcı tanı için de kullanılabilmektedir” dedi.   Nasıl uygulanıyor? Yöntemin uygulanışı ile ilgili de bilgi veren Doç. Dr.Tufan, şunları kaydetti: “Hastanın başına lokal anestezi ile stereotaktik çerçeve takılır. Ardından hastaya başındaki çerçeve ile MR çekilir. Ardından Mr görüntüleri değerlendirilerek özel hesaplamalarla beyinden biyopsi alınacak yer belirlenir. Ardından hasta ameliyathaneye alınır. Genel anestezi eşliğinde saçlı deride 2-3 cm’lik kesi ardından kafatasına bir adet delik açılır ve hesaplamalar doğrultusunda özel bazı aletler ve iğneler ile beyinden biyopsi alınır ve tetkike gönderilir. Ardından iğne çıkarılır ve 3-4 dikiş atılarak cilt kapatılır.”   Hasta ertesi gün taburcu ediliyor Doç. Dr. Tufan, bazı özel durumlara lokal anestezi ile de müdahale yapıldığını belirterek, “Ardından hasta uyandırılır ve servise alınır. İşlem sonrası biyopsinin teyidi için bir beyin tomografisi çekilir. Ardından hasta ertesi gün taburcu olabilir” dedi.   Biyopsi uygulamasının avantajı nedir ? Biyopsi uygulamaları ile tümörün doku tanısının düşük riskle ortaya konulabildiğini belirten Doç. Dr. Tufan, “Daha sonra uygulanacak radyoterapi ve kemoterapi protokolleri bu doku tanısı ile belirlenmektedir. Beyin cerrahisinde tümörlere yaklaşık güvenli ve maksimum olarak çıkarılmasıdır. Ancak özel bazı durumlarda cerrahinin riskli olacağı beyin bölgelerinde biyopsi alınması uygun bir tanı yöntemidir. Tedavi bu tanıya göre yapılabilir” diye konuştu.   Nerelerde uygulanıyor? Stereotaktik biyopsinin ilgili ekipmanın sağlandığı bazı merkezlerde uygulandığını anlatan Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kadir Tufan, “Hastanemizde yaklaşık 4 yıldan beri uygulanan bu yöntemle 200 hasta ameliyat edilmiştir” diye konuştu.  
Biyopsi alınamayan beyin tümörleri de sorun olmaktan çıktı

 

Biyopsi alınması cerrahi olarak riskli olan beyin tümörlerine uygulanan yeni yöntem, bu durumdaki hastalar için yaşama umudu oldu. Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde başarıyla uygulanan “Stereotaktik beyin biyopsisi” sayesinde, 200 hasta ameliyat edilerek, sağlığına kavuştu.

 

Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kadir Tufan, “Stereotaktik beyin biyopsisi”nin, beyin tümörlerinin (urları) tanısı ve tedavisinde önemli rol oynayan cerrahi bir teknik uygulama olduğunu bildirdi.

 

Stereotaktik Biyopsi Uygulamaları:

Beyin tümörlerinde tümörün tipinin kesin olarak anlaşılabilmesinin tümörün cerrahi olarak çıkarılabilmesi ile mümkün olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kadir Tufan, “Ancak derin yerleşimli tümörlerde cerrahi riskli olabilmektedir. Bu vakalarda hastaya zarar vermemek adına stereotaktik biyopsi yapılarak tümörden parça almak ve tümör tipini anlamak mümkün olabilmektedir. Ayrıca bazı beyin lezyonlarında ayırıcı tanı için de kullanılabilmektedir” dedi.

 

Nasıl uygulanıyor?

Yöntemin uygulanışı ile ilgili de bilgi veren Doç. Dr.Tufan, şunları kaydetti:

“Hastanın başına lokal anestezi ile stereotaktik çerçeve takılır. Ardından hastaya başındaki çerçeve ile MR çekilir. Ardından Mr görüntüleri değerlendirilerek özel hesaplamalarla beyinden biyopsi alınacak yer belirlenir. Ardından hasta ameliyathaneye alınır. Genel anestezi eşliğinde saçlı deride 2-3 cm’lik kesi ardından kafatasına bir adet delik açılır ve hesaplamalar doğrultusunda özel bazı aletler ve iğneler ile beyinden biyopsi alınır ve tetkike gönderilir. Ardından iğne çıkarılır ve 3-4 dikiş atılarak cilt kapatılır.”

 

Hasta ertesi gün taburcu ediliyor

Doç. Dr. Tufan, bazı özel durumlara lokal anestezi ile de müdahale yapıldığını belirterek, “Ardından hasta uyandırılır ve servise alınır. İşlem sonrası biyopsinin teyidi için bir beyin tomografisi çekilir. Ardından hasta ertesi gün taburcu olabilir” dedi.

 

Biyopsi uygulamasının avantajı nedir ?

Biyopsi uygulamaları ile tümörün doku tanısının düşük riskle ortaya konulabildiğini belirten Doç. Dr. Tufan, “Daha sonra uygulanacak radyoterapi ve kemoterapi protokolleri bu doku tanısı ile belirlenmektedir. Beyin cerrahisinde tümörlere yaklaşık güvenli ve maksimum olarak çıkarılmasıdır. Ancak özel bazı durumlarda cerrahinin riskli olacağı beyin bölgelerinde biyopsi alınması uygun bir tanı yöntemidir. Tedavi bu tanıya göre yapılabilir” diye konuştu.

 

Nerelerde uygulanıyor?

Stereotaktik biyopsinin ilgili ekipmanın sağlandığı bazı merkezlerde uygulandığını anlatan Başkent Üniversitesi Adana Araştırma ve Uygulama Merkezi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kadir Tufan, “Hastanemizde yaklaşık 4 yıldan beri uygulanan bu yöntemle 200 hasta ameliyat edilmiştir” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.