"MISIR FİYATI EN AZ (KG) 11 TL OLMALI"

GÜNDEM 06.08.2024 - 14:47, Güncelleme: 06.08.2024 - 14:47 2374+ kez okundu.
 

"MISIR FİYATI EN AZ (KG) 11 TL OLMALI"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Çarpıcı Açıklamalar! Ahencan Tayakısı: "Yanlış Tarım Politikaları Türk Çiftçisini Tarımdan Uzaklaştırıyor"
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, ülkemizin mısır üretiminde yaşanan düşüşü ve tarım sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukları gözler önüne serdi. Tayakısı, 2023 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda yaklaşık 9 milyon ton mısır üretildiğini, ancak 2024 yılı için bu miktarın yüzde 5 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olmasının öngörüldüğünü belirtti. Mısır bitkisinin, başlıca kullanım alanları nişasta sanayi ve yem sanayi olmakla birlikte, diğer tarım ürünlerine kıyasla daha kolay üretildiğini vurgulayan Tayakısı, "Daha önce Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun olarak yapılan mısır ekimi, son zamanlarda İç ve Orta Anadolu ile Ege bölgelerinde de yaygınlaştı," dedi. "TÜRK ÇİFTÇİSİ TARIMDAN VAZGEÇİRİLİYOR" Tayakısı, artan mısır tarım alanlarına rağmen, fiyat dengelemesi adına ithal edilen mısırın Türk çiftçisine büyük darbe vurduğunu ifade etti. "Yanlış tarım politikaları nedeniyle para kazanamayan Türk çiftçisi tarım alanlarından ve dolayısıyla tarımdan vazgeçiriliyor. Bu da üreten bir Türkiye yerine, tüketen bir Türkiye konumuna gelmemize neden oluyor," diye konuştu.Türkiye’nin sürdürülebilir tarımın devamlılığı ve karlılığın arttırılması için acil önlemler alınması gerektiğini belirten Tayakısı, şöyle devam etti: "Dış pazar ile rekabet edebilmek ve tarımla uğraşan nüfusun yaş ortalamasını 58’den daha aşağılara çekebilmek için, çiftçilerimizin kullandığı gübre ve akaryakıttaki KDV oranları sıfırlanmalı, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kaldırılmalıdır." "İTHALAT YERİNE ÜRETİM DESTEKLENMELİ" Tayakısı, Türkiye’nin kendine yetebilen bir ülke konumuna gelebilmesi için ithalatın önüne geçilip yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. "Sürdürülebilir bir tarım ve kendine yetebilen bir ülke için mısır üreticisinin 1 kg mısır üretimi sonucunda eline geçmesi gereken fiyat; gübre, mazot ve ürün desteklemeleri hariç net 11 TL/kg olmalıdır," diyerek konuşmasını sonlandırdı. Tayakısı'nın bu çarpıcı açıklamaları, tarım sektörünün geleceği ve çiftçilerin yaşam koşulları açısından büyük önem taşıyor. Tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi, Türkiye’nin tarımda sürdürülebilir bir yapıya kavuşabilmesi için hayati bir gereklilik olarak önümüzde duruyor.
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Çarpıcı Açıklamalar! Ahencan Tayakısı: "Yanlış Tarım Politikaları Türk Çiftçisini Tarımdan Uzaklaştırıyor"

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ahencan Tayakısı, ülkemizin mısır üretiminde yaşanan düşüşü ve tarım sektörünün karşı karşıya olduğu zorlukları gözler önüne serdi. Tayakısı, 2023 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda yaklaşık 9 milyon ton mısır üretildiğini, ancak 2024 yılı için bu miktarın yüzde 5 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olmasının öngörüldüğünü belirtti. Mısır bitkisinin, başlıca kullanım alanları nişasta sanayi ve yem sanayi olmakla birlikte, diğer tarım ürünlerine kıyasla daha kolay üretildiğini vurgulayan Tayakısı, "Daha önce Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun olarak yapılan mısır ekimi, son zamanlarda İç ve Orta Anadolu ile Ege bölgelerinde de yaygınlaştı," dedi.

"TÜRK ÇİFTÇİSİ TARIMDAN VAZGEÇİRİLİYOR"

Tayakısı, artan mısır tarım alanlarına rağmen, fiyat dengelemesi adına ithal edilen mısırın Türk çiftçisine büyük darbe vurduğunu ifade etti. "Yanlış tarım politikaları nedeniyle para kazanamayan Türk çiftçisi tarım alanlarından ve dolayısıyla tarımdan vazgeçiriliyor. Bu da üreten bir Türkiye yerine, tüketen bir Türkiye konumuna gelmemize neden oluyor," diye konuştu.Türkiye’nin sürdürülebilir tarımın devamlılığı ve karlılığın arttırılması için acil önlemler alınması gerektiğini belirten Tayakısı, şöyle devam etti: "Dış pazar ile rekabet edebilmek ve tarımla uğraşan nüfusun yaş ortalamasını 58’den daha aşağılara çekebilmek için, çiftçilerimizin kullandığı gübre ve akaryakıttaki KDV oranları sıfırlanmalı, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) kaldırılmalıdır."


"İTHALAT YERİNE ÜRETİM DESTEKLENMELİ"

Tayakısı, Türkiye’nin kendine yetebilen bir ülke konumuna gelebilmesi için ithalatın önüne geçilip yerli üretimin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. "Sürdürülebilir bir tarım ve kendine yetebilen bir ülke için mısır üreticisinin 1 kg mısır üretimi sonucunda eline geçmesi gereken fiyat; gübre, mazot ve ürün desteklemeleri hariç net 11 TL/kg olmalıdır," diyerek konuşmasını sonlandırdı. Tayakısı'nın bu çarpıcı açıklamaları, tarım sektörünün geleceği ve çiftçilerin yaşam koşulları açısından büyük önem taşıyor. Tarım politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve yerli üreticinin desteklenmesi, Türkiye’nin tarımda sürdürülebilir bir yapıya kavuşabilmesi için hayati bir gereklilik olarak önümüzde duruyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.