Sanal dünyadaki tuzaklara dikkat!

07.09.2019 - 14:04, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1999+ kez okundu.
 

Sanal dünyadaki tuzaklara dikkat!

  Sosyal medya üzerinden kurulan sanal ilişkiler, kimi zaman istenmeyen şekilde sonuçlanabiliyor. Sanal dünyadaki tuzaklara karşı alınabilecek önlemler olduğunu belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, özellikle çocukların aileleri tarafından bilgilendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Sahte profillere, profil fotoğraflarına ve kimlik bilgilerine dikkat etmek gerekiyor.  Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, internet üzerinden kurulan tuzaklara karşı bilinçlenmenin önemine işaret etti. İnternet üzerinden kurulan ilişkilerin bir kısmının hayal kırıklığıyla ya da istenmeyen şekilde sonuçlanabildiğini belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Sanal dünyada arkadaş aramak isteyenler için şartlar çok cazip gibi görünebiliyor. Kişi, evinde yani kendini en güvende ve en konforlu olduğu alanda iletişim kuruyor. Sosyal medya platformları iletişimi kolaylaştırdı. Ancak ne yazık ki karşısındaki kişi gerçek bir kişi olmayabilir. Profildeki fotoğraf, gerçekten o kişi olmayabilir ve bu işin sonu hiç beklenmedik noktalara da gidebilir” dedi. Profil fotoğrafı geriye dönük aranabilir Sosyal medya hesaplarında sahte fotoğraf ve isimle kendine hayali bir kimlik uyduran kişileri saptamanın bazı yöntemleri olduğunu belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, “En basiti profildeki fotoğraf araştırılabilir. Google’da yer alan, geriye yönelik fotoğraf arama motorunu kullanarak söz konusu fotoğrafın daha önce başka bir yerde yayınlanıp yayınlanmadığını tespit edebilirler. İkincisi bu kişinin belirttiği yerde oturup oturmadığını anlayabilmek üzere IP sayısının bildirdiği şehirle bağlantılı olup olmadığına bakılabilir. Google’ın IP arama motorundan yararlanılabilir” diye konuştu. Gerçekten aynı okulda mı okuduk? Sosyal medya üzerinden tanımadığı kişilerle bağlantı kurmak isteyen kişilerin, karşı tarafla eski okulundan ya da eski iş yerinden olduğunu iddia ederek iletişime geçtiklerini belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, bu kişinin gerçekten kendisini tanıyıp tanımadığını tespit etmek için bazı sorular sorulması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Sevil Atasoy, basit gibi görünen ama karşı tarafı rahatsız eden sorular yöneltilmesi gerektiğini ifade ederek “Mesela ‘Hangi liseye gittin?’ sorusu sorulabilir. Ya da ‘Hangi öğretmeni en çok seviyordun? O öğretmen hangi dersi anlatıyordu?’ şeklinde sorular yöneltilerek kontrol edilebilir. Geriye yönelik sorularla o kişiyi rahatsız etmek hem de onu kontrol etmek mümkün olabilir. Bunun yanı sıra karşımızdaki kişiden bir elektronik posta adresi istediğimizde bu kişi bir elektronik posta adresi vermekte tereddüt ediyorsa bu da büyük bir soru işareti” uyarısında bulundu.

 

Sosyal medya üzerinden kurulan sanal ilişkiler, kimi zaman istenmeyen şekilde sonuçlanabiliyor. Sanal dünyadaki tuzaklara karşı alınabilecek önlemler olduğunu belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, özellikle çocukların aileleri tarafından bilgilendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Sahte profillere, profil fotoğraflarına ve kimlik bilgilerine dikkat etmek gerekiyor. 

Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy, internet üzerinden kurulan tuzaklara karşı bilinçlenmenin önemine işaret etti.

İnternet üzerinden kurulan ilişkilerin bir kısmının hayal kırıklığıyla ya da istenmeyen şekilde sonuçlanabildiğini belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, “Sanal dünyada arkadaş aramak isteyenler için şartlar çok cazip gibi görünebiliyor. Kişi, evinde yani kendini en güvende ve en konforlu olduğu alanda iletişim kuruyor. Sosyal medya platformları iletişimi kolaylaştırdı. Ancak ne yazık ki karşısındaki kişi gerçek bir kişi olmayabilir. Profildeki fotoğraf, gerçekten o kişi olmayabilir ve bu işin sonu hiç beklenmedik noktalara da gidebilir” dedi.

Profil fotoğrafı geriye dönük aranabilir

Sosyal medya hesaplarında sahte fotoğraf ve isimle kendine hayali bir kimlik uyduran kişileri saptamanın bazı yöntemleri olduğunu belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, “En basiti profildeki fotoğraf araştırılabilir. Google’da yer alan, geriye yönelik fotoğraf arama motorunu kullanarak söz konusu fotoğrafın daha önce başka bir yerde yayınlanıp yayınlanmadığını tespit edebilirler. İkincisi bu kişinin belirttiği yerde oturup oturmadığını anlayabilmek üzere IP sayısının bildirdiği şehirle bağlantılı olup olmadığına bakılabilir. Google’ın IP arama motorundan yararlanılabilir” diye konuştu.

Gerçekten aynı okulda mı okuduk?

Sosyal medya üzerinden tanımadığı kişilerle bağlantı kurmak isteyen kişilerin, karşı tarafla eski okulundan ya da eski iş yerinden olduğunu iddia ederek iletişime geçtiklerini belirten Prof. Dr. Sevil Atasoy, bu kişinin gerçekten kendisini tanıyıp tanımadığını tespit etmek için bazı sorular sorulması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Sevil Atasoy, basit gibi görünen ama karşı tarafı rahatsız eden sorular yöneltilmesi gerektiğini ifade ederek “Mesela ‘Hangi liseye gittin?’ sorusu sorulabilir. Ya da ‘Hangi öğretmeni en çok seviyordun? O öğretmen hangi dersi anlatıyordu?’ şeklinde sorular yöneltilerek kontrol edilebilir. Geriye yönelik sorularla o kişiyi rahatsız etmek hem de onu kontrol etmek mümkün olabilir. Bunun yanı sıra karşımızdaki kişiden bir elektronik posta adresi istediğimizde bu kişi bir elektronik posta adresi vermekte tereddüt ediyorsa bu da büyük bir soru işareti” uyarısında bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.