YUVALI MAHALLESİ'NDE 200 DÖNÜMLÜK ZEYTİNLİK YOK EDİLDİ

GÜNDEM 24.07.2024 - 16:28, Güncelleme: 24.07.2024 - 16:28 2517+ kez okundu.
 

YUVALI MAHALLESİ'NDE 200 DÖNÜMLÜK ZEYTİNLİK YOK EDİLDİ

Hatay'da Asırlık Zeytin Ağaçları TOKİ Projeleri İçin Talan Ediliyor! Yetkililer Sessiz
Hatay, 6 Şubat'ta yaşanan büyük deprem felaketi sonrası ciddi bir ekolojik ve ekonomik krizle karşı karşıya. Depremzedelerin yaşadığı bu zor günlerde, tarım arazileri ve zeytinlikler TOKİ projeleri kapsamında kamulaştırılmakta ve ardından zeytin ağaçları acımasızca yok edilmektedir. Hatay’ın Hassa ilçesine bağlı Yuvalı Mahallesi'ndeki zeytinlikler, Güvenç Mahallesi için TOKİ projesi kapsamına alındı. Yuvalı Mahallesi Muhtarı İlyas Tomuk, bu süreçte 200 dönümlük alandaki 25-30 yaşlarındaki zeytin ağaçlarının kesildiğini ve 25 dönümlük alanın daha hedef alındığını belirtti. Mahalle sakinleri, bu uygulamayı ekolojik tahribat ve haksızlık olarak değerlendiriyor. DİKMECE KÖYÜ VE BALLIÖZ'DE ZEYTİNLİKLER TAHRİP EDİLİYOR Daha önce Hatay’ın Dikmece köyünde tarım arazileri ve zeytinlikler TOKİ konutları için kamulaştırılmış ve su hattı çekilmesi gerekçesiyle zeytin ağaçları sökülmüştü. Bu uygulama, köylüler tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Yakın zamanda ise Hatay’ın Ballıöz Mahallesi’nde, depremzede bir vatandaşın tapulu arazisindeki zeytinlikler TOKİ’ye yol yapılacağı gerekçesiyle harap edildi. Çiğdem Arslan, 500 zeytin ağacının söküldüğünü ve yetkililerin kendisine yardımcı olmadığını belirtti. Yuvalı Mahallesi'nde yaşanan krize karşı yurttaşlar, hukuki yollara başvurdu. Mahkeme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan ilgili alanın koordinat tespitini talep etti. Bu adım, zeytinliklerin korunması adına önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor "BİZ ZEYTİNLERİMİZİN DALINA KIYAMAZKEN "BU ADALET Mİ? " Zeytin ağaçlarının sahiplerine haber verilmeden söküldüğünü belirten Betül Saldıray, “Şu katliama bakın. Buradan TOKİ'ler su alacak diye asırlık ağaçlara kıymışlar. Biz zeytinlerimizi koparırken bir dalına bile kıyamıyoruz. Bu adalet mi?” diyerek tepkisini dile getirdi. Ballıöz Mahallesi’nde asırlık zeytin ağaçları talan edilen Çiğdem Arslan ise:  “Karayollarıyla konuştuk ve yaptıklarının hukuksuz olduğunu söyledim. Bana ‘Biz alana her türlü gireceğiz’ yanıtını verdiler. Ben bunu kabul etmiyorum. Davamı açacağım ve alanda direneceğim. 2’nci arazimde de yaklaşık 25 ağacım var, orayı da talan edecekler.”dedi. Hatay’da yaşanan bu olaylar, deprem sonrası yapılan konut projelerinin yerel halkın geçim kaynakları ve çevresel dengenin korunması üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor.
Hatay'da Asırlık Zeytin Ağaçları TOKİ Projeleri İçin Talan Ediliyor! Yetkililer Sessiz

Hatay, 6 Şubat'ta yaşanan büyük deprem felaketi sonrası ciddi bir ekolojik ve ekonomik krizle karşı karşıya. Depremzedelerin yaşadığı bu zor günlerde, tarım arazileri ve zeytinlikler TOKİ projeleri kapsamında kamulaştırılmakta ve ardından zeytin ağaçları acımasızca yok edilmektedir. Hatay’ın Hassa ilçesine bağlı Yuvalı Mahallesi'ndeki zeytinlikler, Güvenç Mahallesi için TOKİ projesi kapsamına alındı. Yuvalı Mahallesi Muhtarı İlyas Tomuk, bu süreçte 200 dönümlük alandaki 25-30 yaşlarındaki zeytin ağaçlarının kesildiğini ve 25 dönümlük alanın daha hedef alındığını belirtti. Mahalle sakinleri, bu uygulamayı ekolojik tahribat ve haksızlık olarak değerlendiriyor.

DİKMECE KÖYÜ VE BALLIÖZ'DE ZEYTİNLİKLER TAHRİP EDİLİYOR


Daha önce Hatay’ın Dikmece köyünde tarım arazileri ve zeytinlikler TOKİ konutları için kamulaştırılmış ve su hattı çekilmesi gerekçesiyle zeytin ağaçları sökülmüştü. Bu uygulama, köylüler tarafından büyük bir tepkiyle karşılanmıştı. Yakın zamanda ise Hatay’ın Ballıöz Mahallesi’nde, depremzede bir vatandaşın tapulu arazisindeki zeytinlikler TOKİ’ye yol yapılacağı gerekçesiyle harap edildi. Çiğdem Arslan, 500 zeytin ağacının söküldüğünü ve yetkililerin kendisine yardımcı olmadığını belirtti. Yuvalı Mahallesi'nde yaşanan krize karşı yurttaşlar, hukuki yollara başvurdu. Mahkeme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan ilgili alanın koordinat tespitini talep etti. Bu adım, zeytinliklerin korunması adına önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor


"BİZ ZEYTİNLERİMİZİN DALINA KIYAMAZKEN "BU ADALET Mİ? "

Zeytin ağaçlarının sahiplerine haber verilmeden söküldüğünü belirten Betül Saldıray, “Şu katliama bakın. Buradan TOKİ'ler su alacak diye asırlık ağaçlara kıymışlar. Biz zeytinlerimizi koparırken bir dalına bile kıyamıyoruz. Bu adalet mi?” diyerek tepkisini dile getirdi. Ballıöz Mahallesi’nde asırlık zeytin ağaçları talan edilen Çiğdem Arslan ise:  “Karayollarıyla konuştuk ve yaptıklarının hukuksuz olduğunu söyledim. Bana ‘Biz alana her türlü gireceğiz’ yanıtını verdiler. Ben bunu kabul etmiyorum. Davamı açacağım ve alanda direneceğim. 2’nci arazimde de yaklaşık 25 ağacım var, orayı da talan edecekler.”dedi. Hatay’da yaşanan bu olaylar, deprem sonrası yapılan konut projelerinin yerel halkın geçim kaynakları ve çevresel dengenin korunması üzerindeki olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.