4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı Fikir İşçileri Kanunu'nun Resmî gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği 10 Ocak günü, 1962'den itibaren bir kutlama günü olmuştur. Kanunun temel amacı kazanılan hakların korunması ve sigorta güvencesi sağlanması idi.
212 Sayılı Kanun, basında çalışanlar ile çalıştıranlar arasındaki ilişkiyi düzenliyordu. Yakın zamanda 212 Sayılı Kanun 5953 sayılı Basın İş Kanunu olarak değiştirildi.
10 Ocak, çok uzun yıllar önce “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanırdı.
Ancak değişen koşullar, basın sektöründe artan maliyetler, özellikle İstanbul gazetelerinde güvencesiz çalıştırmalar, işten atılmalar nedeniyle 10 Ocaklar “bayram” özelliğini kaybetti.
Dünkü yazımızda da vurgulamaya çalıştığımız üzere, özellikle yerel basın ayakta durmaya zorlanıyor.
Birçoğu yayın hayatına son vermek zorunda kaldı.
Adına “ulusal” denilen İstanbul gazeteleri de olmak üzere, son dönemlerde sayısız meslektaşımız işsiz kaldı.
Haliyle 10 Ocaklar artık “gün” olarak anılmaya başlandı.
Genç meslektaşlarımızın, 10 Ocakları “gün”, “anma” şeklinde değil de, eskiden olduğu gibi “bayram” olarak kutlamaları dileğiyle.
……………….
CHP’de herkes kafasına göre!..
Gerek CHP’de gerekse ülke kamuoyunda adı Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda öne çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, zaman zaman parti içine yönelik algılanacak ilginç mesajlar vermeye devam ediyor.
Silivri’deki temel atma töreninde de bu tür mesajlarını devam ettirdi ve "'Ben bir adım geri durayım, üç adım geriden izleyeyim. Ekrem tökezlesin de belki onun yerine ben geçerim.' 'Pışık.' derim ona ben. Öyle bir şey yok, öyle yağma yok. Ne partili Ekrem'i yedirir ne millet Ekrem'i yedirir. O kadar net” dedi.
Başka mesajlar da verdi, İmamoğlu…
Ama bu sütunlara sığmaz.
İnsan merak ediyor, İmamoğlu’nun yerine kim geçmek istiyor?
Anlaşılan bir bildiği var.
CHP yönetimi artık, zamanında yapılacağını varsaysak dahi, Cumhurbaşkanı adayını açıklamalıdır.
Ekrem İmamoğlu- Mansur Yavaş ikilemi, karmaşası son bulmalıdır.
CHP’de yaşananlar, partide çok başlılığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Bu yapıyla, sonuç elde etmeleri zor, bizden söylemesi.
…………..
MHP Adana İl Başkanı Yusuf Kanlı’nın, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlarken, “Basın olmadan demokrasi olmaz, çalışan gazeteciler olmadan basın olmaz” şeklindeki açıklamasının beğeniyle karşılandığını biliyor musunuz?
Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’in, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı ve yönetim kurulu üyelerini ziyaret ederek, çeşitli konularda görüş alışverişinde bulunduklarını biliyor musunuz?
Birkaç gün önce annesini kaybeden CHP Adana eski Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer’i başta partilileri olmak üzere vatandaşların da bu acı gününde kendisini yalnız bırakmadıklarını biliyor musunuz?