Tarihler 27 Haziran 1998’i gösterirken, 16.55’te Ceyhan merkezli 6.3 büyüklüğünde deprem yaşadık. Literatüre Adana-Ceyhan Depremi olarak geçen bu afette 145 vatandaşımızı kaybettik. Aradan 26 yıl geçmiş.
Bir yıl sonra yaşanacak Marmara ve Düzce depremleri meydana gelmeden önce dönemin iktidarı, yetkilileri, yerel yönetimleri bu felaketten “ders çıkarılacağını” hep dillendirdiler.
1999’daki Marmara Depremi’nin hemen ardından “Deprem Yönetmeliğimizi” de değiştirdik.
Sonra, geçen yıl 6 Şubat’ta Maraş merkezli asrın felaketi iki büyük depremi yaşadık. 50 bin insanımızı toprağa verdik.
Bu satırlar kaleme alındığı günün sabahı İstanbul Bahçelievler’de resmiyette 4 katlı olan, sonradan kaçak 3 kat çıkılan bina çöktü. Yine İstanbul’da geçen hafta aynı yerde 4 katlı bir bina da çökmüştü. Yani herhangi bir sarsıntı olmadan kendiliğinden çöken bina.
Peki, İstanbul’da, Adana’da ya da herhangi bir yerleşim birimimizde böyle ne kadar bina var acaba, hiç merak ettik mi?
Ne yazık ki depremlerden kaçmak mümkün değil. Deprem doğal bir olay, onu afete çeviren dayanıksız yapılar.
Artık, insanlarımız depremlerde ölmesin, ders çıkaralım.
………..
1.5 yıl sonra erken seçim
31 Mart yerel seçimlerinin hemen ardından “erken seçim” tartışmaları da başladı. Çeşitli çevreler erken seçim meselesini her gün dillendiriyor.
Ama gelin görün ki, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yerel seçimlerde tüm partilerin seçmenlerinden yerel seçim için oy istediklerini devamlı hatırlatıyor. Yani halk isterse erken seçim olacağını tekrarlıyor.
Aynı şeyleri vefat eden Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış’ın cenaze töreni sonrasında da dile getirirken, kendilerine kalsa hemen bir hafta sonra erken seçim isteyeceklerini, erken seçim kararı alınabilmesi için 360 milletvekilinin imzası olması gerektiği vb. gerekçeler sıralamış. Sonrasında “Benim değerlendirmem şudur; bence 5 yıl tamamlanmaz, 2.5 yılda tam ortasında erken seçim olur. Bugünden 1.5 yıl sonrası bir erken seçimi olası görüyorum” demiş.
Özel erken seçime “evet” dedi, ama 1.5 yıl sonrası için…
Bakalım bir buçuk yıl sonra köprünün altından hangi sular akıp geçecek.
……..
Şimdi de sıcaklar darbe vurdu
Adana ve bölgemizde aşırı sıcaklar alabildiğine devam ediyor.
İnsanları, diğer canlıları büyük ölçüde etkileyen kavurucu sıcaklar, tarım ürünlerine de büyük zarar verdi.
Ürünler tarlada, dalında yandı, çürüdü.
Sadece Adana ve bölgemizde değil, birçok bölgede aynı durum yaşanıyor.
Büyük ölçüde verim kaybı söz konusu.
Üretici kara kara düşünüyor.
Artan girdilerden, maliyetlerden zaten dertli olan üreticiyi, çiftçiyi şimdi de aşırı sıcaklar vurdu.
Çiftçi, üretici bu kez de sıcaklar yüzünden zarar edecek.
Öbür taraftan taraftan tarladaki ürün tüketicinin sofrasına daha pahalı gelecek.
Çiftçimize geçmiş olsun.
………..
Adana Valisi Yavuz Selim Köşger’in Aladağ Belediye Başkanı Kemal Özdemir’i ziyaret ederek, ilçede gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi aldığını biliyor musunuz?
TÜİK’in 2023 yılına ait nüfus bilgileri doğrultusunda, Yüksek Seçim Kurulu’nun, Adana’nın 15 olan milletvekili sayısında herhangi bir değişikliğe gitmediğini biliyor musunuz?
Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı’nın düzenli olarak ilçedeki muhtarlarla bir araya gelerek hem beyin fırtınası yaptığını hem de yapılan ve yapılacak olan hizmetlerle görüş alışverişi yaptığını biliyor musunuz?