CHP Genel Başkanı Özgür Özel, adına ister özeleştiri ister itiraf deyin, bir gerçeği dile getirmiş. Özel, yerel seçim sürecinde aday belirleme aşamasının sancılı olduğunu belirtirken, CHP’li olup, CHP’nin başarısızlığı için çalışanlar olduğuna değinmiş.
Dahası da var.
Bu kişilerle ilgili yerel olarak işletilecek disiplin sürecinin sağlıklı sonu vermeyeceği için disiplin mekanizmasını merkeze çektiklerini söylemiş ve eklemiş: “Düşüncem acımasız bir partiden atma durumunun olmaması. Partiden attın, öyle kişiler var ki CHP’nin dışında başka bir şeyle ilgilenemez. Onların ruhunu da mı söküp atacaksın? Burada sistemli bir zarar verme olmamışsa affedici olmak gerek”
Yani, bu kişiler için giyotin çalışmayacak.
Evet, burada Özgür Özel’in haklı olduğunu düşünüyoruz.
CHP’de aday belirleme süreci sadece 31 Mart yerel seçimlerinde sancılı olmadı, her seçimde böyle idi.
Aday belirlemenin sancılı olmaması gerektiğine de yarın değinelim.
………..
5 aylık enflasyon yüzde 22,72 oldu
TÜİK, enflasyonun mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,37 artış kaydettiğini açıkladı. Yıllık enflasyon ise yüzde 75,45’e yükseldi.
Enflasyon rakamlara, memur, memur emeklileri ile SSK ve Bağ-Kur emeklileri için büyük önem taşıyor. Temmuz ve ocak ayında açıklanan enflasyon rakamlarına göre zam alıyorlar.
TÜİK’in mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte 5 aylık enflasyon oranı yüzde 22,72 oldu. Yani SSK ve Bağ-Bur emeklisi için yüzde haziran itibariyle yüzde 22,72’lik zam oranı cepte. Memur ve memur emeklisinin 5 aylık artışı ise yüzde 17,38’i buldu. Bu artışlardan TÜİK’in temmuz başında açıklayacağı haziran enflasyonu hariç.
SSK ve Bağ-Kur emeklileri için şimdiden temmuzda yüzde 25’lik bir zam oranı öngörülüyor. Memurlar için ise yüzde 20 seviyelerinde. Ama tabi memur ve memur emeklileri toplu sözleşmeden doğan farkı da alacaklar.
Bu oran emekliler için yeterli mi, yeterli olduğunu söylemek oldukça zor.
Emekliler, daha rahat bir hayat sürmeleri için yeni düzenlemeler bekliyor.
……….
3 yılda 180 liradan bin 870 liraya yükseldi
Artan girdi maliyetleri nedeniyle ülkemizde üreticiler zor günler geçiriyor. Buna bir de bölgemizdeki şiddetli yağmur ve dolu yağışını da eklersek, çiftçilerimiz oldukça mağdur oldu, ürünleri hasar gördü. Dolayısıyla şimdi devletten destek bekliyorlar.
Girdi maliyetleri derken, bizim arkadaşlar dün güzel bir habere imza atmışlar.
DSİ’nin sulama suyuna yaptığı zammı gündeme taşımışlar.
DSİ, üreticilerden 2021 yılında dönüm başına 180 lira ücret alıyordu. Bu rakam içinde bulunduğumuz yıl yani 2024’te bin 870 liraya yani 10 katına çıktı.
Bunun içinde, üreticinin toprağını sulamak için kullanmak zorunda kaldığı elektrik rakamları yok.
Çiftçi bir sezon tarlasını bir defa da sulamıyor ki…
Yani sadece tarımsal sulamaya verdiği para astronomik boyutlara ulaşıyor.
Mahsul ettiği üründen de yeteri kadar kazanamıyor, hatta ürünü dalında kalıyor, çürümeye terkediliyor.
DSİ’nin tarımsal sulama ücretine yaptığı zammı yeniden gözden geçirmesinde büyük yarar var.
…………
Adana İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin 27 Mayıs-1 Haziran günleri arasında yaptıkları operasyonlarda haklarında 1 ila 12 yıl arası kesinleşmiş hapis cezası bulunan 7 firariyi yakaladığını biliyor musunuz?
Bir dizi temaslar için Adana’ya gelen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay’ın, “Vergide Adalet” istiyoruz çağrısını burada da yenilediğini biliyor musunuz?
Adana İl Sağlık Müdürlüğü ve Adana Organize Sanayi Bölgesi arasında “Tütünsüz Fabrikalar Projesi” adına imzalar atıldığını biliyor musunuz?