Yer bilimi konusunda ülkemizin en önde gelen ismi Jeofizikçi Prof. Dr. Ahmet Ercan, 27 Haziran 1998 Adana-Ceyhan Depremi’nde günlerce kentimizde kaldı.
“Deprem Dede” olarak bilinen Kandilli Rasathanesi Müdürü rahmetli Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara ile konferanslar verdi, afetlerden ders çıkarılması gerektiğini dillerden düşürmedi.
Prof. Dr. Ercan, aynı uyarıları bir yıl sonraki Gölcük Depremi’nde de, 6 Şubat asrın felaketinde de yaptı.
Aradan çok uzun zaman geçti.
Prof. Dr. Ahmet Ercan bir iki gün önce de Adana ve Mersin’de incelemelerde bulundu.
Ercan, Adana ve Mersin için uyarılarda bulunurken iki kentteki yapıların deprem bilimi ile jeofizik ve statik gerçeklere aykırı olarak sulu, gevşek toprakta, sıfır mütemadi temel üzerine, yalıtımsız inşa edildiğini söylüyor.
Ve "Bu yapılaşma suçuna kişi yaşamı, deprem için dur de! Bu bir intihardır! İnanılır gibi değil" diyor.
Acaba, başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Adana’daki tüm belediyeler ne yaptı?
Prof. Dr. Ercan’ın bu uyarıları dikkate alınacak mı?
…………..
Milyar dolarlık şirketler yer altı suyu kullanıyor
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan, öyle bir açıklama yapmış ki, insanın inanası gelmiyor.
Ülkemizde yer altı sularının çekilmesi sonucu özellikle Konya civarında görülen obruk oluşumlarında haritanın güncellenerek, 16 ili kapsayacak şekilde genişletildiğini belirten Özkan’a göre, Adana’daki bazı büyük sanayi kuruluşları, gizliden gizliye kuyu açıyormuş.
24 saat aralıksız yer altı suyu kullanan bu sanayi kuruluşlarının kullandıkları su miktarı bilin bakalım ne kadar?
Özkan bunun da cevabını veriyor: Seyhan Bölgesi’nin tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan su miktarından daha fazla.
Kullanılan su ülkemizin milli su rezervleri üstelik.
Sen milyarlarca dolarlık yatırım yapacaksın ama bir miktarlık yatırımla arıtma tesisindeki suyu kullanma yerine, yeraltı suyu kullanacaksın.
Bu konuda, ilgili tüm kurum ve kuruluşlar, Seyhan Ziraat Odası Başkanı Yaşar Özkan’ın iddiasını araştırmalı, doğru ise bu firmalar hakkında gereği yapılmalıdır.
………
Özel halk otobüsçülerine cezai işlem uygulanacak
Zaman zaman 65 yaş ve üstü yaşlı insanları toplu taşıma araçlarına almayan hatta hakaret eden özel halk otobüslerine cezai işlem geliyor.
Önceki gün Çukurova’da görev yapan muhtarlarla buluşan Vali Yavuz Selim Köşger, onların talep ve isteklerini dinlemişti.
Muhtarlar, vatandaşların bazı özel halk otobüslerine alınmadıkları, hakarete uğradıkları yönündeki şikayetlerini Vali Köşger’e anlattılar.
Konunun üzerinde ciddiyetle giden Vali Köşger, devletin 65 yaş ve üstü vatandaşlar için bu kooperatiflere ödeme yaptığını vurgulayarak, bu konunun üzerinde titizlikle duracaklarını söyledi.
Hatta ilgili birimlere talimat vererek, bu davranışlarda bulunanlara cezai işlem uygulanacağını da sözlerine ekledi.
Adana’da toplu taşıma bu konuda gerçekten çok sıkıntılı.
Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda sorumluluğunu yerine getirdiği söylenemez.
Vali Köşger’in titizliği ile bu sorunun çözüleceğine inanıyoruz.
………
Adana Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı Tamer Gülcan ve yönetim kurulu üyelerinin, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’i ziyaret ederek, inşaat sektörünün belediyedeki uygulamalarıyla ilgili sorun ve görüşlerin ele alındığını biliyor musunuz?
Ömürlerinin son zamanlarını huzurevlerinde geçiren yaşlılarımızın, 3 bin 551 liralık aylık ücretin 10 bin 653 liraya yükseltilmesinden sonra, 12 bin 500 liralık emekli aylıklarıyla bu ücreti nasıl ödeyeceklerini düşünür hale geldiklerini biliyor musunuz?
Pozantı Belediye Başkanı Ali Avan’ın, ilçede devam eden sıcak asfalt çalışmalarını denetlerken, “Pozantı’nın yolları cıncık gibi olacak” şeklinde konuştuğunu biliyor musunuz?