Yaşam Endeksi: 61. Sıra
Konut Endeksi: 59. Sıra
Çalışma Hayatı Endeksi: 66 Sıra
Gelir ve Servet Endeksi: 53. Sıra
Sağlık Endeksi: 66. Sıra
Eğitim Endeksi: 63. Sıra
Çevre Endeksi: 29. Sıra
Güvenlik Endeksi; 78. Sıra
Sivil Katılım Endeksi: 43. Sıra
Altyapı Hizmetlerine Erişim: 4. Sıra
Sosyal Yaşam Endeksi: 54. Sıra
Yaşam Memnuniyeti Endeksi: 70. sıra
Yukarıdaki istatistiki veriler, Türkiye İstatistik Kurumu’na ait. TÜİK, yaşam memnuniyeti, gelir, eğitim, çevre ve güvenlik gibi 12 kriterle belirlenen “İllerde Yaşam Endeksi, 2015” raporuna göre, Adana’nın durumu, yukarıdaki tabloda da görüleceği üzere hiç de içaçıcı değil. Altyapı hizmetlerine erişimde 4., çevre endeksinde de 29. sırada bulunuşumuza sevinsek mi üzülsek mi, onu da doğrusunu isterseniz kestiremedik.
Bu kenti yönetenler, uzun yıllardır, Adana’yı polis-adliye olaylarıyla gündeme taşıyıp, kentin imajına zarar vermekle basını itham ettiler.
Doğrudur, biz de katılıyoruz, Adana’da asayiş olayları diğer kentlerimizden ne daha az ne daha fazla.
Ama, eldeki şu verilere bakınca, bu konuda suçlu basın mı, bu kenti yönetenler mi?
Adana da Adanalı da bu tabloyu haketmiyor. Tarımından sanayiyeye kadar güçlü bir altyapısı ve birikimi olan Adana’yı, basın bu hale getirmedi.
Şimdi, evet hemen şimdi...
Yerel yönetimlerinden bürokrasiye, siyasilerinden iktidar kanadına herkesin elbirliğiyle, Adana’yı yaşanabilir iller sıralamasında ilk sıralara taşımanın zamanıdır.
Adana’nın, daha fazla kan kaybına tahammülü kalmamıştır.
......................
Üretim toplumundan tüketim toplumuna...
Söz, Adana’dan açılmışken, devam edelim. Dün sabah bir arkadaşla, D-400 Karayolu’ndan yani Mersin Yolu’ndan kent merkezine gelirken, Güney Sanayi’nin, Tekel’in, hemen yakınındaki Çukobirlik tesislerinin o içler acısı halinden laf açıldı.
Öyle ki; daha kısa sayılabilecek bir zaman dilimi öncesinde Tekel’den başlayın, Çukobirlik Entegre Tesisleri’ne kadar o karayolu, işçi servislerinden geçilmezdi. Binlerce çalışanı bulunan bu dev kuruluşlar, yarattığı katma değerle, sadece Adana’ya değil bölge ekonomisine de önemli katkılar sunuyordu.
Şimdi!..
Bahsettiğimiz bu fabrikaların arazilerine AVM’ler yapılıyor.
Yani, Adana, üretim toplumundan tüketim toplumuna geçti. Peki, böyle bir tablo karşısında, TÜİK’in verileri, Adana’yı elbetteki ilk sıralarda çıkarmayacaktı, çıkaramayacaktı.
Yazık, hem de çok yazık...
.........................
He Man mi Voltran mı!
Dün, CHP Adana İl Gençlik Kolları Başkanı Alaattin Solmaz ile örgütlenmeden sorumlu başkan yardımcısı Adil Çakay, gazetemiz Egemen’i ziyaret etti.
Hedeflerini, projelerini anlattılar, uzun uzun. Pırıl pırıl gençler. Üstelik donanımlı oldukları her hallerinden belli.
Ama daha önemlisi, asla bir kariyer hastalığına yakalanmamış olmamaları.
Kadroya, ekibe önem veren bir anlayışa sahipler.
Gücün, başarının, ekip çalışmasından geçtiğinin farkındalar.
“Ben yerine, biz” diyorlar.
Kendi yeteneklerini, ekipteki arkadaşlarının yetenekleriyle örtüştürmenin bilincindeler. Çizgi film kahramanı He Man gibi tek başlarına kahraman olmayı değil; Voltran’ı oluşturan 5 aslan gibi hareket etmeyi yeğliyorlar.
İnanıyoruz ki, bu anlayışlarını devam ettirdikleri sürece, bu gençler, başarırlar. Yolları açık olsun.
................
- CHP Çukurova İlçe Başkanı Yüksel Erdoğan’ın, 6. İlçe Danışma Kurulu Toplantısını değerlendirirken, “yaygaraya değil, işimize bakacağız” diyerek, kimlere mesaj verdiğini biliyor musunuz?
- Ak Parti Adana Milletvekili Talip Küçükcan’ın, TBMM Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye Delegasyonu Başkanlığına seçildiğini biliyor musunuz?
- Yüreğir Belediyesi’nin 11 adet kültür evinde 83 ayrı branşta 800’e yakın kurs verildiğini biliyor musunuz?
- CHP Adana İl Gençlik Kolları Başkanı Alaattin Solmaz’ın, gençlik kolları olarak iddialı çalışmalara imza atacağını kimlerin dile getirdiğini biliyor musunuz?
- Büyükşehir Belediyesi’nin kentin gelişigüzel yerlerine kurduğu büfelerin, esnafı zor duruma düşürdüğünü biliyor musunuz?
-