Belediyelerde bir işçinin maliyeti aylık 3 bin TL… Yıllık maliyeti ise 36 bin TL. 10 işçi 360 bin Tl, 100 işçi 3 milyon 600 bin TL. Bunlar yıllık maliyet. Bin işçinin yıllık maliyeti ise 36 milyon TL demek. 2 bin işçi 72 milyon TL. Şu ana kadar bir tek kazma vurulmayan Devlet Bahçeli Köprüsü’nün toplam maliyetinin ise 120 milyon TL olacağı açıklanmıştı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü göreve geldiğinde 8 bin işçi vardı. Sözlü, emekliliği gelen ile bankamatikçileri yollayacağını, bu yükün ağır olacağını belirtmişti. İşçi sayısı 16 -17 bini buldu. Elbette çalışan emekçiyle kimsenin derdi olmaz ama bu kadar iş sözü vermek, bu kadar işçi yoğunluğu yaratmak da doğru değildi. Başkanlar belediyelerin iş kapısı olmadığını, göreve gelmeden anlatmak zorundadır. 4 bin işçinin 144 milyon maliyeti var. İşe aldığı bankamatikçiden, taşerona neredeyse 250 milyon ekstra ödeme yapmak zorunda. Hal böyle olunca maaş veremiyor, borçlanıyor. Peki şimdi ne olacak? Bu köprüyü nasıl ve hangi parayla yapacak?
*
Sözlü CHPlileri teslim almış!!!
MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün belediye meclisinde gündem dışı teklifi ile Kenan Evren Bulvarı’nın adı Devlet Bahçeli Bulvarı olarak değiştirilmiş, bu oylamada CHP’li üyelerden sadece biri olumsuz, diğerleri olumlu oy kullanmıştı. Peki; şimdi ne oldu? Bahçeli ‘Evet’çi oldu. CHP’liler pişman mı? Ya da CHP’li meclis üyeleri ne karşılığında buna evet demeyi tercih etti. İyi mi ettiler, kötü mü ettiler bilmeyiz ama borçlanmaya da evet dediler. İşçi alacaklarını gerekçe gösterdiler. Peki 2 ay sonra belediye yine borç ödeyemez duruma gelirse ne olacak? Sözlü, CHP’lileri teslim almış(!) *
Borç, borç, borç…
Adana Büyükşehir Belediyesi’nin borçlanma yetkisi son olarak 12 Ocak’ta kabul edilmişti. Şu ana kadar toplamda 452 milyon 175 bin 359 lira kredi çektiler. Ardından 138 milyon daha borçlandılar. 194 milyon lira borçlanılan paraya gitti. Şu an ki toplam borç ise 574 milyon. Bu sadece banka kredi borcu. SGK borcu ayrı, müteahhitlere borcu ayrı. Bir de bunun faizi var. Belediye batakta… Ayrıca şimdi bir de yeni otobüs alımlarıyla TEMSA’ya borç yapılıyor. Borç yiğidin kamçısıdır derler ama Sözlü bir dönem sonrasına resmen enkaz bırakıyor.
SORULAR
-Adana, neden her alanda hergün biraz daha geriye gidiyor?
-Adana, neden tarım, sanayi ve ticaret alanında teşviklerden mahrum bırakılıyor?
-Aladağ’daki yurt yangınından sonra harekete geçilmesine rağmen bazı yurtların yeterince denetlenmediğini kimler iddia ediyor?
-Adana’ya neden istihdam alanları açılmıyor, yatırım yapılmıyor?
-Adana’ya neden üvey evlat muamelesi yapılıyor?