Bildiğiniz üzere Tarım Bakanlığı bir süredir hileli, sağlığa zararlı, tağşiş ürünleri ve bunları üreten, satan firmaları kamuoyuna açıklıyor.
Bakanlığın açıklamalarından görüyoruz ki, anlı şanlı firmalar vatandaşlara neler neler yedirmişler!..
Bu bağlamda, çevre örgütü Greenpeace’in de bir araştırması gözümüze çarptı.
Greenpeace, pestisit analizi yaptığı 155 ürünün yüzde 61’inde çoklu pestisit kalıntısı tespit etmiş.
Yine analiz edilen gıdaların yüzde 33’ünde pestisit kullanımının yasal mevzuata uygun olmadığı ortaya çıkarken, salamura yaprak örneklerinin yüzde 80’inde uygunsuzluk saptanmış, bir örnekte 20, bir diğer tanesinde ise 21 farklı türde pestisit tespit edilmiş.
Greenpeace durumu şöyle özetliyor:
Salamura yaprakların yüzde 80'inde, yeşil sivri biberlerin yüzde 70'inde, ıspanakların yüzde 67'sinde mevzuata uygun olmayan şekilde pestisit kalıntısı tespit edildi.
Örneklerin yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısı bulundu.
Gıdaların yüzde 31,6'sında kanserojen, hormonal sistem bozucu veya nörolojik gelişimi etkileyen en az bir pestisit var. Özellikle çocuklar, hamileler ve çiftçiler pestisitlerden en fazla zarar görenler arasında yer alıyor. Pestisitlere maruz kalmak, küçük çocukların nörolojik ve davranışsal gelişimini bile etkileyebiliyor.
Evet, soframızdaki tehlike giderek büyüyor…
……………..
İş kazalarının önüne geçmeliyiz
28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü.
Ülkemizin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu olan TÜRK-İŞ, internet sitesinden gün nedeniyle yaptığı duyuruda, güvenli, sağlıklı ve insana yakışır çalışma koşullarının en temel insan hakkı olduğuna vurgu yaparken; her yıl milyonlarca işçinin güvensiz çalışma koşulları nedeniyle yaralandığını, hastalandığını ya da hayatını kaybettiğine dikkat çekti.
Bu acı tablo önlem almanın ve iş güvenliği bilincinin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne sermekte.
Bakın, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Mart ayı raporuna göre, ülkemizde en az 145 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti.
Mart ayında iş kazalarında hayatını kaybeden işçilerin yaş gruplarına göre dağılımı şöyle:
15-17 yaş arası 6 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 31 işçi, 30-49 yaş arası 63 işçi, 50-64 yaş arası 31 işçi, 65 yaş ve üstü 12 işçi. Yaşı bilinmeyen 2 işçi.
İş kazalarında sadece yetişkinler ölmüyor, çocuk yaşta çalışmak zorunda kalan çocuklarımız da hayatını kaybediyor.
Can kayıplarının önlenmesi için daha etkin önlem, daha etkin denetim lütfen.
……………….
Açmış olduğu kurslarla Çukurova’da kadınları beceri ve meslek sahibi olmalarına yardımcı olan Çukurova Belediyesi’nin şimdi de Türk Mutfağı Aşçılık Kursu ile ev kadınlarına hem yöresel lezzetleri öğretip hem de iş kapısını araladığını biliyor musunuz?
Adana’da sahte içki üretip, satışını yaptığı belirlenen 9 şüphelinin, polisin operasyonuyla gözaltına alınırken, operasyonlarda 200 litre satışa hazır sahte içki, 60 şişe gümrük kaçağı içki, sahte içki yapımında kullanılan 460 litre etil alkol ile 480 aroma kitinin ele geçirildiğini biliyor musunuz?
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut’un, kuraklık, don, dolu ve fırtına mağduru çiftçilere destek verilip sahip çıkılmasını, zararın karşılanıp borçların faizsiz ertelenmesini istediğini biliyor musunuz?