Pazar günü, ülkemizde “Toprak Bayramı” idi… Belki birçoğunuz adını bile duymadı.
Ülkemizde toprağın üreticilerimiz açısından taşıdığı önem dikkate alınarak, 11 Haziran 945 tarihinde “Çiftçiye Topraklandırma Kanunu” kabul edildi. Bu kanunla toprağı olmayan ya da yetersiz olan çiftçilerin aileleriyle birlikte geçimlerini sağlayacak ve iş güçlerini değerlendirecek ölçüde toprak edinmeleri amaçlanırken, aynı yıl 4760 Sayılı “Toprak Bayramı Kanunu” da çıkarıldı.
Neyse daha fazla uzatmadan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın Toprak Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamadan öğreniyoruz ki, ülke nüfusu 1990-2022 döneminde yüzde 51 artarken, işlenen tarım alanları yüzde 14 azalmış. 1990 yılında 56 milyon 473 bin 35 olan nüfus, 2022 yılında 85 milyon 279 bin 553’e yükselirken, buna karşın işlenen tarım alanları aynı dönemde 27 milyon 856 bin hektardan 23 milyon 845 bin hektara gerilemiştir. 1990-2022 döneminde kaybedilen işlenen tarım alanlarının toplamı ise 4 milyon 11 bin hektar.
Artık kaybedecek bir avuç toprağımız olmadığının farkına varmalıyız.
Gıda güvencemiz için toprağımız olmazsa olmaz koşuldur.
……..
Seyhan’da işler Şenyurt’tan habersiz kuş uçamaz hale gelmiş
Belediyeler kurumsal yapılarıyla ön plana çıkarlar…
Ama ne yazık ki bizim ülkemizde her zaman böyle olmuyor, olamıyor.
Eş, dost, yakın kayırmaları sık sık konuşuluyor, tartışılıyor.
Bakın bir örneği de Seyhan Belediyesi’nde yaşanıyor.
Bir dostum anlattı, Başkan Akay’ın aynı zamanda damadı olan Erkal Şenyurt’un haberi olmadan Seyhan Belediyesi’nde kuş dahi uçamaz duruma gelmiş.
Dostumun anlattığına göre Şenyurt, belediyenin kreşlerine kadar el atmış. Ondan habersiz kimse bir şey yapamıyormuş.
Söyler misiniz, belediyenin kreşlerine minik bir yavrunun kaydı yapılırken, Şenyurt’un haberi olsa ne olur olmasa ne olur.
Anlayacağınız Seyhan Belediyesi’nde şef, müdür pozisyonundaki personelin halini düşündükçe içim sızlıyor, ama ne yazık ki elden bir şey gelmiyor.
Ya bugün birçok ilimizden büyük Seyhan’da işler böyle mi yürür…
………
Son dakika bilgileri
Her Ramazan ve Kurban bayramları öncesi olduğu gibi bu Kurban Bayramı’nda emeklilerin maaşları hesaplarına yatmaya başladı.
Maaşlarla birlikte, bayram ikramiyeleri de…
Ama hala internet ortamında, emekli maaşı ve ikramiyelerle ilgili öyle haberler dolaşıyor ki, insan şaşırıp kalıyor.
Yok Resmi Gazete’de yayımlandı, yok yarım saat önce, bir saat önce son bilgi geldi, açıklama yapılacak, ikramiyeler emeklileri sevinçten havaya uçuracak diye.
Emekli maaşları da bayram ikramiyeleri de arttırılsın.
Çok iyi olur hem de.
İyi de, birçok emekli, maaşlarını 17’sinden itibaren almaya başladı bile.
Daha ne son dakika bilgisi, bunu anlamak mümkün değil.
……..
Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2022 Araştırması sonuçlarına göre, 2021 yılında 20 firmayla temsil edilen Adana’nın geçen yıl bu sayıyı 21’e çıkarmasının Adana’da gelecek için umutla karşılandığını biliyor musunuz?
Çukurova Belediyesi Gülen Yüzler Semt Kreşlerine buy 2019’un, 9, 10, 11 ve 12 ayı dolduranlar ile 2020 yılı doğumlulardan 36 ayı dolduran çocukların noter huzurunda çekilecek kura ile kabul edileceğini biliyor musunuz?
Adana’nın sevilen gazetecilerinden Abdullah Yakar’ın 89 yaşında vefat etmesinin, basın camiasında büyük bir üzüntüyle karşılandığını biliyor musunuz?
Ceyhan Belediyesi Güreş Takımı sporcularının Sivas’ta yapılan Türkiye Şampiyonasında dereceye girmesinin ilçede sevinçle karşılandığını biliyor musunuz?
Osmaniye’deki programları için Adana Havalimanı’na gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’yi, İl Başkanı Mehmet Ay ve yöneticilerinin havaalanında karşılayıp, uğurladığını biliyor musunuz?