Almanya, Kamusal Alanda Çarşaf ve Burkayı Yasakladı

DÜNYA 29.04.2017 - 01:15, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2528+ kez okundu.
 

Almanya, Kamusal Alanda Çarşaf ve Burkayı Yasakladı

Alman Federal Meclisi, bazı kamu alanlarında kadınların vücudunu tamamen kapatan çarşaf ve peçe gibi giysileri yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.
Fransa'dan sonra Almanya da ülkede kılık kıyafet yasağı uygulamaya başladı. Alman Federal Meclisi, ülke genelinde kamusal alanlarda çarşaf ve burkayı yasakladı. Yasa tasarısı kamuda görev yapan ve "doğrudan kamu görevi ile ilgili işlerde" çalışan kadınların, bedeni tamamen örten burka ve nikap gibi giysiler giymelerine kısmen yasak getiriyor. SOSYAL DEMOKRAT PARTİ VE HIRİSTİYAN BİRLİK OYLARIYLA KABUL EDİLDİ Tasarı, muhalefetteki Yeşiller Partisi ve Sol Parti'nin karşı çıkmasına rağmen koalisyon hükümetini oluşturan Hıristiyan Birlik partileri (CDU ve CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) çoğunluk oyları ile kabul edildi. Yasayla bir kişinin kimliğinin belirlenmesinin gerekli olduğu durumlarda yüzün gösterilmesi zorunlu kılınacak. Yeni yasa sadece istisnai durumlarda, sağlıkla ve kamu görevinin yerine getirildiği, örneğin bulaşıcı hastalıklarla mücadelede ya da görevli personelin kendisini koruma altına alması durumunda geçerli olmayacak. MEMURLAR YÜZLERİNİ KAPATAMAYACAK Yasanın temelinde, kamuda çalışan memurların görevlerini yerine getirirken yüzlerinin görünmesi gerekliliğinin bulunduğu belirtildi. Yüzün kapatılması kamu kuruluşlarına ve dolayısıyla devletin faaliyetlerine ve bütünlüğüne zarar veriyorsa buna hoşgörü gösterilemeyeceği de vurgulandı. "YABANCILARIN 'UYUM' SAĞLAMASINA KATKI YAPACAK" Almanya'daki bu yeni düzenleme Fransa'da olduğu gibi tüm kamu alanlarına genel bir burka yasağı getirmiyor. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere "uyum, farklı kültürler karşısında bizim değerlerimizi ve hoşgörü sınırlarımızı belirgin hale getirmek ve bunları karşı tarafa izah etmek anlamına da gelir" dedi. De Maiziere yeni yasanın bu hedefe yönelik önemli katkıda bulunacağını belirtti. MUHALEFET: YASA GEREKSİZ VE POPÜLİST Konuya ilişkin olarak Federal Meclis'te görüşme yapılmadı. Muhalefetteki Sol Parti ile Yeşiller Partisi yasa tasarısını gereksiz ve popülist olduğu gerekçesiyle eleştirmişlerdi. Koalisyon hükümetinin küçük ortağı sosyal demokratlar da Avusturya'daki gibi genel bir burka yasağına karşı çıktı. Ancak kamuda görevli personelin vatandaşların karşısına yüzleri kapalı olarak çıkmasına izin verilmeyeceğinin vurgulanmasının da akılcı bir tavır olacağı vurgulandı. Söz konusu yasa tasarısının ne zaman yasalaşacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.
Alman Federal Meclisi, bazı kamu alanlarında kadınların vücudunu tamamen kapatan çarşaf ve peçe gibi giysileri yasaklayan yasa tasarısını kabul etti.

Fransa'dan sonra Almanya da ülkede kılık kıyafet yasağı uygulamaya başladı. Alman Federal Meclisi, ülke genelinde kamusal alanlarda çarşaf ve burkayı yasakladı.

Yasa tasarısı kamuda görev yapan ve "doğrudan kamu görevi ile ilgili işlerde" çalışan kadınların, bedeni tamamen örten burka ve nikap gibi giysiler giymelerine kısmen yasak getiriyor.

SOSYAL DEMOKRAT PARTİ VE HIRİSTİYAN BİRLİK OYLARIYLA KABUL EDİLDİ

Tasarı, muhalefetteki Yeşiller Partisi ve Sol Parti'nin karşı çıkmasına rağmen koalisyon hükümetini oluşturan Hıristiyan Birlik partileri (CDU ve CSU) ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) çoğunluk oyları ile kabul edildi.
Yasayla bir kişinin kimliğinin belirlenmesinin gerekli olduğu durumlarda yüzün gösterilmesi zorunlu kılınacak. Yeni yasa sadece istisnai durumlarda, sağlıkla ve kamu görevinin yerine getirildiği, örneğin bulaşıcı hastalıklarla mücadelede ya da görevli personelin kendisini koruma altına alması durumunda geçerli olmayacak.

MEMURLAR YÜZLERİNİ KAPATAMAYACAK

Yasanın temelinde, kamuda çalışan memurların görevlerini yerine getirirken yüzlerinin görünmesi gerekliliğinin bulunduğu belirtildi. Yüzün kapatılması kamu kuruluşlarına ve dolayısıyla devletin faaliyetlerine ve bütünlüğüne zarar veriyorsa buna hoşgörü gösterilemeyeceği de vurgulandı.

"YABANCILARIN 'UYUM' SAĞLAMASINA KATKI YAPACAK"

Almanya'daki bu yeni düzenleme Fransa'da olduğu gibi tüm kamu alanlarına genel bir burka yasağı getirmiyor. Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere "uyum, farklı kültürler karşısında bizim değerlerimizi ve hoşgörü sınırlarımızı belirgin hale getirmek ve bunları karşı tarafa izah etmek anlamına da gelir" dedi. De Maiziere yeni yasanın bu hedefe yönelik önemli katkıda bulunacağını belirtti.

MUHALEFET: YASA GEREKSİZ VE POPÜLİST

Konuya ilişkin olarak Federal Meclis'te görüşme yapılmadı. Muhalefetteki Sol Parti ile Yeşiller Partisi yasa tasarısını gereksiz ve popülist olduğu gerekçesiyle eleştirmişlerdi.

Koalisyon hükümetinin küçük ortağı sosyal demokratlar da Avusturya'daki gibi genel bir burka yasağına karşı çıktı. Ancak kamuda görevli personelin vatandaşların karşısına yüzleri kapalı olarak çıkmasına izin verilmeyeceğinin vurgulanmasının da akılcı bir tavır olacağı vurgulandı.

Söz konusu yasa tasarısının ne zaman yasalaşacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.