Balık ölümleri durmadı

GÜNDEM 30.06.2020 - 10:05, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1156+ kez okundu.
 

Balık ölümleri durmadı

İstanbul Küçükçekmece Gölü’ndeki toplu balık ölümleri dün de sürdü. Kıyıya vuran binlerce ölü balık İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Kıyı Temizleme Ekipleri tarafından toplandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ekipleri incelemede bulunarak gölden numune aldı. Konunun muhatapları ise şunları söyledi: ‘50 YILLIK BİR İHMAL’ Prof. Dr. Meriç Albay (İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi): Bu, yılların ihmali, 40-50 yıllık bir ihmal. Atık su deposu yapmışız burayı. Suyun öcünü almayacağını düşmüşüz. Ben 1989’dan beri bu gölle ilgileniyorum, sürekli olarak bu gölde balık ölümleri görürüz. Yılda bazen 3-4 kere görürüz. Eğer böyle devam ederse görmeye de devam edeceğiz. Bu gölün organik madde yükü çok fazla, oksijen çok fazla tüketiliyor havalar ısındığı zaman da oksijen çok fazla harcanır. Avcılar Kent Konseyi: Gölün farklı noktalarından İSKİ ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gölden numuneler alınmış ve göl çevresi temizliği Avcılar Belediyesi tarafından yapılmıştır. Halkın kıyıya yaklaşmaması sağlanmalıdır. ‘SEBEBİ OKSİJEN EKSİKLİĞİ’ Metin Hamamcıoğlu (Küçükçekmece Gölü’nde teknesi bulunan vatandaş): Her sene olan bir şey bu ama bu sene daha da arttı. Bölgede hiç akarsuyun olmaması göldeki oksijeni azalttı. Öğrendiğimiz bilgilere göre, bu sene oksijen oranı ikinin altına düşmüş. Mahmut Tanal (CHP İstanbul Milletvekili): Kanal İstanbul’un yaratacağı çevresel zararlar konusunda, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvuru yaptım. Başvuru üzerine savunma niteliğinde yazılı görüş bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 10 Nisan 2020 tarihli yanıtında, Küçükçekmece Gölünü için ‘Ölü göl’ ifadesini kamuoyu ile paylaştı.

İstanbul Küçükçekmece Gölü’ndeki toplu balık ölümleri dün de sürdü. Kıyıya vuran binlerce ölü balık İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deniz Hizmetleri Müdürlüğü Kıyı Temizleme Ekipleri tarafından toplandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ekipleri incelemede bulunarak gölden numune aldı. Konunun muhatapları ise şunları söyledi:

‘50 YILLIK BİR İHMAL’

Prof. Dr. Meriç Albay (İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi): Bu, yılların ihmali, 40-50 yıllık bir ihmal. Atık su deposu yapmışız burayı. Suyun öcünü almayacağını düşmüşüz. Ben 1989’dan beri bu gölle ilgileniyorum, sürekli olarak bu gölde balık ölümleri görürüz. Yılda bazen 3-4 kere görürüz. Eğer böyle devam ederse görmeye de devam edeceğiz. Bu gölün organik madde yükü çok fazla, oksijen çok fazla tüketiliyor havalar ısındığı zaman da oksijen çok fazla harcanır. Avcılar Kent Konseyi: Gölün farklı noktalarından İSKİ ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından gölden numuneler alınmış ve göl çevresi temizliği Avcılar Belediyesi tarafından yapılmıştır. Halkın kıyıya yaklaşmaması sağlanmalıdır.

‘SEBEBİ OKSİJEN EKSİKLİĞİ’

Metin Hamamcıoğlu (Küçükçekmece Gölü’nde teknesi bulunan vatandaş): Her sene olan bir şey bu ama bu sene daha da arttı. Bölgede hiç akarsuyun olmaması göldeki oksijeni azalttı. Öğrendiğimiz bilgilere göre, bu sene oksijen oranı ikinin altına düşmüş.

Mahmut Tanal (CHP İstanbul Milletvekili): Kanal İstanbul’un yaratacağı çevresel zararlar konusunda, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvuru yaptım. Başvuru üzerine savunma niteliğinde yazılı görüş bildiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 10 Nisan 2020 tarihli yanıtında, Küçükçekmece Gölünü için ‘Ölü göl’ ifadesini kamuoyu ile paylaştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.