Fosil yakıt yerine, ekolojik temele dayanan çözümler”

GÜNDEM 22.06.2020 - 13:06, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2415+ kez okundu.
 

Fosil yakıt yerine, ekolojik temele dayanan çözümler”

  TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, bölgede hava kirliliğinin ciddi boyutlarda olduğunu, buna rağmen yapımına başlanan Hunutlu termik santralinin kirliliği daha da artıracağına dikkati çekerek, fosil yakıt ile enerji ve elektrik üretiminden uzaklaşılması gerektiğini söyledi. Yapımı süren Hunutlu Termik Santralinin faaliyete girdiğinde Partikül madde (PM10) kirliliğinde en kirli 10 kent arasında yer alan Adana’nın havasını daha da kirletebileceğini ifade eden Doğan, “Kentte yaşatılan her türlü kirlilik bir diğerini tetikliyor. Hava kirliliği canlı yaşamını olumsuz etkilerken, öte yandan özellikle karbon emisyonlarının artışının neden olduğu ilkim değişikliğine bağlı hava koşullarının oluşumuna ortam sağlamaktadır.” dedi. “KENTİN KİRLİLİK YÜKÜ ARTIRILMAMALIDIR” Fosil yakıt içerisinde yer alan kömürün iklim değişikliğine neden olan yakıtlar arasında başrol oynadığını vurgulayan ÇMO Adana Şube Başkanı Doğan sözlerini şöyle sürsürdü; “Hunutlu da yapımı devam eden santralin yaratacağı olumsuzluklar göz ardı edilmemelidir. Hunutlu ile kentin kirlilik yükü arttırılmamalıdır. Bölgemizde planlanan fosil yakıt kaynaklı enerji santralleri dört mevsim yaşanan kirliliğin daha da artmasına neden olacaktır. Fosil yakıt kaynaklı enerji üretimi yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım konusunda yönlendirme yapılmalıdır. Temiz enerji üretimleri desteklenmeli, canlı yaşamı, insan sağlığı ve çevre daha fazla tahrip edilmemelidir. Kısaca, fosil yakıt ile enerji ve elektrik üretiminden uzaklaşılması gerektiği açıktır” “ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI RAPORLARI İNCELEDİ, KAMUOYUNU BİLGİLENDİRDİ” Hunutlu dahil, Ülke ve Bölgedeki tüm Termik santral projelerinin mevcut durum analizinin Çevre Mühendisleri Odasınca raporlaştırıldığını ifade eden Doğan “Santrallerle ilgili, ÇED raporlarındaki veriler baz alınarak 2016 yılında raporlaştırılıp, eksiklikler, risk, ve yaşanacak kirlilik yükü kamuoyu ile paylaşılmıştır. Raporda da yer aldığı gibi Termik santral projelerinin bir bir hayata geçirilmesiyle birlikte iklim değişikliği nedeniyle yaşanan felaketlerin daha da artacağı kaçınılmaz bir gerçekliktir.” diye konuştu. “KİRLİLİĞİ ÖNLEYECEK EKOLOJİK TEMELE DAYALI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİDİR” Çevre Mühendisleri Odası olarak bilimsel ve mesleki tecrübelerden edinilen bilgilerle kendi alanlarıyla ilgili çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştıklarına dikkati çeken Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan sözlerini şöyle tamamladı; “Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama, temiz hava soluma hakkının tarafı olduğumuzun bilinciyle, santrallerin canlı yaşamında, çevrede yaratacağı olumsuzluklar dikkate alınarak telafisi mümkün olmayacak durumların oluşması engellenmelidir.  Yaşam alanlarımızda var olan ve canlı yaşamını ve insan sağlığını olumsuz etkileyen kirlilik yükünü artıracak her türlü uygulamadan vazgeçilmeli, kirliliği ve çevresel tahribatları önlemeye yönelik ekolojik temele dayalı çalışmalar yapılmalıdır.”  

 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, bölgede hava kirliliğinin ciddi boyutlarda olduğunu, buna rağmen yapımına başlanan Hunutlu termik santralinin kirliliği daha da artıracağına dikkati çekerek, fosil yakıt ile enerji ve elektrik üretiminden uzaklaşılması gerektiğini söyledi.

Yapımı süren Hunutlu Termik Santralinin faaliyete girdiğinde Partikül madde (PM10) kirliliğinde en kirli 10 kent arasında yer alan Adana’nın havasını daha da kirletebileceğini ifade eden Doğan, “Kentte yaşatılan her türlü kirlilik bir diğerini tetikliyor. Hava kirliliği canlı yaşamını olumsuz etkilerken, öte yandan özellikle karbon emisyonlarının artışının neden olduğu ilkim değişikliğine bağlı hava koşullarının oluşumuna ortam sağlamaktadır.” dedi.

“KENTİN KİRLİLİK YÜKÜ ARTIRILMAMALIDIR”

Fosil yakıt içerisinde yer alan kömürün iklim değişikliğine neden olan yakıtlar arasında başrol oynadığını vurgulayan ÇMO Adana Şube Başkanı Doğan sözlerini şöyle sürsürdü;

“Hunutlu da yapımı devam eden santralin yaratacağı olumsuzluklar göz ardı edilmemelidir. Hunutlu ile kentin kirlilik yükü arttırılmamalıdır. Bölgemizde planlanan fosil yakıt kaynaklı enerji santralleri dört mevsim yaşanan kirliliğin daha da artmasına neden olacaktır. Fosil yakıt kaynaklı enerji üretimi yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım konusunda yönlendirme yapılmalıdır. Temiz enerji üretimleri desteklenmeli, canlı yaşamı, insan sağlığı ve çevre daha fazla tahrip edilmemelidir. Kısaca, fosil yakıt ile enerji ve elektrik üretiminden uzaklaşılması gerektiği açıktır”

“ÇEVRE MÜHENDİSLERİ ODASI RAPORLARI İNCELEDİ, KAMUOYUNU BİLGİLENDİRDİ”

Hunutlu dahil, Ülke ve Bölgedeki tüm Termik santral projelerinin mevcut durum analizinin Çevre Mühendisleri Odasınca raporlaştırıldığını ifade eden Doğan “Santrallerle ilgili, ÇED raporlarındaki veriler baz alınarak 2016 yılında raporlaştırılıp, eksiklikler, risk, ve yaşanacak kirlilik yükü kamuoyu ile paylaşılmıştır. Raporda da yer aldığı gibi Termik santral projelerinin bir bir hayata geçirilmesiyle birlikte iklim değişikliği nedeniyle yaşanan felaketlerin daha da artacağı kaçınılmaz bir gerçekliktir.” diye konuştu.

“KİRLİLİĞİ ÖNLEYECEK EKOLOJİK TEMELE DAYALI ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİDİR”

Çevre Mühendisleri Odası olarak bilimsel ve mesleki tecrübelerden edinilen bilgilerle kendi alanlarıyla ilgili çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaştıklarına dikkati çeken Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Adana Şube Başkanı Kenan Doğan sözlerini şöyle tamamladı;

Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama, temiz hava soluma hakkının tarafı olduğumuzun bilinciyle, santrallerin canlı yaşamında, çevrede yaratacağı olumsuzluklar dikkate alınarak telafisi mümkün olmayacak durumların oluşması engellenmelidir.  Yaşam alanlarımızda var olan ve canlı yaşamını ve insan sağlığını olumsuz etkileyen kirlilik yükünü artıracak her türlü uygulamadan vazgeçilmeli, kirliliği ve çevresel tahribatları önlemeye yönelik ekolojik temele dayalı çalışmalar yapılmalıdır.”  

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.