Gençler mesleğini yapamıyorlar

GÜNDEM 13.05.2019 - 12:51, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2563+ kez okundu.
 

Gençler mesleğini yapamıyorlar

  Halk sağlığı için 24 saat kesintisiz ve ücretsiz ulaşılabilen, pek çok alanda sağlık danışmanlığı veren eczacılar, sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir halkasıdır. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ilaç alanındaki yeniden yapılandırma, eczanelerin payına daha çok iş yükü ve daha fazla zarar olarak dönmüş, eczacıların sorunları bir yumak gibi büyümüştür. Plansız biçimde açılan fakülteler, hem eczacı öğretim üyesi ve altyapı konusunda ciddi eksiklikleri beraberinde getirmiş hem de hem genç işsizliği sorununu ağırlaştırmıştır. Eczacılık fakültesinden mezun olan pek çok genç mesleğini yapamamaktadır. Çalışanlarıyla birlikte 70 bin kişilik büyük bir aile olan eczacılar, 14 Mayıs’ı bayram olarak kutlayamamaktadır. Fiilen uygulanan global bütçe, eczacılık fakültelerinin açılışına bağlı olarak eczane sayısının artması, buna karşın eczanelerde üretilen hizmetin birim maliyetinin artması birlikte eczanelerin cirolarında önemli kayıplar yaşanmıştır. Kârın ilaca bağlı olarak belirlenmesi, ciro azalışının eczanenin kârını azaltması nedeniyle eczacılar işletim masraflarını dahi karşılayamayacak duruma gelmişlerdir. Tasarruf adı altında üst üste yapılan fiyat indirimleri ve ıskonto zararı nedeniyle eczanelerde oluşan stok zararlarının yasal güvence altına alınmaması nedeniyle bir çok eczacı kepenk bırakmak zorunda kalmıştır. Ülkemizde son yıllarda artan “sağlık çalışanlarına şiddet” maalesef eczacılara kadar uzanmıştır. Hastalardan alınan katkı/katılım paylarının sorumlusu gibi görünen eczacılarımızla, yurttaşlar arasındaki sevgi ve saygı büyük yara almıştır. Sağlık hizmetinin sürdürülebilirliğinde, sosyal güvenlik harcamalarının kontrolünde, sağlığın ve ilacın akılcı bir temele yerleştirilerek kamu maliyesinin ve ulusal ekonominin gözetiminde, kaynak israfının önlenmesinde eczacılar büyük bir öneme sahiptir. Verimli ve düzgün çalışan bir provizyon sisteminin kurulamaması, kamuda, hastanelerde ve ilaç sanayinde eczacılara yönelik kadroların oldukça sınırlı olması, eczacısız hastanelerin bulunması, özellikle hastane eczacılarının depo sorumlusu gibi görülmesi, klinik eczacılık alanında etkin rol verilmemesi eczacıların bir an önce çözülmesini istediği acil sorunlardır. Bir an önce yaşadıkları sorunların çözülmesi dileğiyle,  halkın sağlığı adına zaman kavramı gözetmeksizin büyük bir fedakarlık ve özveriyle çalışan, mensubu olmaktan gurur duyduğum bu onurlu mesleğe gönül veren meslektaşlarımın 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutluyorum.

 

Halk sağlığı için 24 saat kesintisiz ve ücretsiz ulaşılabilen, pek çok alanda sağlık danışmanlığı veren eczacılar, sağlık hizmetlerinin ayrılmaz bir halkasıdır.

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ilaç alanındaki yeniden yapılandırma, eczanelerin payına daha çok iş yükü ve daha fazla zarar olarak dönmüş, eczacıların sorunları bir yumak gibi büyümüştür.

Plansız biçimde açılan fakülteler, hem eczacı öğretim üyesi ve altyapı konusunda ciddi eksiklikleri beraberinde getirmiş hem de hem genç işsizliği sorununu ağırlaştırmıştır. Eczacılık fakültesinden mezun olan pek çok genç mesleğini yapamamaktadır.

Çalışanlarıyla birlikte 70 bin kişilik büyük bir aile olan eczacılar, 14 Mayıs’ı bayram olarak kutlayamamaktadır.

Fiilen uygulanan global bütçe, eczacılık fakültelerinin açılışına bağlı olarak eczane sayısının artması, buna karşın eczanelerde üretilen hizmetin birim maliyetinin artması birlikte eczanelerin cirolarında önemli kayıplar yaşanmıştır.

Kârın ilaca bağlı olarak belirlenmesi, ciro azalışının eczanenin kârını azaltması nedeniyle eczacılar işletim masraflarını dahi karşılayamayacak duruma gelmişlerdir.

Tasarruf adı altında üst üste yapılan fiyat indirimleri ve ıskonto zararı nedeniyle eczanelerde oluşan stok zararlarının yasal güvence altına alınmaması nedeniyle bir çok eczacı kepenk bırakmak zorunda kalmıştır.

Ülkemizde son yıllarda artan “sağlık çalışanlarına şiddet” maalesef eczacılara kadar uzanmıştır.

Hastalardan alınan katkı/katılım paylarının sorumlusu gibi görünen eczacılarımızla, yurttaşlar arasındaki sevgi ve saygı büyük yara almıştır.

Sağlık hizmetinin sürdürülebilirliğinde, sosyal güvenlik harcamalarının kontrolünde, sağlığın ve ilacın akılcı bir temele yerleştirilerek kamu maliyesinin ve ulusal ekonominin gözetiminde, kaynak israfının önlenmesinde eczacılar büyük bir öneme sahiptir.

Verimli ve düzgün çalışan bir provizyon sisteminin kurulamaması, kamuda, hastanelerde ve ilaç sanayinde eczacılara yönelik kadroların oldukça sınırlı olması, eczacısız hastanelerin bulunması, özellikle hastane eczacılarının depo sorumlusu gibi görülmesi, klinik eczacılık alanında etkin rol verilmemesi eczacıların bir an önce çözülmesini istediği acil sorunlardır.

Bir an önce yaşadıkları sorunların çözülmesi dileğiyle,  halkın sağlığı adına zaman kavramı gözetmeksizin büyük bir fedakarlık ve özveriyle çalışan, mensubu olmaktan gurur duyduğum bu onurlu mesleğe gönül veren meslektaşlarımın 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutluyorum.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.