“Halk ciddi gelir kayıpları yaşadı, artırırsa altın alır”

GÜNDEM 23.06.2020 - 16:28, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2476+ kez okundu.
 

“Halk ciddi gelir kayıpları yaşadı, artırırsa altın alır”

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman:
  Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, pandemi sebebiyle halkın bu süreçte ciddi gelir kayıpları yaşadığına dikkat çekerek, “Halk önce yeme, içme, barınma, sağlık, eğitim harcamalarını yapacak. Onlardan artarsa kuyumcudan altın alacak. Bu da ne zaman artar onu bilmiyoruz” diye konuştu. Başman, şunları kaydetti:  “Altın ya yatırım amaçlı, ya ihtiyaç amaçlı alınıyor. Hediye, düğün, sünnet, nişan gibi ortamlar olması lazım. Şimdi maalesef hediyeleşme altın konusunda zor. Ne oldu, fiyat 380-390 lira gitti. Basit Bir çeyrek 630 liranın üzerinde. Asgari ücretin 4’te 1’i. Bu durumda kuyumcu arkadaşlarımızın satışları istediğimiz seviyelerde değil.”  ÇİFTÇİ ARTIK BİZE UĞRAMIYOR “Çiftçilerin başına gelenleri gördük. Pandemi sebebiyle ellerindeki ürünü satamadılar, üzerine afet geldi. Bundan ötürü ciddi anlamda kayba uğradılar. Çiftçi satar, normale dönerse gelir sağlarsa bu gelirle kuyumcudan altın alır, mobilyacıya uğrar, konfeksiyoncuya gider, otomobilini değiştirir, evini yaptırır. Bunları bulamayan adam bizden alışveriş yapmaz.” GELİR VE İHTİHDAM ARTIRICI TEDBİRLER ALINMALI  “Devlet masrafını düşürmeli, vatandaşın gelirini artırmalı. Bugün ciddi büyük masraflar var. Devlet bu masraflar içerisinde sıralama yapmalı. Acil olanlar, öncelikli olanlar öne alınmalı. Ancak masraflar ötelenir ve istihdam artırıcı, üretimi artırıcı, gelir artırıcı önlemler hayata geçerse bu krizi gibi fırsata çeviririz diye düşünüyorum.”  ALTIN YERİNDE DURMUYOR “Altın durmuyor. Bunun sebepleri var.Yeni yıldan sonra ortaya çıkan pandemiden kaynaklı Çin gibi bir ülkenin ekonomisinin diz çökmesi. Çünkü Çin dünyanın en büyük müşterisidir. Enerji, demir-çelik, tekstil, elektronik dalında, yarı mamul alanlarında en büyük ihtilatçılardandır. Bunlara mal satan adamlar satamadı, ellerinde kaldı. Çin de kimseye bir şey satamadı. Orada 1,5 milyar nüfus var. Çin’in ekonomisi çöktü. Bu ülkeye kim mal veriyor; İtalya, Fransa, İran gaz, Hindistan yazılım veriyor. Çin, Amerika’nın bir takım siyasi baskılarından ötürü dünya piyasasında ciddi kayba da uğradı. Hemen akabinde Avrupa, İspanya, İtalya, İngiltere, Amerika gibi ülkelerin pandemiden ötürü ekonomilerinde sarsıntı yaşandı, ticaret durdu, insanlar evlerine kapatıldı. Bizim en büyük müşterimiz Avrupa’dır. Bunlara biz bir şey satamadık. Takdir edersiniz ki, bu salgın bütün dünyada kaos yarattı.”
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman:

 

Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, pandemi sebebiyle halkın bu süreçte ciddi gelir kayıpları yaşadığına dikkat çekerek, “Halk önce yeme, içme, barınma, sağlık, eğitim harcamalarını yapacak. Onlardan artarsa kuyumcudan altın alacak. Bu da ne zaman artar onu bilmiyoruz” diye konuştu. Başman, şunları kaydetti: 

“Altın ya yatırım amaçlı, ya ihtiyaç amaçlı alınıyor. Hediye, düğün, sünnet, nişan gibi ortamlar olması lazım. Şimdi maalesef hediyeleşme altın konusunda zor. Ne oldu, fiyat 380-390 lira gitti. Basit Bir çeyrek 630 liranın üzerinde. Asgari ücretin 4’te 1’i. Bu durumda kuyumcu arkadaşlarımızın satışları istediğimiz seviyelerde değil.” 
ÇİFTÇİ ARTIK BİZE UĞRAMIYOR
“Çiftçilerin başına gelenleri gördük. Pandemi sebebiyle ellerindeki ürünü satamadılar, üzerine afet geldi. Bundan ötürü ciddi anlamda kayba uğradılar. Çiftçi satar, normale dönerse gelir sağlarsa bu gelirle kuyumcudan altın alır, mobilyacıya uğrar, konfeksiyoncuya gider, otomobilini değiştirir, evini yaptırır. Bunları bulamayan adam bizden alışveriş yapmaz.”
GELİR VE İHTİHDAM ARTIRICI TEDBİRLER ALINMALI 
“Devlet masrafını düşürmeli, vatandaşın gelirini artırmalı. Bugün ciddi büyük masraflar var. Devlet bu masraflar içerisinde sıralama yapmalı. Acil olanlar, öncelikli olanlar öne alınmalı. Ancak masraflar ötelenir ve istihdam artırıcı, üretimi artırıcı, gelir artırıcı önlemler hayata geçerse bu krizi gibi fırsata çeviririz diye düşünüyorum.” 
ALTIN YERİNDE DURMUYOR
“Altın durmuyor. Bunun sebepleri var.Yeni yıldan sonra ortaya çıkan pandemiden kaynaklı Çin gibi bir ülkenin ekonomisinin diz çökmesi. Çünkü Çin dünyanın en büyük müşterisidir. Enerji, demir-çelik, tekstil, elektronik dalında, yarı mamul alanlarında en büyük ihtilatçılardandır. Bunlara mal satan adamlar satamadı, ellerinde kaldı. Çin de kimseye bir şey satamadı. Orada 1,5 milyar nüfus var. Çin’in ekonomisi çöktü. Bu ülkeye kim mal veriyor; İtalya, Fransa, İran gaz, Hindistan yazılım veriyor. Çin, Amerika’nın bir takım siyasi baskılarından ötürü dünya piyasasında ciddi kayba da uğradı. Hemen akabinde Avrupa, İspanya, İtalya, İngiltere, Amerika gibi ülkelerin pandemiden ötürü ekonomilerinde sarsıntı yaşandı, ticaret durdu, insanlar evlerine kapatıldı. Bizim en büyük müşterimiz Avrupa’dır. Bunlara biz bir şey satamadık. Takdir edersiniz ki, bu salgın bütün dünyada kaos yarattı.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.