“Kıdem tazminatıma dokunma!”

GÜNDEM 29.06.2020 - 16:00, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2695+ kez okundu.
 

“Kıdem tazminatıma dokunma!”

Türk İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, son günlerde çalışma hayatında sıkıntılı bir durum yaşandığını belirterek, “Kıdem tazminatı hakkımızla ilgili bazı düzenlemeler yapılmak isteniyor. İşsizlik Sigortası Fonu kesintileri artırılmak isteniyor. 25 altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor” dedi. Türk-İş dün 81 ilde hükümetin gündeme aldığı Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası, işçinin tek güvencesi olan kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik gelişmelerle ilgili açıklama yaptı. İnönü Parkı’nda toplanan Türk-İş’e bağlı sendikaların şu başkanları ile işçiler, “Kıdem bizim hakkımız söke söke alırız”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları attı. Türk İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, buradaki açıklamada, kıdem tazminatının kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sisteminin getirilmek istendiğini ileri sürdü. Gülnar, “Ortada paylaşılan bir taslak yok, sadece medyada yer alan haberler var. Değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal tarafların herhangi bir talebi bulunmuyor. Bu konuda sosyal taraflar arasında mutabakat da yoktur. Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz” diye konuştu.  Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de şimdiye kadar görülmemiş küresel bir salgın hastalığa karşı topyekun bir savaş verilirken düzenlemenin gündeme getirildiğini hatırlatan Gülnar, şöyle devam etti: “İşçiler zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi veriyor. İşsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışıyor. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur. Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir haktır. Türk-İş kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir. Türk -İş Genel Kurullarında oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir.” Gülnar, bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istediklerine dikkat çekerek, kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi, tasfiyesi ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olacaklarını bildirdi.

Türk İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, son günlerde çalışma hayatında sıkıntılı bir durum yaşandığını belirterek, “Kıdem tazminatı hakkımızla ilgili bazı düzenlemeler yapılmak isteniyor. İşsizlik Sigortası Fonu kesintileri artırılmak isteniyor. 25 altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara daha esnek çalışma getiriliyor ve bu yolla kıdem ve ihbar tazminatı ortadan kaldırılıyor” dedi.

Türk-İş dün 81 ilde hükümetin gündeme aldığı Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası, işçinin tek güvencesi olan kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya yönelik gelişmelerle ilgili açıklama yaptı.

İnönü Parkı’nda toplanan Türk-İş’e bağlı sendikaların şu başkanları ile işçiler, “Kıdem bizim hakkımız söke söke alırız”, “İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız” sloganları attı.

Türk İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, buradaki açıklamada, kıdem tazminatının kaldırılarak yerine tamamlayıcı emeklilik sisteminin getirilmek istendiğini ileri sürdü. Gülnar, “Ortada paylaşılan bir taslak yok, sadece medyada yer alan haberler var. Değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal tarafların herhangi bir talebi bulunmuyor. Bu konuda sosyal taraflar arasında mutabakat da yoktur.

Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılması çözüm yine işçide aranıyor. Fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz” diye konuştu. 

Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de şimdiye kadar görülmemiş küresel bir salgın hastalığa karşı topyekun bir savaş verilirken düzenlemenin gündeme getirildiğini hatırlatan Gülnar, şöyle devam etti: “İşçiler zaten düşük olan ücretlerinde meydana gelen kayıplarla yaşam mücadelesi veriyor. İşsizlikle baş etmeye, işini korumaya çalışıyor. Böyle bir teklifin gündeme gelmesi ve tartışılması çalışma hayatının huzurunu bozmuştur. Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir haktır. Türk-İş kıdem tazminatına ilişkin olarak yıllardan beri süregelen görüşünü bugün de muhafaza etmektedir. Türk -İş Genel Kurullarında oybirliğiyle alınan kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatı, Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş’in kırmızı çizgisidir.”

Gülnar, bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacak olanlar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istediklerine dikkat çekerek, kıdem tazminatının fona devredilmesi, süresinin azaltılması, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlara belirli süreli iş sözleşmesi yaptırılması gibi, tasfiyesi ya da zayıflatılmasına yönelik her türlü girişimin karşısında olacaklarını bildirdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.