Makine sektörü ABD ve Rusya pazarlarına yoğunlaştı

10.09.2019 - 13:12, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1268+ kez okundu.
 

Makine sektörü ABD ve Rusya pazarlarına yoğunlaştı

  Yılın ilk 8 ayında ihracatı 11,6 milyar dolara ulaşan makine sektörü, ihraç ettiği ürün miktarını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artırarak 2 milyon tonun üzerine taşıdı. OECD bölgesinde yaşanan ekonomik daralmanın sabit sermaye yatırımlarını olumsuz etkilediği bir süreçte makine satışlarındaki artışın yüksek olduğuna dikkat çeken Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Küresel mal ticaretindeki sorunların fiyatlar üzerindeki baskısını dengeleyecek bir ihracat stratejisi yürütmek ve makine imalatçılarını iç piyasada da destekleyecek bir pozisyon almak zorundayız” dedi.   Makine sektörünün ilk 8 ayda en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke, yılın ikinci çeyreğinde ekonomisi yüzde 0,1 oranında daralan Almanya oldu. Almanya'ya 1,5 milyar dolar düzeyinde ihracat gerçekleştiren makine sektörü, ABD'ye ihracatını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 oranında artırarak 876 milyon dolara taşıdı. Euro Bölgesi'ndeki büyümenin durma noktasına geldiği bu süreçte ABD ve Rusya ile makine ticaretini artıracak çalışmalara özel önem verdiklerini belirten Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şunları söyledi:   “Makinelerimizin KG başına ortalama birim fiyatlarının 14,3 dolara kadar ulaştığı ABD'nin Türkiye'den en fazla satın aldığı ürün makinedir. Küresel makine ithalatı içindeki payı yüzde 16,5’e ulaşan ABD’nin makine ithalatının yüzde 30’dan fazlasını Çin’den gerçekleştirdiği düşünüldüğünde, ABD'nin Çin ürünlerine yönelik ek vergi uygulamasının makine ihracatçılarına yeni fırsatlar sunduğu çok açıktır. ‘Türkiye'nin Makinecileri’ markasıyla ABD'ye özel bir tanıtım çalışması yürüteceğiz, bu ülkeye yıllık 1,3 milyar dolar düzeyindeki makine ihracatımızı 2 milyar doların üzerine taşımak için yoğun çaba göstereceğiz. Bu süreçte Almanya’daki temaslarımızı da artıracak, oradaki yavaşlamayı da telafi etmeye çalışacağız”   “Rusya yeniden en büyük dört pazarımızdan biri olacak”   Rusya'ya makine ihracatının 308 milyon dolar olarak gerçekleştiği 8 aylık dönemde, bu ülkeye gönderilen makine miktarının yüzde 21 oranında arttığına dikkat çeken Karavelioğlu, yılın son dört ayında bu artışı hızlandırmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:   “Temmuz ayında Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte Ekaterinburg'ta kurduğumuz temasların Rusya'da önemli bir yansıması oldu. Ülkemiz son 2 aylık süreçte, bayram tatillerindeki kesintiye rağmen Rusya'ya 84 milyon dolar karşılığı makine ihraç etti. Rusya’nın yeniden en büyük dört pazarımız arasında olması için çalışıyoruz. İleri teknolojiye yatırım yapan ülkelerin tamamını yakın takibimizde tutacak, küresel mal ticaretindeki sorunların fiyatlar üzerindeki baskısını dengeleyecek çok yönlü bir ihracat stratejisi yürüteceğiz. Tüm ekonomilerin büyümekte zorlandığı bu dönemde, makine imalatçılarını iç piyasada da destekleyecek bir pozisyon alınması gerektiğini düşünüyoruz.”

 

Yılın ilk 8 ayında ihracatı 11,6 milyar dolara ulaşan makine sektörü, ihraç ettiği ürün miktarını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 artırarak 2 milyon tonun üzerine taşıdı. OECD bölgesinde yaşanan ekonomik daralmanın sabit sermaye yatırımlarını olumsuz etkilediği bir süreçte makine satışlarındaki artışın yüksek olduğuna dikkat çeken Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, “Küresel mal ticaretindeki sorunların fiyatlar üzerindeki baskısını dengeleyecek bir ihracat stratejisi yürütmek ve makine imalatçılarını iç piyasada da destekleyecek bir pozisyon almak zorundayız” dedi.

 

Makine sektörünün ilk 8 ayda en fazla ihracat gerçekleştirdiği ülke, yılın ikinci çeyreğinde ekonomisi yüzde 0,1 oranında daralan Almanya oldu. Almanya'ya 1,5 milyar dolar düzeyinde ihracat gerçekleştiren makine sektörü, ABD'ye ihracatını geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 11,5 oranında artırarak 876 milyon dolara taşıdı. Euro Bölgesi'ndeki büyümenin durma noktasına geldiği bu süreçte ABD ve Rusya ile makine ticaretini artıracak çalışmalara özel önem verdiklerini belirten Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu şunları söyledi:

 

Makinelerimizin KG başına ortalama birim fiyatlarının 14,3 dolara kadar ulaştığı ABD'nin Türkiye'den en fazla satın aldığı ürün makinedir. Küresel makine ithalatı içindeki payı yüzde 16,5’e ulaşan ABD’nin makine ithalatının yüzde 30’dan fazlasını Çin’den gerçekleştirdiği düşünüldüğünde, ABD'nin Çin ürünlerine yönelik ek vergi uygulamasının makine ihracatçılarına yeni fırsatlar sunduğu çok açıktır. ‘Türkiye'nin Makinecileri’ markasıyla ABD'ye özel bir tanıtım çalışması yürüteceğiz, bu ülkeye yıllık 1,3 milyar dolar düzeyindeki makine ihracatımızı 2 milyar doların üzerine taşımak için yoğun çaba göstereceğiz. Bu süreçte Almanya’daki temaslarımızı da artıracak, oradaki yavaşlamayı da telafi etmeye çalışacağız

 

“Rusya yeniden en büyük dört pazarımızdan biri olacak”

 

Rusya'ya makine ihracatının 308 milyon dolar olarak gerçekleştiği 8 aylık dönemde, bu ülkeye gönderilen makine miktarının yüzde 21 oranında arttığına dikkat çeken Karavelioğlu, yılın son dört ayında bu artışı hızlandırmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

 

Temmuz ayında Ticaret Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte Ekaterinburg'ta kurduğumuz temasların Rusya'da önemli bir yansıması oldu. Ülkemiz son 2 aylık süreçte, bayram tatillerindeki kesintiye rağmen Rusya'ya 84 milyon dolar karşılığı makine ihraç etti. Rusya’nın yeniden en büyük dört pazarımız arasında olması için çalışıyoruz. İleri teknolojiye yatırım yapan ülkelerin tamamını yakın takibimizde tutacak, küresel mal ticaretindeki sorunların fiyatlar üzerindeki baskısını dengeleyecek çok yönlü bir ihracat stratejisi yürüteceğiz. Tüm ekonomilerin büyümekte zorlandığı bu dönemde, makine imalatçılarını iç piyasada da destekleyecek bir pozisyon alınması gerektiğini düşünüyoruz.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.