PANDEMİ CİROMUZU YÜZDE 50 DÜŞÜRDÜ, BORÇ ÖTELEMESİ DEĞİL MUAFİYET OLABİLİR

GÜNDEM 25.11.2020 - 16:54, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1966+ kez okundu.
 

PANDEMİ CİROMUZU YÜZDE 50 DÜŞÜRDÜ, BORÇ ÖTELEMESİ DEĞİL MUAFİYET OLABİLİR

13 yıllık işletmeci İsa Çimen, pandemi sürecinde esnafın yaşadığı zorlukları anlattı.
Ekonomide pandemi öncesinde başlayan sıkıntılar her kesim gibi esnafı da zora sokuyor. İşletmeci İsa Çimen, “Müşterilerimiz sabit kaldı ancak alım gücü düştüğünden cirolarımızda yüzde 50’lik kayıp yaşıyoruz” dedi. Çimen, esnafa borç ötelemek yerine kira, enerji ve su muafiyeti getirilmesini önerdi.  Çimen, 13 yıldan bu yana kebap ve lahmacun salonu, 5 yıldır pastane, 4 yıldan bu yana ise börek salonu işlettiğini hatırlatarak, pandemi sürecinde yaşadığı zorlukları anlattı. Çimen, “Bu süreçte genel anlamda iş olarak yüzde 50’ye yakın kaybımız var. Müşterilerimiz sabit ancak alım gücü zayıfladığından dolayı genel olarak ekonomik anlamda akşam kasamızı topladığımızda yüzde 50 kaybımız günyüzüne çıkıyor” ifadelerini kullandı.  İktidardan esnaf olarak sorunlarına yönelik genel anlamda sağlıklı bir çalışma yapılmasını beklediklerine değinen Çimen, “Bizden daha iyi bilirler ama birlik içende hareket edilmesinden yanayım. Herkesimden herkesin birlik olması lazım. Olunmadığı takdirde biz zarar görürüz. Şu an ekonomik olarak bir zafiyet yaşadığımız düşüncesindeyim. Pandeminden önce de içinde bulunduğumuzdan dolayı ekonomimizde bir kötü gidiş görüyordum” diye konuştu  Esnafın kira, elektrik, su ve vergileri olduğunu dile getiren İşletmeci İsa Çimen, “Bu borçların 3-5 ay ötelenmesi esnafı rahatlatmıyor. Yüzde 50 bir kayıp yaşadık, bu borçlar birikiyor, esnafı daha da zorluyor. Burada muafiyet olabilir” dedi.  Pandeminin gıda sektörünü bile yüzde 50 etkilediğinin bir gerçek olduğunun altını çizen İsa Çimen, şöyle devam etti: “Bu süreçte kime gelmiyor. Gelse oturacak yer yok. Ailesiyle gelen boş dönüyor. Artı alım gücü her geçen gün zayıflıyor. Müşteri olarak bugün 50 lira harcadıysanız yarın 10 lira harcıyorsunuz. Bu sorun pandemiden önceki 1,5- 2 yıl içinde de vardı. Pandemi de bunun tuzu biberi oldu.”  İsa Çimen, bu süreçte devletin ihtiyaç sahibi bazı vatandaşlara 1000’er liralık destek verdiğini, kamu bankaları aracılığıyla da esnafa 20 bin liralık kredi kullandırdığını aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esnaf Kefalet denilen yerler bize destek olması gerekiyor ancak bankalarla ortak çalışıyor gibi. Gidiyorsunuz, kefil, ipotek istiyor. Bunları olan bir esnaf her halükarda her bankadan zaten kredi alabilir, hiçbir anlamı yok ki. Varolduğu görünüyor gibi ancak yok. Ay sonunda muhasebe bana 8 bin lira ödemem gerektiğini söyledi. İçeriğini bilmiyorum. Devletin öteledim dediği miktar ise 64 lira. 8 bin lira para verdim 64 lira ötelenmiş.”
13 yıllık işletmeci İsa Çimen, pandemi sürecinde esnafın yaşadığı zorlukları anlattı.

Ekonomide pandemi öncesinde başlayan sıkıntılar her kesim gibi esnafı da zora sokuyor. İşletmeci İsa Çimen, “Müşterilerimiz sabit kaldı ancak alım gücü düştüğünden cirolarımızda yüzde 50’lik kayıp yaşıyoruz” dedi. Çimen, esnafa borç ötelemek yerine kira, enerji ve su muafiyeti getirilmesini önerdi. 

Çimen, 13 yıldan bu yana kebap ve lahmacun salonu, 5 yıldır pastane, 4 yıldan bu yana ise börek salonu işlettiğini hatırlatarak, pandemi sürecinde yaşadığı zorlukları anlattı. Çimen, “Bu süreçte genel anlamda iş olarak yüzde 50’ye yakın kaybımız var. Müşterilerimiz sabit ancak alım gücü zayıfladığından dolayı genel olarak ekonomik anlamda akşam kasamızı topladığımızda yüzde 50 kaybımız günyüzüne çıkıyor” ifadelerini kullandı. 
İktidardan esnaf olarak sorunlarına yönelik genel anlamda sağlıklı bir çalışma yapılmasını beklediklerine değinen Çimen, “Bizden daha iyi bilirler ama birlik içende hareket edilmesinden yanayım. Herkesimden herkesin birlik olması lazım. Olunmadığı takdirde biz zarar görürüz. Şu an ekonomik olarak bir zafiyet yaşadığımız düşüncesindeyim. Pandeminden önce de içinde bulunduğumuzdan dolayı ekonomimizde bir kötü gidiş görüyordum” diye konuştu 
Esnafın kira, elektrik, su ve vergileri olduğunu dile getiren İşletmeci İsa Çimen, “Bu borçların 3-5 ay ötelenmesi esnafı rahatlatmıyor. Yüzde 50 bir kayıp yaşadık, bu borçlar birikiyor, esnafı daha da zorluyor. Burada muafiyet olabilir” dedi. 
Pandeminin gıda sektörünü bile yüzde 50 etkilediğinin bir gerçek olduğunun altını çizen İsa Çimen, şöyle devam etti: “Bu süreçte kime gelmiyor. Gelse oturacak yer yok. Ailesiyle gelen boş dönüyor. Artı alım gücü her geçen gün zayıflıyor. Müşteri olarak bugün 50 lira harcadıysanız yarın 10 lira harcıyorsunuz. Bu sorun pandemiden önceki 1,5- 2 yıl içinde de vardı. Pandemi de bunun tuzu biberi oldu.” 
İsa Çimen, bu süreçte devletin ihtiyaç sahibi bazı vatandaşlara 1000’er liralık destek verdiğini, kamu bankaları aracılığıyla da esnafa 20 bin liralık kredi kullandırdığını aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Esnaf Kefalet denilen yerler bize destek olması gerekiyor ancak bankalarla ortak çalışıyor gibi. Gidiyorsunuz, kefil, ipotek istiyor. Bunları olan bir esnaf her halükarda her bankadan zaten kredi alabilir, hiçbir anlamı yok ki. Varolduğu görünüyor gibi ancak yok. Ay sonunda muhasebe bana 8 bin lira ödemem gerektiğini söyledi. İçeriğini bilmiyorum. Devletin öteledim dediği miktar ise 64 lira. 8 bin lira para verdim 64 lira ötelenmiş.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.