Yaşlı bakımı kamu hizmeti olarak planlanmalıdır”

GÜNDEM 25.04.2017 - 14:46, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 1760+ kez okundu.
 

Yaşlı bakımı kamu hizmeti olarak planlanmalıdır”

  ADANA-Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Bölge Temsilcisi Mehmet Taşkıran, emeklilerin fiziki ve manevi şiddete maruz kalmaması için yaşlı bakım hizmetinin kamu hizmeti olarak planlanması gerektiğini söyledi.    “ŞİDDET, BİREYLE TOPLUM ARASINDAKİ BAĞI KOPARIYOR” Yaşlılar için toplumla entegre yaşama imkanları sağlayan alternatif hizmet modellerinin çeşitlendirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Taşkıran,  “Aile içinde dayak gibi fiziki şiddet, ilgisiz bırakma, küçümseme, hakaret, yalnızlığa terk etme, duygusal şiddet, yeterli ve hijyen beslenme, bakım koşullarının bilerek sağlanmaması, gelirine el konulması, malının mülkünün elinden alınması, ihmal, istismar, uygunsuz mekanlarda yaşamaya zorlanması bireyle toplumu bir arada tutan bağları koparmaktadır” dedi. “3 MİLYON YAŞLI BAKIMA MUHTAÇ’ Türkiye’deki 6 milyondan fazla yaşlının 3 milyonunun bakıma muhtaç olduğunu, kendine bakamayacak durumda olan 800 bini demans, 300 bini  Alzheimer Hstası  yaşlıdan sadece 30 binine profesyonel olarak bakım yapıldığını anlatan Taşkıran, “Aslında sorun büyük oranda ekonomiktir. Bir çok yaşlı sokaklara terk ediliyor. Bunun için yaşlı yoksulluğu öncelikle sona erdirilmelidir. Şiddet mağduru yaşlılar devlet korumasına alınmalıdır. Yaşlılık hastalık ya da bir özürlülük gibi görülmemelidir. Yaşlılık, doğal bir süreçtir” diye konuştu. Yerel yönetimlerin de kentleri yaşlı dostu şehirler haline getirmek için hizmet üretmesi gerektiğini kaydeden Taşkıran, her bireyin sağlıklı yaşama ve yaşlanma hakkı olduğunun da altını çizdi. Türkiye’de yaşlıların yüzde 72’sinin gelirinin bin 200 TL’nin altında olduğunu belirten Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Bölge Temsilcisi Mehmet Taşkıran,”Yaşlı bakımıyla ilgili yönetmelik yaşlıya hizmet edene bakım hizmetidir. Yaşlıya bakımdan ziyade yaşlının durumundan yararlanma gibi bir şey bu. Ülkemizdeki yaşlılık haritasına göre 10 yaşlıdan dokuzu psikolojik şeddet görüyor. 200 bin yaşlı ise sürekli şiddet görmekte” dedi. (EGEMEN)  

 

ADANA-Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Bölge Temsilcisi Mehmet Taşkıran, emeklilerin fiziki ve manevi şiddete maruz kalmaması için yaşlı bakım hizmetinin kamu hizmeti olarak planlanması gerektiğini söyledi.   

“ŞİDDET, BİREYLE TOPLUM

ARASINDAKİ BAĞI KOPARIYOR”

Yaşlılar için toplumla entegre yaşama imkanları sağlayan alternatif hizmet modellerinin çeşitlendirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Taşkıran,  “Aile içinde dayak gibi fiziki şiddet, ilgisiz bırakma, küçümseme, hakaret, yalnızlığa terk etme, duygusal şiddet, yeterli ve hijyen beslenme, bakım koşullarının bilerek sağlanmaması, gelirine el konulması, malının mülkünün elinden alınması, ihmal, istismar, uygunsuz mekanlarda yaşamaya zorlanması bireyle toplumu bir arada tutan bağları koparmaktadır” dedi.

“3 MİLYON YAŞLI BAKIMA MUHTAÇ’

Türkiye’deki 6 milyondan fazla yaşlının 3 milyonunun bakıma muhtaç olduğunu, kendine bakamayacak durumda olan 800 bini demans, 300 bini  Alzheimer

Hstası  yaşlıdan sadece 30 binine profesyonel olarak bakım yapıldığını anlatan Taşkıran, “Aslında sorun büyük oranda ekonomiktir. Bir çok yaşlı sokaklara terk ediliyor. Bunun için yaşlı yoksulluğu öncelikle sona erdirilmelidir. Şiddet mağduru yaşlılar devlet korumasına alınmalıdır. Yaşlılık hastalık ya da bir özürlülük gibi görülmemelidir. Yaşlılık, doğal bir süreçtir” diye konuştu.

Yerel yönetimlerin de kentleri yaşlı dostu şehirler haline getirmek için hizmet üretmesi gerektiğini kaydeden Taşkıran, her bireyin sağlıklı yaşama ve yaşlanma hakkı olduğunun da altını çizdi.

Türkiye’de yaşlıların yüzde 72’sinin gelirinin bin 200 TL’nin altında olduğunu belirten Emekliler Dayanışma Sendikası Adana Bölge Temsilcisi Mehmet Taşkıran,”Yaşlı bakımıyla ilgili yönetmelik yaşlıya hizmet edene bakım hizmetidir. Yaşlıya bakımdan ziyade yaşlının durumundan yararlanma gibi bir şey bu. Ülkemizdeki yaşlılık haritasına göre 10 yaşlıdan dokuzu psikolojik şeddet görüyor. 200 bin yaşlı ise sürekli şiddet görmekte” dedi. (EGEMEN)

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.