Adana ekonomisinin kalbi ; AOSB
Adana ekonomisinin kalbi ; AOSB
AOSB uluslararası standartları ile yatırımcının öncelikli tercihi….
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), sahip olduğu uluslararası standartlardaki alt ve üst yapısı ile yatırımcıların öncelikli tercihi olmaya devam ediyor.
Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB), son yıllarda hız verdiği alt ve üst yapı yatırımlarının yanında, genişleme yönünde attığı adımlar ile yerli ve yabancı yatırımcıların yakından takip ettiği bir bölge haline geldi.
AOSB’de altyapısı ve üstyapısı tamamlanmış parseller için onlarca sanayicinin sıra beklediğini vurgulayan Sütcü, bunun yanında talepleri karşılamak adına 6 milyon metrekarelik ek alanı ön tahsis yoluyla yatırımcılara açtıklarını söyledi. Sütcü, şöyle devam etti:
“İleriye dönük olarak, iki yıl sonra tamamlanmak üzere 6 milyon metrekarelik bir yer açtık. Bunun resmi prosedürlerini tamamladık. Buradan net 4 milyon metrekare yatırım arazisi çıkacak, iki milyon metrekaresi de yol, yeşil alan ve diğer bölümler olacak. Bu 4 milyon metrekarenin 3 milyonunu ön tahsis yoluyla sanayicilere tahsis ettik. Bekleyenlerin büyük kısmına buradan yer verdik. Sanayicilerimize iki yıl sonra altyapısı, üstyapısı bitmiş şekilde arazilerini tahsis etmek için özel protokol yaptık. Zaten Sanayi Bakanlığımızın kanun ve yönetmelikleri buna cevaz veriyor. Sanayi Bakanlığımız iki sene öne bunun yolunu açtı. Biz de ön tahsis yöntemini kullanarak uluslararası çok büyük firmaların, yatırımcıların da aralarında olduğu, çok geniş arazi alanların da olduğu tahsisleri gerçekleştirdik. 400 dönüm alan sanayicilerimiz de var, 10, 20, 50 dönüm alanlar da. Herkesin talebini karşıladık,
6 milyon metrekareye ek 35 milyon metrekareye başladık”
Sütcü, AOSB genişleme çalışmalarının 6 milyon metrekare ile sınırlı kalmayacağını belirterek, “Bunun dışında ileriye dönük 35 milyon metrekarelik genişleme çalışması için resmi prosedürleri yapmaya başladık. Bütün bunların sonunda Adana OSB’nin alanı 60 – 70 milyon metrekarelere çıkıyor ve Türkiye’nin en büyük OSB alanlarından biri, hatta ilk sırada olabilir” diye konuştu.
AOSB’nin uluslararası standartlara sahip olduğunun altını çizen Sütcü, “Dünyanın neresinde olursa olsun, bir sanayicinin ihtiyaç duyacağı alt ve üst yapılar Adana OSB’de mevcut. Bizim en büyük özelliğimiz bu. Bunun göstergesi de; şu anda burada 30’a yakın, yüzde 100 yabancı sermayeli sanayi kuruluşu var. Şunu iddia ediyoruz; Türkiye genelinde yaklaşık 400 OSB içerisinde; Adana OSB, Avrupa ve Amerika’dan tüm yatırımcıların ihtiyacını karşılayabilecek bir organize sanayi bölgesi. Biz bunları daha işlevsel hale getirmek, daha iyi yaşanılabilir bir OSB için çalışıyoruz. Üreticinin, sanayicinin tüm ihtiyaçlarını OSB bünyesinde karşılayabilecek altyapı ve üstyapı olanaklarını sağlamayı istiyoruz” ifadesini kullandı.
“Türkiye’de bir ilk olarak beton santrali kurduk”
Bu kapsamda OSB’deki sanayicilerin fabrika inşatlarını yaparken ihtiyaç duyacağı betonu üretmeye başladıklarını dile getiren Sütcü, “Beton santrali kurduk ve yüzde 100 kapasite ile çalışıyor. Bu Türkiye’de ilktir. Buradan hem üyelerimizin hem de OSB altyapısının beton ihtiyacını karşılıyoruz, rekabet ortamında sanayicilerimize alternatif de sunmuş oluyoruz” dedi.
Devlet Hastanesine bağlı poliklinikler, noter, gümrük, emniyet, itfaiye, üniversiteler gibi birimlerle her alanda aktif bir bölge olduklarını ifade eden Sütcü, şöyle devam etti: “Amaç, şu; buraya gelen sanayici, tüccar ‘her şeyim var, şehir hayatından 40 kilometre uzakta hiçbir şeye ihtiyacım yok, tüm hizmetler ayağımda ve ben sadece Türkiye’nin ekonomisine, istihdamına katkı sağlayacak işlerle, işimle uğraşmalıyım’ diyecek. Biz buna yenilikçi OSB diyoruz, tamamlayıcı, sürdürülebilir OSB diyoruz.”
Gelecek projeksiyonlarını uzan vadeli yaptıklarını vurgulayan Sütcü, “Adana OSB, klasik OSB yönetiminden ziyade ileriye dönük bakıyor, 5 yıl, 10 yıl, 20 yıl sonra nasıl bir OSB olması lazım diye düşünüp bu mantıkla hareket ediyor. Bu süreçte eskiyen su, atık su hatları, yollarımız, asfaltlarımız hepsi yenileniyor. Yeni açtığımız alanların en az 30 – 35 yıl dayanacak altyapısını, elektrik dahil hazırlıyoruz. Bu seneki (2024) bütçede altyapı yatırımlarının tutarı en az 1 milyar lira.”
Sütcü, bölgede sanaycilerin ihtiyaçları doğrultusunda hizmete açtıkları bazı birimler arasında; Kamu Kampüsü, AOSB Proje Destek Ofisi, ÇÜ Meslek Yüksek Okulu ve Özel Erkan Teknoloji Koleji’nin olduğunu sözlerine ekledi.
En büyük sorun finansa ulaşım
Sanayicinin sorunlarına da değinen Sütcü, şunları söyledi: “Sanayicinin en büyük problemi hem yatırım hem de ihtiyaç anında kullanmak için faiz oranları yüksek. Finansa ulaşım bir problem. Ayrıca TL maliyetlerimiz çok arttı. Dolar bazında ihraç ettiğimiz ürünlerin yabancı para cinsinden maliyetleri arttı. Bu durum, bizim Avrupa ve Amerika pazarlarında Uzakdoğu ile rekabetimizde olumsuz etkiye yol açıyor.”
RAKAMLARLA AOSB
Doluluk yüzde 100
İstihdam 41.489
Parsel sayısı 566
OSB alanı 2.270 hektar
Faal firma 428
Yabancı sermayeli firma 27
Dış ticaret hacmi 1.7 milyar dolar
İSO 500’de firma sayısı 16
TİM 1000’de firma sayısı 17
21 sektörde üretim yapılıyor
AOSB’de toplam 21 sektörde faaliyet var. Metalde 78, kauçuk ve plastikte 72, tekstilde 71, kimyada 43, gıdada 31 firmanın üretim yaptığı bölgede ayrıca; kağıt, metal olmayan mineraller, petrol, makine, elektrik, ağaç, eczacılık ve diğer sektörler gruplarında firmalar bulunuyor.
Kurulu GES gücü 202 MW
AOSB’ye ait kullanma suyunda yer alan GES tesisinin kurulu gücü 2.1 Mwe olup, 2023 yılı çalışmaları ile birlikte 52 adet Güneş Enerjisi Santrali (GES) tesisi devreye alınarak bölgedeki tüm güneş enerji santrallerinin toplam kurulu gücü ise 202 MW’ı buldu. Ayrıca, 58 firmaya Lisanssız Güneş Enerji Santrali kurması yönünde çağrı mektupları verildi. Bunların GES kurulum süreçleri tamamlandığında toplam kurulu gücü 295 MW’a ulaşmış olacak
Yapımı tamamlanan projeler:
MOBESE İzleme ve Koordinasyon Merkezi
Otoban İkinci Bağlantılı Kavşak Projesi
Atık Su Arıtma Tesisi İyileştirme Yatırımı Projesi
KÜP Girişimcilik Merkezi
GES Projesi (2.622,8 Kwp. Kullanma suyu tesisi ihtiyacının 1/3’ü karşılanıyor)
Semt Polikliniği
Trafo Merkezi
Galeri Hattı
Yapım ve proje çalışması devam edenler :
-AOSB 4’üncü İlave Alan Altyapı Çalışmaları (99.35 hektar)
-Çamur Yakma Tesisi
-Atık Su Arıtma Tesisi Kapasite Artışı (Mevcut Atık Su Arıtma Tesisine ilave olarak her biri 40 bin metreküpten, toplam 80 bin metreküp kapasiteli yeni tesis planlanıyor.)
-599.5 hektar altyapı projesi (Burada konut, cami, lojistik merkezi ve kuzey bağlantı köprüsü planlanıyor.)
-İtfaiye ve Afet Koordinasyon Merkezi Projesi
-Anaokulu Projesi
-Green AVM Projesi
-Akaryakıt İstasyonu, Otel ve İş Merkezi Projesi
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.