Zirai ilaç sorununda ‘4D formülü’ çağrısı

GÜNDEM 23.12.2024 - 12:50, Güncelleme: 23.12.2024 - 16:30 1204 kez okundu.
 

Zirai ilaç sorununda ‘4D formülü’ çağrısı

Ayhan Barut, tarım ve gıda ürünlerinde pestisit kalıntısı tartışmalarının son bulması için yapılması gerekenleri anlatıp tek tek önerilerini paylaştı
Son günlerde ihraç edilen tarım ve gıda ürünlerinde zirai ilaç (pestisit) kalıntıları görülmesi nedeniyle yeniden Türkiye’ye gönderilmesiyle başlayan tartışmalar devam ederken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, sorunun çözümü için yetkin ziraat mühendislerinin pestisit konusunda tümüyle yetki ve söz sahibi olmasından geçtiğini söyledi. Tarımda 4D formülü doğrultusunda “doğru ilacı, doğru zamanda, doğru ürüne doğru dozda” uygulanmasını belirten Barut, “Bu ilkeye uyulursa zehirlilik oranı kalkar, biter. Bunun kontrolünü sağlayabilecek etkin, ehliyetli, uzman olan ziraat mühendisleridir” şeklinde konuştu. ZİRAİ İLAÇ PAZARI 600 MİLYON DOLAR Halka yeterli, sağlıklı ve güvenli gıda sağlayabilmek için hem yüksek verimli hem de nitelikli tarımsal ürünler yetiştirilmesi gerektiğini kaydeden Barut, "Bu çerçeveden bakıldığında tarım ilaçları ve tarımsal ilaçların kullanımı bu ülkenin bir gerçeğidir. Tarımsal ilacın Türkiye'deki pazarı 600 milyon Dolar civarında seyrediyor. Zirai ilaç sektöründe konunun uzmanları söz sahibi olması gerekirken, ilgili ilgisiz herkesin konuştuğu dönemler var. Kabul edilmeli ki, zirai ilaçların doğaya, çevreye, insan sağlığına ciddi etkisi var. Zirai ilaç kullanımıyla alakalı ziraat mühendislerinin etkin biçimde tek yetki sahibi olması gerekiyor" dedi.
Ayhan Barut, tarım ve gıda ürünlerinde pestisit kalıntısı tartışmalarının son bulması için yapılması gerekenleri anlatıp tek tek önerilerini paylaştı

Son günlerde ihraç edilen tarım ve gıda ürünlerinde zirai ilaç (pestisit) kalıntıları görülmesi nedeniyle yeniden Türkiye’ye gönderilmesiyle başlayan tartışmalar devam ederken CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, sorunun çözümü için yetkin ziraat mühendislerinin pestisit konusunda tümüyle yetki ve söz sahibi olmasından geçtiğini söyledi. Tarımda 4D formülü doğrultusunda “doğru ilacı, doğru zamanda, doğru ürüne doğru dozda” uygulanmasını belirten Barut, “Bu ilkeye uyulursa zehirlilik oranı kalkar, biter. Bunun kontrolünü sağlayabilecek etkin, ehliyetli, uzman olan ziraat mühendisleridir” şeklinde konuştu.

ZİRAİ İLAÇ PAZARI 600 MİLYON DOLAR
Halka yeterli, sağlıklı ve güvenli gıda sağlayabilmek için hem yüksek verimli hem de nitelikli tarımsal ürünler yetiştirilmesi gerektiğini kaydeden Barut, "Bu çerçeveden bakıldığında tarım ilaçları ve tarımsal ilaçların kullanımı bu ülkenin bir gerçeğidir. Tarımsal ilacın Türkiye'deki pazarı 600 milyon Dolar civarında seyrediyor. Zirai ilaç sektöründe konunun uzmanları söz sahibi olması gerekirken, ilgili ilgisiz herkesin konuştuğu dönemler var. Kabul edilmeli ki, zirai ilaçların doğaya, çevreye, insan sağlığına ciddi etkisi var. Zirai ilaç kullanımıyla alakalı ziraat mühendislerinin etkin biçimde tek yetki sahibi olması gerekiyor" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.