DEPREMZEDE ESNAFA HACİZ ŞOKU!
DEPREMZEDE ESNAFA HACİZ ŞOKU!
Depremde Ağır Darbe Alan Esnafa, Mücbir Sebeb Kalktı, E-Hacizler Yağdı!
6 Şubat depremlerinin yıkıma uğrattığı illerde esnafa yönelik mücbir sebep halinin kaldırılmasının ardından, e-haciz uygulamaları depremzede firmaları zor durumda bıraktı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, özellikle beyana dayalı olmayan kamu borçları nedeniyle uygulanan e-hacizlerin, firmaların toparlanma sürecini daha da zorlaştırdığını belirtti.
"10 BİNİN ÜZERİNDE ÜYEMİZ FELAKETİN YARALARINI SARMAYA ÇALIŞIYOR"
Depremlerin ekonomik ve sosyal etkileri hâlâ derin bir şekilde hissedilirken, hükümetin borçları ertelediği mücbir sebep hali geçtiğimiz aylarda kaldırılmıştı. Ancak şimdi, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından beyana dayalı olmayan kamu borçlarının tahsili için e-haciz uygulamasının başlatılması, deprem bölgesindeki firmaların ekonomik yaralarını daha da derinleştiriyor.
Sadıkoğlu, “Depremin etkilediği 10 binin üzerinde üyemiz hâlâ bu felaketin izlerini sarmaya çalışıyor. Ancak mücbir sebep kapsamı dışında bırakılan borçların tahsili için bir anda başlatılan e-hacizler, yüzlerce üyemizin mağduriyetine neden olmuştur” dedi.
BANKA BLOKELERİ FİRMALARI ZORA SOKUYOR
Banka hesaplarına uygulanan blokelerin, firmaların ticari itibarını zedelediğini vurgulayan Sadıkoğlu, bu durumun toparlanmayı daha da zorlaştırdığını ifade etti. Özellikle Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki firmalar için e-hacizlerin durdurulması gerektiğini belirtti:
“Deprem bölgesindeki firmalara mücbir sebep süresi boyunca tahsilat işlemleri uygulanmamalıdır. Başlatılan e-hacizler ise acilen kaldırılmalıdır.”
RESMİ TALEP CUMHURBAŞKANLIĞI VE BAKANLIĞA İLETİLDİ
Sadıkoğlu, bu taleplerin Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na resmi bir yazıyla iletildiğini belirtti. Deprem bölgesindeki ekonomik yaraların sarılması ve firmaların ayakta kalması için devletin daha şefkatli bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini söyledi:
“Depremin ekonomik etkilerini hafifletmek için sürecin takipçisi olacağız. Devletimizin, firmalarımıza destek sağlayarak toparlanma sürecine katkıda bulunmasını bekliyoruz.”
“EKONOMİK TOPARLANMA TEHLİKEDE”
Malatya TSO Başkanı, e-haciz uygulamalarının firmaların likiditesini kısıtladığını ve bölgede ekonomik toparlanmayı büyük ölçüde tehlikeye attığını belirtti. Ticari itibarını kaybeden firmaların, finansman bulmakta zorluk yaşadığını vurgulayan Sadıkoğlu, depremzede esnaf ve işletmeler için daha uzun vadeli destek programlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.