DSİ, 2024’te 577 adet tesisi tamamlayarak hizmete aldı
DSİ, 2024’te 577 adet tesisi tamamlayarak hizmete aldı
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün (DSİ) ülkemizin su kaynaklarının korunması ve en verimli düzeyde faydaya dönüştürülmesi yönündeki faaliyetlerini, 2024 yılında attığı yeni adımlarla güçlü şekilde sürdürdüğü bildirildi.
DSİ’nin bu doğrultuda, 2024 yılında; 41 adedi baraj, 17 adedi gölet ve bent, 18 adedi yeraltı barajı ve suni besleme tesisi, 87 adedi sulama tesisi, 26 adedi içme suyu tesisi, 6 adedi hidroelektrik santral, 367 adedi taşkın kontrol tesisi ve 15 adedi arazi toplulaştırma projesi olmak üzere toplam 577 adet tesisi tamamlayarak hizmete aldığı açıklandı.
Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesindeki bilgilere göre, DSİ tarafından 2024 yılında hizmete alınan tesisler arasında; Manavgat Çardak Barajı, Yozgat İnandık Barajı, Mersin Sorgun Barajı, Narman Şehitler Barajı, Adana İmamoğlu Sulaması 4.Kısım, Kahramanmaraş Adatepe Sulaması 1. Kısım, Siverek İçme Suyu Arıtma Tesisi, Kırşehir Özbağ İçme Suyu Artıma Tesisi, Bursa Gemlik İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Bozkurt Ezine Çayı ve Bozkurt Üst Havza tedbirleri gibi büyük yatırımlar yer alıyor.
Açıklamada, şu bilgiler yer aldı:
“2024 yılında hizmete alınan tesislerle 231 milyon metreküp ilave su depolama kapasitesi geliştirildi ve 1 milyon 31 bin dekar saha sulamaya açıldı. Sulamaya açılan bu sahadan ekonomiye yıllık 9 milyar TL’lik katkı bekleniyor. Öte yandan 144 bin dekar alana hizmet veren sulama sistemi yenilenerek su kayıplarının önüne geçildi. Hizmete alınan hidroelektrik santraller ile ekonomiye yansıması yıllık yaklaşık 520 milyon TL olan, 185 milyon kilovatsaatlik enerji üretim kapasitesi geliştirildi. Yıllık ilave 231 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyu temin edilerek 900 bin kişinin ihtiyacı uzun vadeli olarak karşılandı. Ayrıca 458 adet meskûn mahal ve 22 bin dekar arazi taşkın zararlarından korundu ve 3 milyon 124 bin dekar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlandı.
DSİ Çevreci Projelerle Suyun Gücünü Milletle Buluşturuyor
2024 yılı, ülkemize kazandırılan yüzlerce su yapısının yanı sıra su kaynaklarımızın korunması ve verimli kullanımı bakımından önemli adımların atılmasına da sahne oldu. Bu adımlardan ilki Afyonkarahisar-Merkez Evsel Atıksu Sulama Tesisinin hizmete alınmasıyla atıldı. Afyonkarahisar-Merkez Evsel Atıksu Sulama Tesisi hem çevre hem tarımsal üretim hem de suyun verimli kullanımı açısından büyük önem taşıyor. Proje ile tabiata deşarj edildiğinde çevre kirliliğinden, su havzalarının olumsuz etkilenmesine kadar birçok zarara sebep olan atık sular, arıtılmak suretiyle tarımsal sulamada kullanılabilecek bir su arzına dönüştürülerek çift yönlü bir kazanım elde ediliyor. Proje kapsamında 44 bin metreküp su, geri kazanım sistemi sayesinde bir dizi işlemden geçirilip istenilen kaliteye getirildikten sonra, 9 bin 50 dekar alanın sulanması maksadıyla kullanılıyor. Afyonkarahisar-Merkez Evsel Atıksu Sulama Tesisi, atıksu sulaması alanında ülkemizin en büyük tesisi konumunda bulunuyor.
Ülkemizin İlk Yüzer GES’i 2024’te Faaliyete Başladı
Yarım asırdır ürettiği temiz elektrik enerjisini ülkemizin hizmetine sunan Keban Barajı, 2024 yılında hizmete alınan ve ülkemizin ilk yüzer güneş enerjisi sistemi (yüzer GES) olan Kuzova Yüzer GES Projesi’ne de ev sahipliği yapmaya başladı. Keban Baraj gölü yüzey alanında hayata geçirilen 1 MW kurulu güce sahip Kuzova Yüzer GES Projesi, gerek AR-GE faaliyetleri gerekse Kuzova Pompaj Sulamasının enerji ihtiyacının bir kısmının karşılanması bakımından büyük önem taşıyor. Tesis, ülkemizin zengin Yüzer GES potansiyelinin değerlendirilerek ekonomik ve tarımsal yaşama kazandırılması çalışmalarının öncüsü olması yanında baraj rezervuarlarında buharlaşmadan kaynaklanan su kayıplarının azaltılmasına yönelik güçlü bir potansiyel de vadediyor.
Yusufeli Barajı ve HES’ten Göz Kamaştıran Performans
2023 yılı sonunda elektrik enerjisi üretimine başlayan ve ülkemizin en yüksek barajı olan Yusufeli Barajı ve HES de gösterdiği başarılı performansla 2024 yılına damga vuran tesisler arasında yer aldı. Yusufeli Barajı ve HES üç ünitesinden ilkinin devreye alındığı 02.11.2023 tarihinden, 2024 yılı Ekim ayı sonuna kadar, yaklaşık 8 ay tam kapasite ile çalışmış olmasına rağmen 2 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisi üretimiyle son derece başarılı bir performans sergiledi. Dev tesis ürettiği temiz elektrik enerjisi ile ilk işletme yılında ekonomiye yaklaşık 5,6 milyar TL’lik katkı sağladı.
Yeşil Karıncalara Güçlü Takviye
Taşkından depreme, yangından karla mücadeleye kadar tüm doğal afetlerde sahada olan ve ‘Yeşil Karıncalar’ olarak anılan DSİ iş makinelerine 2024 yılında güçlü bir katılım oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde DSİ ile İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında imzalanan protokol kapsamında, 103 adet iş makinesi DSİ Makine Parkına dahil edildi. Böylece ülkemizin en büyük makine parklarından birine sahip olan DSİ, afetlerle mücadele kapasitesini daha da artırdı.
2025 Yılında 321 Adet Tesis Hizmete Alınacak
DSİ 2024 yılındaki faaliyetlerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle 3 Aralık günü gerçekleştirilen ve toplam maliyeti 98 Milyar TL olan tesislerin toplu açılış merasimi ile taçlandırdı. Hizmete aldığı tesisler ve tabiatla uyumlu projeler ile 2024 yılını son derece verimli şekilde değerlendiren DSİ, 2025 yılına yönelik hedeflerini de belirledi. Bu kapsamda 41 adet baraj, 11 adet gölet ve bent, 70 adet sulama tesisi, 14 adet arazi toplulaştırma projesi, 15 adet içme suyu tesisi, 2 adet atıksu arıtma tesisi, 6 adet hidroelektrik santral ve 162 adet taşkın kontrol projesi 2025 yılında ülkemize kazandırılacak”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.