Gazeteci Yardım’a ‘soru sordun’ gözaltısı

GÜNDEM 15.05.2025 - 12:30, Güncelleme: 15.05.2025 - 17:45 949 kez okundu.
 

Gazeteci Yardım’a ‘soru sordun’ gözaltısı

Adana Bunu Konuşuyor haber platformunun sahibi gazeteci Besime Yardım, silah kaçakçılığına yönelik yapılan bir operasyonda 94 kişinin gözaltına alınıp 73 kişinin serbest bırakılmasına dikkat çekerek “Sorun Adliyede mi, Emniyette mi?” sorusunu sormasının ardından “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla gözaltına alındı.
İfade vermeye çağrılan Yardım, haberi kaldırması yönünde yapılan telkinleri kabul etmediği gerekçesiyle adliyeye sevk edildi ve Adana 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından haftada bir imza atma şartıyla adli kontrolle serbest bırakıldı. Gün boyu süren işlemlerin ardından avukatı Özlem Süslüoğlu ile birlikte adliye çıkışında açıklama yapan gazeteci Yardım, “Son zamanlarda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medyada verdiği, emniyet kaynaklarının paylaştığı ve haberlere yansıyan bilgilerde; yapılan operasyonlarda gözaltı ve tutuklama sayıları arasında ciddi farklar olduğunu gözlemledim. En son 94 kişinin gözaltına alınıp 73’ünün serbest bırakıldığı silah kaçakçılığı haberini yaparken bu farklara dikkat çekerek ‘Sorun Emniyette mi, Adliyede mi?’ diye bir soru sordum. Önce ifadeye çağırıldım. Haberi kaldırmam istendi, kabul etmeyince adliyeye sevk edildim. Şimdi de soru sorduğum için haftada bir imza vermek şartıyla serbest bırakıldım. Gazetecinin soru sorması suç değildir. Soru sormaya devam edeceğim” dedi. Avukat Özlem Süslüoğlu ise yaptığı açıklamada, “Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereği neyin suç olduğunu, neyin olmadığını biliriz hukukçular olarak. Ancak bugün görüyoruz ki Türkiye’de artık soru sormak bile suç sayılıyor. Oysa haberin kaynağı tamamen bakanlık açıklamaları ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan görüntülerdi. Müvekkilim yalnızca bir gazeteci hassasiyetiyle ‘Bu fark neden kaynaklanıyor? Sorun Emniyette mi, Adliyede mi?’ diye sorduğu için ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla gözaltına alındı. Bütün gün boyunca çalışamadı ve çalışma özgürlüğü engellendi. Adana’da suç oranları bu kadar yüksekken buna mı mesai harcanmalı? Antik Yunan’da Socrates soru sorduğu için idama mahkûm edilmişti, bugün de hâlâ Antik Yunan kuralları mı geçerli? Soru sorulmamalı mı?” ifadelerini kullandı.
Adana Bunu Konuşuyor haber platformunun sahibi gazeteci Besime Yardım, silah kaçakçılığına yönelik yapılan bir operasyonda 94 kişinin gözaltına alınıp 73 kişinin serbest bırakılmasına dikkat çekerek “Sorun Adliyede mi, Emniyette mi?” sorusunu sormasının ardından “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla gözaltına alındı.

İfade vermeye çağrılan Yardım, haberi kaldırması yönünde yapılan telkinleri kabul etmediği gerekçesiyle adliyeye sevk edildi ve Adana 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından haftada bir imza atma şartıyla adli kontrolle serbest bırakıldı.
Gün boyu süren işlemlerin ardından avukatı Özlem Süslüoğlu ile birlikte adliye çıkışında açıklama yapan gazeteci Yardım, “Son zamanlarda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın sosyal medyada verdiği, emniyet kaynaklarının paylaştığı ve haberlere yansıyan bilgilerde; yapılan operasyonlarda gözaltı ve tutuklama sayıları arasında ciddi farklar olduğunu gözlemledim. En son 94 kişinin gözaltına alınıp 73’ünün serbest bırakıldığı silah kaçakçılığı haberini yaparken bu farklara dikkat çekerek ‘Sorun Emniyette mi, Adliyede mi?’ diye bir soru sordum. Önce ifadeye çağırıldım. Haberi kaldırmam istendi, kabul etmeyince adliyeye sevk edildim. Şimdi de soru sorduğum için haftada bir imza vermek şartıyla serbest bırakıldım. Gazetecinin soru sorması suç değildir. Soru sormaya devam edeceğim” dedi.
Avukat Özlem Süslüoğlu ise yaptığı açıklamada, “Suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereği neyin suç olduğunu, neyin olmadığını biliriz hukukçular olarak. Ancak bugün görüyoruz ki Türkiye’de artık soru sormak bile suç sayılıyor. Oysa haberin kaynağı tamamen bakanlık açıklamaları ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan görüntülerdi. Müvekkilim yalnızca bir gazeteci hassasiyetiyle ‘Bu fark neden kaynaklanıyor? Sorun Emniyette mi, Adliyede mi?’ diye sorduğu için ‘halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma’ suçlamasıyla gözaltına alındı. Bütün gün boyunca çalışamadı ve çalışma özgürlüğü engellendi. Adana’da suç oranları bu kadar yüksekken buna mı mesai harcanmalı? Antik Yunan’da Socrates soru sorduğu için idama mahkûm edilmişti, bugün de hâlâ Antik Yunan kuralları mı geçerli? Soru sorulmamalı mı?” ifadelerini kullandı.

Adana HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.