Türktekin: Şiddeti önlemenin ön şartı medeni kanunu özümsemektir
Türktekin: Şiddeti önlemenin ön şartı medeni kanunu özümsemektir
Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) Adana Şube ve Akdeniz Bölge Başkanı Av. Meryem Türktekin, insanların doğumundan ölümüne kadar toplumsal hayatta yapacağı bütün özel işlemlerin ve ilişkilerin medeni kanunla düzenlendiğini anımsatarak, “Kadına şiddeti önlemenin ön şartı Türk Medeni Kanunu’nun getirdiği hakları özümsemektir” dedi.
Türktekin, Türk Medeni Kanunu’nun 96. yıldönümü dolayısıyla Türk Kadınlar Konseyi Derneği ile Ekim Koleji işbirliğinde gerçekleştirilen “Medeni Kanun ve Kadına Şiddet” seminerinde konuştu. Seminere, Ekim Koleji’nde öğrenim gören ilköğretim, lise öğrencileri, eğitimcilerle velileler katıldı.
İlgiyle dinlenen seminerde TKKD Adana Şube ve Akdeniz Bölge Başkanı Av. Meryem Türktekin, Türk Medeni Kanunu’nun kadınlara getirdiği hakları anlattı. Türk kadınlarının sosyal, hukuksal ve ekonomik haklarını 17 Şubat 1926’da kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile elde ettiklerine dikkat eken Türktekin, bu sebeple medeni kanunun kabulünün kadın haklarının miladı olarak kabul edildiğini bildirdi. İnsanların doğumundan ölümüne kadar toplumsal hayatta yapacağı bütün özel işlemlerin ve ilişkilerin medeni kanunla düzenlendiğini söyleyen Türktekin, kadına şiddeti önlemenin ön şartının Türk Medeni Kanunu’nun getirdiği hakları özümsemek olduğunu anlattı.
1 ASIR GEÇTİ EŞİTLİKTEN UZAK OLMAK ÇOK ÜZÜNTÜ VERİCİ
Türktekin, şunları kaydetti: “Ülkemizde 96 yıl önce medeni kanunla kabul edilen kadın-erkek eşitliği özümsenebilmiş, getirdiği yenilikler toplum tarafından içselleştirilebilmiş olsaydı, bugün bu acıları yaşıyor olmazdık. Yaklaşık bir asır geçmiş olmasına rağmen, ülkemizde halen medeni kanunla getirilmiş olan haklarını kullanamayan büyük bir kesim var. Berdel, kumalık, başlık parası, küçük yaşta evlendirme, töre cinayeti, imam nikahı gibi örf ve adetler halen bazı kesimlerde devam etmekte. Ülkemizde boşanmak istediği veya evlenmeyi reddettiği veya çocuğuna nafaka talep ettiği için öldürülen, şiddete uğrayan birçok kadın var ne yazık ki!”
Türk kadınlarının, yaklaşık bir asır geçmiş olmasına rağmen halen eşitlikten çok uzak olmasının hem kadınlar adına, hem de ülkemiz adına üzüntü verici olduğunu aktaran Türktekin, “Tarihi bilmeden geleceği inşa edemeyiz, hepimiz haklarımızın önemini bilmeli ve sahip çıkmalıyız” ifadelerini kullandı.
KADIN DERNEKLERİ BÜYÜK ÇABA SARFEDİYOR
Seminerde, TKKD Kadına Şiddetle Mücadele Komisyonu Başkanı Emekli Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Av. Feyzullah Arslan da kadına yönelik şiddeti, nedenlerini ve mücadele yöntemlerini anlattı.
Öğrencilere, cinsiyet eşitliği bilincine erken yaşta ulaşmaları gerektiğini söyleyen Arslan, bu konuda toplumsal zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Arslan, farkındalık çalışmalarının ve eğitimin önemi üzerinde durarak “Bizler daha barışçıl, daha huzurlu bir Türkiye için üzerimize düşeni yapıyor, tecrübelerimizi sizlere aktarıyoruz, buna devam edeceğiz. Sizlere düşense, söylediklerimize kulak vermek, şiddet uygulayandan ve uygulamaktan uzak durmak, kadın-erkek eşitliği konusunda çevrenizdekilere örnek olacak davranışlar ortaya koymaktır” dedi.
Arslan, sivil toplum kuruluşlarının özellikle kadın derneklerinin bu konuda büyük gayret sarf ettiğini dile getirerek, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu konuda kadın-erkek hepimiz gayret göstermeliyiz, sizlerin de tutumu önem arz etmektedir. Çünkü kadına şiddet ve ayrımcılık sadece kadınların değil, tüm toplumun sorunudur. Öldürülen her kadın, aynı zamanda bir erkeğin annesi, eşi, kardeşi veya kızıdır. Şiddet sadece öldürülene değil; o kadının geride kalan -kadın, erkek, çoluk, çocuk- tüm yakınlarına da büyük zararlar vermekte, toplumsal barışı ve huzuru bozmaktadır. Bu nedenle, kadına şiddet en önemli toplumsal sorunlarımızdan biridir, yaşlı genç hepimize görevler düşmektedir, üzerimize düşeni yapmak hepimizin vatandaşlık ve insanlık görevidir.”
Seminer sonunda öğrencilere Feyzullah Arslan’ın yazdığı kitaplar hediye edildi. Adana Ekim Koleji Kurucu Nevzat Küçük, Meryem Türktekin’e ve Feyzullah Arslan’a teşekkür etti. Seminere öğrenci ve öğretmenlerin yanı sıra TKKD 2. Başkanı Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Korkmaz Güvenmez ile TKKD Yönetim Kurulu Üyesi Emekli Bürokrat, Aile ve Çocuk Gelişimi Uzmanı Sevinç Eraslan ile veliler de katıldı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.