"TÜRK TARIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYABİLİR"

GÜNDEM 10.06.2024 - 07:16, Güncelleme: 10.06.2024 - 07:16 1516+ kez okundu.
 

"TÜRK TARIMINA BÜYÜK KATKI SAĞLAYABİLİR"

Adana’da Hobi Olarak Başladı, Şimdi Türk Tarımına Kazandırmak İstiyor: Fil Sarımsağı Görenleri Şaşkına Çeviriyor
Adana'da aile hekimi Dr. Ali Tuna, arkadaşının Tayland'dan getirdiği bir diş fil sarımsağını (Elephant Garlic) ekerek başlattığı hobi, şimdi Türk tarımına katkı sağlama yolunda ilerliyor. 2018 yılında öğretmen İdris Temiz’in hediye ettiği bu özel sarımsak dişi, Tuna'nın Merkez Çukurova ilçesindeki evinin bahçesinde adeta mucizevi bir şekilde büyüdü. Normallerine göre 3-4 kat daha büyük olan fil sarımsağını görenler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Ali Tuna, elde ettiği bu devasa sarımsağı tekrar ekerek çoğaltmaya devam etti ve altı yıl boyunca yüzlerce tohum elde etti. Bu yıl ise bir dönüm tarla kiralayan Tuna, burada yaptığı ekimle yüzlerce kilogram sarımsak hasat etmeyi başardı.  "ADANA TOPRAĞINI ÇOK SEVDİ" Dr. Ali Tuna, fil sarımsağının Çukurova iklimine mükemmel uyum sağladığını belirterek, “Bu sarımsağın su istememesi ve mantar hastalığına karşı dirençli olması, Türk tarımı için büyük bir avantaj” dedi.Tuna, fil sarımsağının sanayide kullanımının daha uygun olduğunu çünkü kabuğunun çok kolay soyulduğunu ve hiç tarım ilacı gerektirmediğini vurguladı."Bu sarımsağın büyüklüğü nedeniyle sanayide kullanılması daha uygun olacaktır. Kabuğu çok kolay soyulabiliyor, mantar hastalığı olmuyor ve hiç tarım ilacı kullanılmıyor," diyen Tuna, fil sarımsağının organik bir ürün olduğunu vurguladı. Tuna, fil sarımsağını Türk tarımına kazandırarak çiftçilere yeni bir alternatif sunmayı hedefliyor.Adana toprağının fil sarımsağına çok uygun olduğunu belirten Tuna, "Adana iklimine yakın illerde bu ürün kesinlikle çok iyi tutacaktır” dedi.  "HEDEFİM DAHA GENİŞ ALANLARDA EKİMİ GERÇEKLEŞTİRMEK" Türk tarımına yeni bir ürün kazandırmanın heyecanını yaşayan Tuna, fil sarımsağının özellikle sanayi kullanımı için ideal olduğunu belirterek, “Kastamonu Taşköprü sarımsağıyla kıyasladığımda, yerli sarımsağımızın keskinliği daha iyi, ancak fil sarımsağının boyutları ve kolay işlenebilirliği farklı alanlarda kullanılabilir" ifadelerini kullandı.Dr. Ali Tuna, elde ettiği tohum miktarının artık rahatlıkla bir tarlayı ekebilecek seviyeye geldiğini söyledi. "Bu sene bir dönüm tarlada ekim yaptım ve yüzlerce kilogram sarımsak hasat ettim. Amacım, bu sarımsağı daha geniş alanlarda ekerek Türk tarımına kazandırmak," diye konuştu. Fil sarımsağı ile ilgili çalışmalarını sürdüren Ali Tuna, Türk tarımına yeni bir soluk getirmeyi ve çiftçilere farklı bir ürün alternatifi sunmayı hedefliyor. Fil sarımsağının başarı hikayesi, Türk tarımında yenilikçi yaklaşımların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.
Adana’da Hobi Olarak Başladı, Şimdi Türk Tarımına Kazandırmak İstiyor: Fil Sarımsağı Görenleri Şaşkına Çeviriyor

Adana'da aile hekimi Dr. Ali Tuna, arkadaşının Tayland'dan getirdiği bir diş fil sarımsağını (Elephant Garlic) ekerek başlattığı hobi, şimdi Türk tarımına katkı sağlama yolunda ilerliyor. 2018 yılında öğretmen İdris Temiz’in hediye ettiği bu özel sarımsak dişi, Tuna'nın Merkez Çukurova ilçesindeki evinin bahçesinde adeta mucizevi bir şekilde büyüdü. Normallerine göre 3-4 kat daha büyük olan fil sarımsağını görenler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Ali Tuna, elde ettiği bu devasa sarımsağı tekrar ekerek çoğaltmaya devam etti ve altı yıl boyunca yüzlerce tohum elde etti. Bu yıl ise bir dönüm tarla kiralayan Tuna, burada yaptığı ekimle yüzlerce kilogram sarımsak hasat etmeyi başardı. 

"ADANA TOPRAĞINI ÇOK SEVDİ"

Dr. Ali Tuna, fil sarımsağının Çukurova iklimine mükemmel uyum sağladığını belirterek, “Bu sarımsağın su istememesi ve mantar hastalığına karşı dirençli olması, Türk tarımı için büyük bir avantaj” dedi.Tuna, fil sarımsağının sanayide kullanımının daha uygun olduğunu çünkü kabuğunun çok kolay soyulduğunu ve hiç tarım ilacı gerektirmediğini vurguladı."Bu sarımsağın büyüklüğü nedeniyle sanayide kullanılması daha uygun olacaktır. Kabuğu çok kolay soyulabiliyor, mantar hastalığı olmuyor ve hiç tarım ilacı kullanılmıyor," diyen Tuna, fil sarımsağının organik bir ürün olduğunu vurguladı. Tuna, fil sarımsağını Türk tarımına kazandırarak çiftçilere yeni bir alternatif sunmayı hedefliyor.Adana toprağının fil sarımsağına çok uygun olduğunu belirten Tuna, "Adana iklimine yakın illerde bu ürün kesinlikle çok iyi tutacaktır” dedi. 

"HEDEFİM DAHA GENİŞ ALANLARDA EKİMİ GERÇEKLEŞTİRMEK"

Türk tarımına yeni bir ürün kazandırmanın heyecanını yaşayan Tuna, fil sarımsağının özellikle sanayi kullanımı için ideal olduğunu belirterek, “Kastamonu Taşköprü sarımsağıyla kıyasladığımda, yerli sarımsağımızın keskinliği daha iyi, ancak fil sarımsağının boyutları ve kolay işlenebilirliği farklı alanlarda kullanılabilir" ifadelerini kullandı.Dr. Ali Tuna, elde ettiği tohum miktarının artık rahatlıkla bir tarlayı ekebilecek seviyeye geldiğini söyledi. "Bu sene bir dönüm tarlada ekim yaptım ve yüzlerce kilogram sarımsak hasat ettim. Amacım, bu sarımsağı daha geniş alanlarda ekerek Türk tarımına kazandırmak," diye konuştu. Fil sarımsağı ile ilgili çalışmalarını sürdüren Ali Tuna, Türk tarımına yeni bir soluk getirmeyi ve çiftçilere farklı bir ürün alternatifi sunmayı hedefliyor. Fil sarımsağının başarı hikayesi, Türk tarımında yenilikçi yaklaşımların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.