Diyarbakır ve Mardin'de anız yangını: Ölü sayısı 12’ye yükseldi

GÜNDEM 22.06.2024 - 14:02, Güncelleme: 22.06.2024 - 14:02 9714+ kez okundu.
 

Diyarbakır ve Mardin'de anız yangını: Ölü sayısı 12’ye yükseldi

Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki Cuma günü çıkan anız yangınında hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi.
 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda iki ile yakın köy ve mahallelerde 78 kişinin yangından etkilendiğini söyledi. Koca, Diyarbakır'da tedavi gören beş hastadan üçünün entübe durumda olduğunu kaydetti. Bakan Koca daha önce yaptığı paylaşımda bir hastanın da Şanlıurfa'da entübe olarak tedavi gördüğünü belirtmişti. Yangınların söndürüldüğünü ifade eden Koca, soğutma çalışmalarının devam ettiğini aktarmıştı. Cuma günü yangının bilançosuna ilişkin bir açıklama yapan İçişleri Bakan yardımcısı Münir Karaloğlu, yangında toplam 15 bin 100 dönüm arazinin zarar gördüğünü söyledi. Karaloğlu, “Hem anız yangını hem daha hasadı yapılmamış tarla yangını olarak, örtü yangını olarak tarif edebileceğimiz büyük bir yangınla karşı karşıya kaldık” diye konuştu. Yangından etkilenen 5 bin dönümden daha geniş bir arazinin hasadı yapılmamış arpa ve buğday tarlası olduğunu söyleyen Karaloğlu, “250 yaralı hayvanımız vatandaşların da rızalarıyla Et ve Balık Kurumuna kesime sevk edilmiş. 120 hayvanımız da bölgede veteriner hekimlerimiz ve fakültemizin desteğiyle tedavileri sağlanmıştır“ dedi. Karaloğlu, yangından etkilenenler için AFAD'ın Diyarbakır ve Mardin valiliklerine acil yardım için sırayla 3 ve 2 milyon TL gönderdiğini belirtti, " Ama hasar ve zarar tespitleri tamamlandıktan sonra vatandaşımızın zararlarını karşılama noktasında da devlet olarak elimizden geleni yapacağız” diye ekledi. Yangının çıkış nedeniyle ilgili incelemeler sürüyor. Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, ilde hayatını kaybedenlerden ikisinin, otların içinde kalan çobanlar olduğunu söylemişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yaptığı açıklamaya göre Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Köksalan Kırsal Mahallesinde saat 22.15’te çıkan anız ve örtü yangını, rüzgarın şiddetiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever mahallelerini etkiledi. Yangın daha sonra Mardin'in Mazıdağı ilçesinde Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler mahallelerine ilerledi. Yangına müdahale için Diyarbakır ve Mardin'den AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü, itfaiye ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.
Diyarbakır'ın Çınar ile Mardin'in Mazıdağı ilçeleri arasındaki Cuma günü çıkan anız yangınında hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi.

 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda iki ile yakın köy ve mahallelerde 78 kişinin yangından etkilendiğini söyledi. Koca, Diyarbakır'da tedavi gören beş hastadan üçünün entübe durumda olduğunu kaydetti. Bakan Koca daha önce yaptığı paylaşımda bir hastanın da Şanlıurfa'da entübe olarak tedavi gördüğünü belirtmişti. Yangınların söndürüldüğünü ifade eden Koca, soğutma çalışmalarının devam ettiğini aktarmıştı.

Cuma günü yangının bilançosuna ilişkin bir açıklama yapan İçişleri Bakan yardımcısı Münir Karaloğlu, yangında toplam 15 bin 100 dönüm arazinin zarar gördüğünü söyledi. Karaloğlu, “Hem anız yangını hem daha hasadı yapılmamış tarla yangını olarak, örtü yangını olarak tarif edebileceğimiz büyük bir yangınla karşı karşıya kaldık” diye konuştu. Yangından etkilenen 5 bin dönümden daha geniş bir arazinin hasadı yapılmamış arpa ve buğday tarlası olduğunu söyleyen Karaloğlu, “250 yaralı hayvanımız vatandaşların da rızalarıyla Et ve Balık Kurumuna kesime sevk edilmiş. 120 hayvanımız da bölgede veteriner hekimlerimiz ve fakültemizin desteğiyle tedavileri sağlanmıştır“ dedi. Karaloğlu, yangından etkilenenler için AFAD'ın Diyarbakır ve Mardin valiliklerine acil yardım için sırayla 3 ve 2 milyon TL gönderdiğini belirtti, " Ama hasar ve zarar tespitleri tamamlandıktan sonra vatandaşımızın zararlarını karşılama noktasında da devlet olarak elimizden geleni yapacağız” diye ekledi.
Yangının çıkış nedeniyle ilgili incelemeler sürüyor.
Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, ilde hayatını kaybedenlerden ikisinin, otların içinde kalan çobanlar olduğunu söylemişti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yaptığı açıklamaya göre Diyarbakır'ın Çınar ilçesi Köksalan Kırsal Mahallesinde saat 22.15’te çıkan anız ve örtü yangını, rüzgarın şiddetiyle Yazçiçeği, Bağrık ve Ağaçsever mahallelerini etkiledi. Yangın daha sonra Mardin'in Mazıdağı ilçesinde Yücebağ, Şenyuva ve Yetkinler mahallelerine ilerledi. Yangına müdahale için Diyarbakır ve Mardin'den AFAD, Orman İşletme Müdürlüğü, itfaiye ve 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.