“Madencilik en tehlikeli iş kollarından biridir”

GÜNDEM 04.12.2024 - 14:37, Güncelleme: 04.12.2024 - 14:37 2059 kez okundu.
 

“Madencilik en tehlikeli iş kollarından biridir”

Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nden “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” mesajı
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Mehmet Tatar, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda, madencilik sektörünün zorluklarına ve çözüm yollarına dikkat çekti. Dr. Tatar, insanlık tarihi kadar eski olan madenciliğin, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamada ve yaşamlarını sürdürmede vazgeçilmez bir alan olduğunu belirtti. Ancak sektörün, çalışanları için ciddi tehlikeler barındırdığına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: "Madencilikte Sorunlar ve Riskler" "Madencilik, dünyanın en tehlikeli iş kollarından biridir. Çalışanlar, işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarının yanı sıra taşeronlaşma, özelleştirme, düşük ücret ve sendikasızlaştırma gibi problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye, madencilik iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa’da ise birinci sıradadır. Özellikle yeraltı kömür madenciliği, kazaların ve ölümlerin en yoğun yaşandığı sektör olarak dikkat çekmektedir." "Ölümler Kader Değil, Önlenebilir" JMO Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, madencilik faaliyetlerinde tehlike ve risklerin doğal olduğunu ancak ölümlerin "kader" olmadığını vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "Madencilikteki kazaların temel nedenleri, önlem alınmaması, öngörüsüzlük ve denetim eksikliğidir. Akıl ve bilimle hareket ederek, işçi sağlığı ve güvenliğine öncelik verilmesi gerekiyor. “Facia” olarak adlandırılan kazaların çoğu, gerekli önlemler alınarak engellenebilir." "Madencilikte Akılcı Politikalar Şart" TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, akılcı bir madencilik politikasının önemine dikkat çeken Dr. Tatar, madenlerin uluslararası normlara uygun şekilde aranması ve işletilmesi gerektiğini ifade etti. Yeraltı kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Tatar, çevresel ve kültürel değerlerin korunmasının önemine vurgu yaptı. "Maden Emekçilerine Saygı ve Teşekkür" Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Dünya Madenciler Günü’nü ölümlerle değil, başarılarla ve güvenli bir çalışma ortamıyla kutlamayı dilediklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "Maden kazalarında hayatını kaybeden tüm emekçileri saygıyla anıyor; madenleri arayıp bulan, işleyen, alın terleriyle ülkemize değer katan tüm madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum."
Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nden “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” mesajı

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Mehmet Tatar, “4 Aralık Dünya Madenciler Günü” dolayısıyla yayımladığı mesajda, madencilik sektörünün zorluklarına ve çözüm yollarına dikkat çekti. Dr. Tatar, insanlık tarihi kadar eski olan madenciliğin, insanların temel ihtiyaçlarını karşılamada ve yaşamlarını sürdürmede vazgeçilmez bir alan olduğunu belirtti. Ancak sektörün, çalışanları için ciddi tehlikeler barındırdığına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı:
"Madencilikte Sorunlar ve Riskler"
"Madencilik, dünyanın en tehlikeli iş kollarından biridir. Çalışanlar, işçi sağlığı ve iş güvenliği sorunlarının yanı sıra taşeronlaşma, özelleştirme, düşük ücret ve sendikasızlaştırma gibi problemlerle karşı karşıya kalmaktadır. Türkiye, madencilik iş kazalarında dünyada üçüncü, Avrupa’da ise birinci sıradadır. Özellikle yeraltı kömür madenciliği, kazaların ve ölümlerin en yoğun yaşandığı sektör olarak dikkat çekmektedir."
"Ölümler Kader Değil, Önlenebilir"
JMO Şube Başkanı Dr. Mehmet Tatar, madencilik faaliyetlerinde tehlike ve risklerin doğal olduğunu ancak ölümlerin "kader" olmadığını vurguladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Madencilikteki kazaların temel nedenleri, önlem alınmaması, öngörüsüzlük ve denetim eksikliğidir. Akıl ve bilimle hareket ederek, işçi sağlığı ve güvenliğine öncelik verilmesi gerekiyor. “Facia” olarak adlandırılan kazaların çoğu, gerekli önlemler alınarak engellenebilir."
"Madencilikte Akılcı Politikalar Şart"
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak, akılcı bir madencilik politikasının önemine dikkat çeken Dr. Tatar, madenlerin uluslararası normlara uygun şekilde aranması ve işletilmesi gerektiğini ifade etti. Yeraltı kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Dr. Tatar, çevresel ve kültürel değerlerin korunmasının önemine vurgu yaptı.
"Maden Emekçilerine Saygı ve Teşekkür"
Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Mehmet Tatar, Dünya Madenciler Günü’nü ölümlerle değil, başarılarla ve güvenli bir çalışma ortamıyla kutlamayı dilediklerini belirterek sözlerini şöyle tamamladı:
"Maden kazalarında hayatını kaybeden tüm emekçileri saygıyla anıyor; madenleri arayıp bulan, işleyen, alın terleriyle ülkemize değer katan tüm madencilerimizin 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutluyorum."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.