Adana Barosu, nükleer ve HESleri tartışacak
Adana Barosu, nükleer ve HESleri tartışacak
Adana Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Başkanı Av. Ümit Arif Özsoy, Çukurova ve Seyhan Havzasının içinde bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesine birçoğunun inşaatı devam eden bir kısmının ise ÇED faaliyetleri devam etmekte olan 35’i aşkın termik santral lisansı, onlarca HES lisansı, 1 adet de Nükleer Santral yapılması planlandığına söyledi. Av. Özsoy, “Yörede yaşayan insanların görüşü alınmadan, santral projelerinin dayatılması aynı zamanda demokrasi sorunudur” dedi.
…………………..
Adana Barosu tarafından 25 Mayıs Pazartesi günü düzenlenecek olan “Termik Santraller-Nükleer Santraller, HES’ler ve Küresel Sermayenin Doğu Akdeniz’i İşgali” konulu konferansta; çevreye, insan sağlığına etkileri, tarım arazilerine zararları tartışılacak.
Adana Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Başkanı Av. Ümit Arif Özsoy, yaklaşan Dünya Çevre Günü nedeniyle konularında etkin ve yetkin isimlerin katılacağı konferans yaptıklarını dile getirdi.
Av. Özsoy, Çukurova ve Seyhan Havzasının içinde bulunduğu Doğu Akdeniz Bölgesi’ne birçoğunun inşaatı devam eden bir kısmının ise ÇED faaliyetleri devam etmekte olan 35’i aşkın termik santral lisansı, onlarca HES lisansı, 1 adet de Nükleer Santral yapılması planlandığına söyledi.
Av. Özsoy, devletin planlı bir enerji-çevre politikasıyla enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi ve artan enerji ihtiyacını karşılamak için yeni yatırımların yolunu açmasının anlaşılabilir bir durum olduğunu ancak ülkemizde Termik Santral, HES lisansları bilimsel bir planlamadan geçmeden, çevreye insana etkileri tarafsız şekilde değerlendirilmeden, projelerin uzun vadede yol açacağı sosyal ekonomik sonuçları değerlendirilmeden sadece rant yaratma yandaşa sermaye biriktirme aracı olarak kullanıldığına dikkat çekti.
Adana Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Başkanı Av. Özoy, “Bu anlayışla dünyanın en verimli tarım alanlarının yanı başına kömürlü termik santraller kurulabilmekte, yine bu anlayışla havza planlaması yapılmadan, su kaynaklarının tümü hesapsız şekilde HES’lerle borulara tıkılabilmekte, su ticarileştirilebilmektedir. Yine bu anlayışla dünyanın birçok ülkesinin terk etmeye hazırlandığı, tartışmalı Nükleer Enerjiyi yine dünyanın bu konuda sabıkası olan şirketine kurdurulması planlanmaktadır. Yörede yaşayan insanların görüşü alınmadan, santral projelerinin dayatılması aynı zamanda demokrasi sorunudur“ dedi.
Ülkemizde santral projelerinin çoğu kez torba yasalarla yargıdan kaçırılmakta, yargı kararlarının uygulanmamasından şikayet edildiğini ifade eden Av. Özsoy, “Çevre sorunu, yaşam sorunu olduğu kadar aynı zamanda bir hukuk devleti olup olmama sorunu halini almıştır. Anayasa ile teminat altına alınan en temel haklardan biri sağlıklı temiz bir çevrede yaşama hakkıdır. Enerji yatırımlarında çevresel faktörlerin ciddi, bilimsel olarak göz önüne alınması, etkili bir hukuk denetiminden geçirilmesi, yargı kararlarının uygulanması, Enerji politikasının rant, ihale odaklı olmak yerine kamu, insan, doğa yararı odaklı olarak orada yaşayan vatandaşların sivil toplum örgütlerinin de görüşlerinin de göz önüne alınarak şekillendirilmesi ve yine enerji yatırımlarının rüzgar, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yana daha fazla kullanılması tercihimizdir“ şeklinde konuştu.
ADANALILARI BEKLİYORUZ
Av. Özsoy, düzenlenen konferansta, Doğu Akdeniz’deki başta Termik Santral Projeleri olmak üzere HES ve Nükleer projelerini hukuksal açıdan değerlendirileceğini ifade ederek, “Konusunda etkin ve yetkin kişilerin sunumlarıyla, soru-cevap bölümüyle oldukça verimli geçeğini umduğumuz konferansa tüm Adanalıları bekliyoruz” dedi.
KONUŞMACILAR VE KONULAR
İki oturumlu yapılacak konferans Şirin Park Otel’de saat: 10:00 başlayacak. 1. Oturumda; Açılış konuşmasını Adana Barosu Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık yapacak. Slayt sunumu (Çevre Mücadelesi ve Enerji Kartellerinin Verdiği Fiili Zararlarla ilgili) Dr. Sadun Bölükbaşı (Çevre ve Tüketiciyi Koruma Derneği)- Termik Santraller başta olmak üzere Doğu Akdeniz’de planlanan Kirletici Teknoloji Transferi Hakkında Genel Bilgilendirme”, Doğu Akdeniz’de Sivil Toplum Örgütlerinin Çevre-Termik Santral Mücadelesine Kısa Bakış”, Prof. Dr. Ali Osman Karababa (Ege Üniversitesi Halk Sağlığı ve Anabilim Dalı Başkanı) (Termik Santrallerin İnsan Sağlığına Etkileri), Şahin Yeter (Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube eski Başkanı) (Enerji Yatırımlarının Doğu Akdeniz’de Tarım ve Çevreye Etkileri), Prof. Dr. Ali Kocabaş (Ç.Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hatalıkları Anabilim Dalı-Türk Toraks Derneği) (Küreselleşmenin İnsan Sağlığına Etkileri)
Saat: 14:00
2. Oturum: Av. Deniz Bayram (Greenpace) “Enerji Politikası ile Birlikte son 5 yılda Çevre Mevzuatı Tahribatı, “Yasal Yollar” ile Çevresel Yıkım”
Gazeteci-Yazar Çetin Yiğenoğlu, “Doğu Akdeniz’de Küresel Sermaye işgalinin jeopolitik açıdan değerlendirilmesi-KUMPAS”
Adana Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Av. Ümit Arif Özsoy “Doğu Akdeniz’de Termik Santrallere Karşı Hukuk Mücadelesi”
Av. İsmail Hakkı Atal (Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Gönüllü Avukatı-TBB Çevre Komisyon üyesi)
21. Yüzyılda Çevre, Enerji, Tarım, Sağlık, Turizm, Su Politikalarının bütüncül değerlendirilmesi zorunluluğu”
“Doğu Akdeniz’de kirletici teknoloji (Termik –Nükleer –HES) karşıtı Hukuk Mücadelesine Genel Bakış”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.