KIŞ: “AHİLİĞİ YAŞATMANIN YOLU ESNAFI YAŞATMAKTIR”
KIŞ: “AHİLİĞİ YAŞATMANIN YOLU ESNAFI YAŞATMAKTIR”
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Mersin’de düzenlenen Ahilik Haftası programına katıldı. Esnaf ve sanatkârların artan maliyetler, borç yükü ve finansmana erişim sorunlarına dikkat çeken Kış, “Ahiliği yalnızca bir hafta boyunca hatırlamak yetmez. Ahiliği yaşatmak istiyorsak önce alın teriyle ayakta duran esnafımızı yaşatacağız” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Gülcan Kış, 16 Eylül 2026 Çarşamba günü Ahilik Haftası kapsamında Mersin’de gerçekleştirilen programa katıldı.
Cumhuriyet Meydanı’ndaki çelenk sunumunun ardından esnaf ve protokol üyeleriyle birlikte Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’na gerçekleştirilen kortej yürüyüşüne katılan Kış, ana programda esnaf ve sanatkârlarla bir araya geldi. Ahiliğin yalnızca geçmişten bugüne taşınan bir gelenek değil; alın terinin, dürüst ticaretin, dayanışmanın ve emeğe saygının adı olduğunu belirten Kış, Ahilik Haftası’nın aynı zamanda Türkiye’de esnafın içinde bulunduğu ekonomik koşulların konuşulması gereken bir dönem olduğunu vurguladı.
“ALIN TERİNİ KONUŞUYORSAK ESNAFIN BORCUNU DA KONUŞACAĞIZ”
Kış, küçük esnafın yüksek enflasyon, kira, elektrik, akaryakıt, vergi ve sosyal güvenlik primi gibi artan işletme giderleri altında ayakta kalmaya çalıştığını belirterek şunları söyledi:
“Ahilikte siftahını yapan esnaf, komşusunu düşünürdü. Bugün esnafımız akşam kepengi kapatırken ertesi ayın kirasını, elektrik faturasını, vergisini ve primini düşünüyor. Bir tarafta maliyetler yükseliyor, diğer tarafta vatandaşın alım gücü düştüğü için dükkâna giren müşteri azalıyor. Esnaf kazanamıyor, vatandaş harcayamıyor. Böyle bir ekonomik düzen sürdürülebilir değildir.”
6 AYDA 63 BİN 392 ESNAF KEPENK KAPATTI
Esnafın yaşadığı sıkıntının rakamlara da yansıdığını belirten Kış, 2026 yılının ilk altı ayında 63 bin 392 esnafın işyerini kapattığına, bunun günde ortalama yaklaşık 350 işyeri kapanışı anlamına geldiğine dikkat çekti. Son beş yıldaki kapanışların ise 600 bini aştığı bilgisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tutanaklarına da yansıdı. Kış, rakamların arkasında ailelerin ve yılların emeğinin bulunduğunu vurgulayarak:
“63 bin 392 deyip geçemeyiz. Kapanan her kepengin arkasında bir aile var. Yıllarca biriktirilmiş sermaye, yetiştirilmiş çırak, edinilmiş müşteri, ödenmiş vergi ve verilmiş emek var. Bir esnaf kepenk kapattığında yalnızca bir işletme kapanmıyor; mahallenin ekonomisinden de bir parça eksiliyor.” ifadelerini kullandı.
“BORCUNU ÖDEYEMEYEN ESNAFA DAHA FAZLA BORÇ SUNMAK ÇÖZÜM DEĞİL”
Esnafın finansmana erişiminin de önemli sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Kış, Ağustos ayında yapılan düzenlemeyle vergi veya sosyal güvenlik prim borcu bulunan esnafın Hazine faiz destekli kredilere erişiminin kolaylaştırıldığını ancak borcu bulunan esnaf açısından genel yatırım ve işletme kredilerinde güncel yıllık finansman maliyetinin yüzde 24 olarak açıklandığını hatırlattı.
Kış şöyle devam etti:
“Esnaf neden borçlanıyor? Kirasını, çalışanının maaşını, elektrik faturasını, vergisini ödeyebilmek ve işyerini açık tutabilmek için. Borcunu ödeyemediği için finansmana ihtiyaç duyan esnafa yeni faiz yükleri bindirmek kalıcı çözüm değildir.
Esnafın borcunu çevirmesini değil, işini çevirebilmesini sağlayacak bir ekonomik düzene ihtiyacımız var.”
KIŞ: “ESNAFIN BORÇLARI GERÇEK ANLAMDA YAPILANDIRILMALI”
Kış, esnaf ve sanatkârların kamuya olan kesinleşmiş vergi, sosyal güvenlik ve Bağ-Kur borçları için kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirterek çözüm önerilerini de sıraladı:
“Vergi, sosyal güvenlik ve Bağ-Kur borçları gerçek anlamda yapılandırılmalıdır. Gecikme faizleri ve cezalar kaldırılmalı, ana para uzun vadeye yayılarak esnafa ödeme imkânı sağlanmalıdır. Yapılandırmaya giren esnafın icra, haciz ve elektronik haciz işlemleri durdurulmalıdır. Borcunu yapılandırarak düzenli ödeyen esnafın geçmişte yaşadığı ödeme güçlüğü ömür boyu karşısına çıkarılmamalı; finansal sicil nedeniyle krediye erişiminin önü kesilmemelidir.”
Kış, küçük esnafın zincir işletmeler karşısında korunmasının ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasının da bütüncül bir esnaf politikasının parçaları olması gerektiğini ifade etti.
“9 BİN GÜN NEDEN? 7 BİN 200 GÜN SÖZÜ YERİNE GETİRİLMELİ”
Esnafın emeklilik koşullarındaki prim günü farklılığına da dikkat çeken Kış, 4/b kapsamındaki sigortalılar için 9 bin prim günü şartının devam ettiğini, 2023 seçimleri öncesinde küçük esnaf için bunun 7 bin 200 güne indirileceğinin açıklandığını hatırlattı. Konu 2026 yılında da Türkiye Büyük Millet Meclisi gündeminde bulunuyor.
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış: “Yanında çalışan bir yurttaş 7 bin 200 prim günüyle emeklilik hakkına ulaşırken esnaftan 9 bin gün isteniyor. Arada 1.800 günlük, yani yaklaşık 5 yıllık bir fark var. Yıllarca vergi veren, istihdam sağlayan, ekonominin yükünü taşıyan esnaf için verilen 7 bin 200 gün sözü artık yerine getirilmelidir.” dedi.
“AHİLİĞİ TÖRENLERDE DEĞİL, ESNAFIN KEPENGİNDE YAŞATALIM”
Mesleğinde 50 yılını dolduran esnaf ve sanatkârları, unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin temsilcilerini, 2026 Yılı İl Ahisi ile İlin Kalfası ve İlin Çırağını kutlayan Kış, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Ahilik bize yüzyıllardır çok basit ama çok güçlü bir şey söylüyor: Emeği koru, alın terinin hakkını ver, komşunu gözet, dayanışmayı büyüt.
O halde Ahilik Haftası’nda esnafımıza söyleyeceğimiz en anlamlı söz, sorunlarını çözmek için atacağımız adımdır. Esnaf borç batağındaysa, siftah yapamıyorsa, krediye ulaşamıyorsa, emeklilik hakkına ulaşmak için yıllarca daha fazla prim ödemek zorunda kalıyorsa sadece Ahilikten söz etmek yetmez.
Ahiliği yaşatmanın yolu esnafı yaşatmaktır. Esnafın kepengi açık kalacak. Ustanın tezgâhı çalışacak. Çırak yetişecek. Alın teri karşılığını bulacak. Çünkü esnaf ayaktaysa mahalle ayaktadır; esnaf ayaktaysa Mersin ayaktadır; esnaf ayaktaysa Türkiye ayaktadır.”
Adana HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
