“Onbinlerce dönüm ekili alanda zarar var, Bakanlıktan ses yok!”

GÜNDEM 01.06.2024 - 08:43, Güncelleme: 01.06.2024 - 08:43 5446+ kez okundu.
 

“Onbinlerce dönüm ekili alanda zarar var, Bakanlıktan ses yok!”

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, onbinlerce dönüm ekili arazisi zarar gören Çukurovalı çiftçinin sesini meclise taşıdı
“Çiftçi borçları ertelensin, ek destek sunulsun!”   Yağmur ve dolu mağduru çiftçinin zararı meclis gündeminde    Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, başta Adana olmak üzere Çukurova Bölgesi’nde çiftçinin yaşadığı yağmur ve dolu felaketini meclise taşıdı. 24-25-26-27 Mayıs 2024 tarihleri arasında etkili olan yağmur ve dolunun Adana’da 20 bin dönümü ağır olmak üzere 30 bin dönüm ekili arazide hasara yol açtığını vurgulayan Dr. Şevkin, yağmur ve dolu nedeniyle karpuz, domates, şeftali, kavun, biber ve mısır başta olmak üzere bir çok tarım ürününde büyük zarar oluştuğunu vurguladı. Üretici ve çiftçinin ciddi masraf yaptıktan sonra ve henüz hasat zamanı başlamayıp pazarlamaya girmeden önce böyle bir sıkıntı yaşamasının büyük zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, Tarım ve Orman Bakanlığı, TARSİM ve Ziraat Bankası’nın çiftçiye destek sunması gerektiğini kaydetti. DESTEKLEME VERİLECEK Mİ? Pazarlama öncesi yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sunan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, şu sorulara yanıt arıyor: 1-      Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi’nde Mayıs ayı içerisinde yaşanan yağmur ve dolu nedeniyle toplam kaç dönüm ekili arazide hasar meydana gelmiştir? 2-      Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’da dolu ve yağmur nedeniyle tarım arazilerinde oluşan hasar tespit çalışmaları yapılmış mıdır? 3-      Dolu ve yağmur nedeniyle Çukurova Bölgesi’nde hangi ürünler zarar görmüştür? 4-      TARSİM, oluşan zarar nedeniyle çiftçiye herhangi bir ödeme yapmış mıdır? 5-      Çiftçinin üretime devam etmesini sağlamak için önlem alınmış mıdır? Alınmışsa nelerdir? 6-      Çiftçinin uğradığı mağduriyet nedeniyle Ziraat Bankası’na olan borçları ertelenecek midir? 7-      Üretici ve çiftçi ihracatta ciddi sıkıntılar yaşarken ve piyasada arz-talep dengesi bozulmuşken oluşan dolu ve yağmur mağduriyeti nedeniyle çiftçiye ek destekleme veya faizsiz kredi verilmesi planlanmakta mıdır?  
CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, onbinlerce dönüm ekili arazisi zarar gören Çukurovalı çiftçinin sesini meclise taşıdı

“Çiftçi borçları ertelensin, ek destek sunulsun!”

 

Yağmur ve dolu mağduru çiftçinin zararı meclis gündeminde

 

 Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, başta Adana olmak üzere Çukurova Bölgesi’nde çiftçinin yaşadığı yağmur ve dolu felaketini meclise taşıdı.

24-25-26-27 Mayıs 2024 tarihleri arasında etkili olan yağmur ve dolunun Adana’da 20 bin dönümü ağır olmak üzere 30 bin dönüm ekili arazide hasara yol açtığını vurgulayan Dr. Şevkin, yağmur ve dolu nedeniyle karpuz, domates, şeftali, kavun, biber ve mısır başta olmak üzere bir çok tarım ürününde büyük zarar oluştuğunu vurguladı.

Üretici ve çiftçinin ciddi masraf yaptıktan sonra ve henüz hasat zamanı başlamayıp pazarlamaya girmeden önce böyle bir sıkıntı yaşamasının büyük zorluklarla karşı karşıya kalmasına neden olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, Tarım ve Orman Bakanlığı, TARSİM ve Ziraat Bankası’nın çiftçiye destek sunması gerektiğini kaydetti.

DESTEKLEME VERİLECEK Mİ?
Pazarlama öncesi yaşanan bu mağduriyetin giderilmesi için Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sunan CHP’li Dr. Müzeyyen Şevkin, şu sorulara yanıt arıyor:

1-      Adana başta olmak üzere Çukurova Bölgesi’nde Mayıs ayı içerisinde yaşanan yağmur ve dolu nedeniyle toplam kaç dönüm ekili arazide hasar meydana gelmiştir?

2-      Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’da dolu ve yağmur nedeniyle tarım arazilerinde oluşan hasar tespit çalışmaları yapılmış mıdır?

3-      Dolu ve yağmur nedeniyle Çukurova Bölgesi’nde hangi ürünler zarar görmüştür?

4-      TARSİM, oluşan zarar nedeniyle çiftçiye herhangi bir ödeme yapmış mıdır?

5-      Çiftçinin üretime devam etmesini sağlamak için önlem alınmış mıdır? Alınmışsa nelerdir?

6-      Çiftçinin uğradığı mağduriyet nedeniyle Ziraat Bankası’na olan borçları ertelenecek midir?

7-      Üretici ve çiftçi ihracatta ciddi sıkıntılar yaşarken ve piyasada arz-talep dengesi bozulmuşken oluşan dolu ve yağmur mağduriyeti nedeniyle çiftçiye ek destekleme veya faizsiz kredi verilmesi planlanmakta mıdır?

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.