TÜRKİYE'DE GIDA FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

EKONOMİ 09.03.2024 - 11:56, Güncelleme: 09.03.2024 - 11:56 3134+ kez okundu.
 

TÜRKİYE'DE GIDA FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Türkiye’de Gıda Fiyatları: Yükselişin Arkasındaki Gerçekler.
Türkiye'de gıda fiyatları küresel düzeyde gerilerken, yerel olarak neden sürekli artıyor? Bu sorunun cevabı, üretimden tüketime kadar olan sürecin yetersiz yönetilmesinde yatıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, gıda fiyatları 2023 Aralık ayında yıllık bazda yüzde 72,01 artarak rekor seviyeye ulaştı.Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'a göre, Türkiye'nin üretim sorunu yok gibi görünse de, ürünlerin tüketicilere ulaştırılmasında ciddi sıkıntılar var. Üreticiler düşük fiyatlarla satış yaparken, tüketiciler ise fahiş fiyatlarla karşılaşıyorlar. Bu fiyat makası, gıda enflasyonunu sürekli yukarıya taşıyor. ÜRETİM VE TÜKETİM ETKİN ŞEKİLDE YÖNETİLMELİ Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024'te tarımsal üretim planlamasına yönelik düzenlemesi, ürün planlamasının önemini vurguluyor. Ancak, bu düzenleme sadece bir adım. Üretimden tüketime kadar olan sürecin etkin bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, gıda fiyatlarının sadece ekonomik değil, aynı zamanda sağlık açısından da ciddi sorunlara yol açtığını belirtiyor. Yetersiz beslenme, sağlık problemlerini artırıyor ve bu durumun önüne geçmek için devletlerin daha etkin politikalar izlemesi gerekiyor. Gıda fiyatlarındaki artış, tüketicilerin sağlıklı beslenme hakkını tehlikeye sokuyor. Bu nedenle, hem ekonomik hem de sağlık açısından önlem alınması ve etkin politikaların hayata geçirilmesi zorunluluk haline geliyor.
Türkiye’de Gıda Fiyatları: Yükselişin Arkasındaki Gerçekler.

Türkiye'de gıda fiyatları küresel düzeyde gerilerken, yerel olarak neden sürekli artıyor? Bu sorunun cevabı, üretimden tüketime kadar olan sürecin yetersiz yönetilmesinde yatıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, gıda fiyatları 2023 Aralık ayında yıllık bazda yüzde 72,01 artarak rekor seviyeye ulaştı.Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım'a göre, Türkiye'nin üretim sorunu yok gibi görünse de, ürünlerin tüketicilere ulaştırılmasında ciddi sıkıntılar var. Üreticiler düşük fiyatlarla satış yaparken, tüketiciler ise fahiş fiyatlarla karşılaşıyorlar. Bu fiyat makası, gıda enflasyonunu sürekli yukarıya taşıyor.

ÜRETİM VE TÜKETİM ETKİN ŞEKİLDE YÖNETİLMELİ
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 2024'te tarımsal üretim planlamasına yönelik düzenlemesi, ürün planlamasının önemini vurguluyor. Ancak, bu düzenleme sadece bir adım. Üretimden tüketime kadar olan sürecin etkin bir şekilde yönetilmesi gerekiyor. Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, gıda fiyatlarının sadece ekonomik değil, aynı zamanda sağlık açısından da ciddi sorunlara yol açtığını belirtiyor. Yetersiz beslenme, sağlık problemlerini artırıyor ve bu durumun önüne geçmek için devletlerin daha etkin politikalar izlemesi gerekiyor. Gıda fiyatlarındaki artış, tüketicilerin sağlıklı beslenme hakkını tehlikeye sokuyor. Bu nedenle, hem ekonomik hem de sağlık açısından önlem alınması ve etkin politikaların hayata geçirilmesi zorunluluk haline geliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.