Tuvalete; tatile veya dinlenmeye gitmiyorsunuz

GÜNDEM 25.07.2018 - 12:53, Güncelleme: 29.12.2022 - 15:19 2632+ kez okundu.
 

Tuvalete; tatile veya dinlenmeye gitmiyorsunuz

  ADANA - İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, tuvalette uzun süre kalmanın halk arasında “basur” olarak bilinen “hemoroid” hastalığını tetiklediğini belirterek, cep telefonu, gazete ve kitapla tuvalete girme alışkanlığı olanların bundan vaz geçmeleri tavsiyesinde bulundu.   Prof. Dr. Gümürdülü,  hemoroidin toplumda çok sık görülen, ancak insanların doktora genellikle geç evrelerde başvurduğu bir hastalık olduğunu söyledi.   Sıklıkla ıkınma ve tuvalete çıkmada zorluğun hemoroid nedeni olabileceğini belirten Prof. Dr.Gümürdülü, “Hemoroid, makat bölgesinde normalde bulunan damarsal yapıların genişlemesidir.  Sağlıklı bireylerde makat bölgesindeki kanlanmadan sorumlu olan bu yapılar, çeşitli nedenlerle genişlerse hemoroid hastalığı karşımıza çıkmaktadır” dedi.   Hastalığın belirtilerine de dikkati çeken Prof. Dr. Gümürdülü, “En sık belirti, makat bölgesinde ele gelen şişliklerdir. Bu durum hastalarda, yanma, ağrı, hassasiyet ve kanamaya yol açmaktadır.                                                                               Hemoroidler şiş durumda olduğunda veya içerisinde kan pıhtısı oluştuğunda ağrı artabilir. Tromboze hemoroid dediğimiz bu durum, cerrahi bir acil durumdur ve müdahale gerektirir” diye konuştu.   HASTALIĞIN GELİŞİMİNDE RİSK FAKTÖRLERİ   Prof. Dr. Gümürdülü, tuvalette uzun süre geçirmek ve uzun süre ıkınmanın da hemoroidal hastalık gelişimi için risk faktörü olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:   “Hemoroidden korunmada tuvalette ortalama 2 dakikadan fazla kalmamak, tuvalette kalma süresini uzatacak cep telefonu, gazete ve kitap alışkanlığını bırakmak gerekir.   Unutmayalım ki; tuvalete tatile veya dinlenmeye gitmiyorsunuz.”   Prof. Dr. Gümürdülü, Karın  içi basıncı arttıran her türlü hastalığın hemoroid oluşumuna yol açabildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:   “Toplardamarları tutan hastalıklarda da hemoroidler aslında birer toplardamar yapısı olduğu için etkilenebilirler. Erken evre hemoroidlerde ilaç tedavisi tercih edilir. Ağızdan ve haricen verilen ilaçlar ile hastalığın yarattığı sıkıntılar giderilmeye çalışılır. Bu konuda en önemli nokta, çekinmeden bir doktora başvurmaktır. Bazen ‘hemoroid veya önemsiz bir şeydir’ denilen basit belirtiler, kalın bağırsak kanseri gibi çok ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Tüm belirtilerin nedenleri, titizlikle ortaya konmalıdır.” 

 

ADANA - İç Hastalıkları, Gastroenteroloji ve Hepatoloji Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Gümürdülü, tuvalette uzun süre kalmanın halk arasında “basur” olarak bilinen “hemoroid” hastalığını tetiklediğini belirterek, cep telefonu, gazete ve kitapla tuvalete girme alışkanlığı olanların bundan vaz geçmeleri tavsiyesinde bulundu.

 

Prof. Dr. Gümürdülü,  hemoroidin toplumda çok sık görülen, ancak insanların doktora genellikle geç evrelerde başvurduğu bir hastalık olduğunu söyledi.

 

Sıklıkla ıkınma ve tuvalete çıkmada zorluğun hemoroid nedeni olabileceğini belirten Prof. Dr.Gümürdülü, “Hemoroid, makat bölgesinde normalde bulunan damarsal yapıların genişlemesidir.  Sağlıklı bireylerde makat bölgesindeki kanlanmadan sorumlu olan bu yapılar, çeşitli nedenlerle genişlerse hemoroid hastalığı karşımıza çıkmaktadır” dedi.

 

Hastalığın belirtilerine de dikkati çeken Prof. Dr. Gümürdülü, “En sık belirti, makat bölgesinde ele gelen şişliklerdir. Bu durum hastalarda, yanma, ağrı, hassasiyet ve kanamaya yol açmaktadır.                                                                               Hemoroidler şiş durumda olduğunda veya içerisinde kan pıhtısı oluştuğunda ağrı artabilir. Tromboze hemoroid dediğimiz bu durum, cerrahi bir acil durumdur ve müdahale gerektirir” diye konuştu.

 

HASTALIĞIN GELİŞİMİNDE RİSK FAKTÖRLERİ

 

Prof. Dr. Gümürdülü, tuvalette uzun süre geçirmek ve uzun süre ıkınmanın da hemoroidal hastalık gelişimi için risk faktörü olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

 

“Hemoroidden korunmada tuvalette ortalama 2 dakikadan fazla kalmamak, tuvalette kalma süresini uzatacak cep telefonu, gazete ve kitap alışkanlığını bırakmak gerekir.   Unutmayalım ki; tuvalete tatile veya dinlenmeye gitmiyorsunuz.”

 

Prof. Dr. Gümürdülü, Karın  içi basıncı arttıran her türlü hastalığın hemoroid oluşumuna yol açabildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

 

“Toplardamarları tutan hastalıklarda da hemoroidler aslında birer toplardamar yapısı olduğu için etkilenebilirler. Erken evre hemoroidlerde ilaç tedavisi tercih edilir. Ağızdan ve haricen verilen ilaçlar ile hastalığın yarattığı sıkıntılar giderilmeye çalışılır. Bu konuda en önemli nokta, çekinmeden bir doktora başvurmaktır. Bazen ‘hemoroid veya önemsiz bir şeydir’ denilen basit belirtiler, kalın bağırsak kanseri gibi çok ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Tüm belirtilerin nedenleri, titizlikle ortaya konmalıdır.” 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.