İlkçağlardan günümüze kadar insanlar çeşitli devirlerde yaşamışlardır. Yontma taş devri, cilalı taş devri, uzay çağı gibi devirler geride kaldı. Artık bilişim çağı ve yapay zeka çağında yaşıyoruz. Yapay zeka çağımızın teknolojisidir. Günümüzde yeni güç olma yolunda ilerlemektedir. İyi kontrol edilemez ise kullananına zarar verir.
Öncelikle yapay zekanın ne olduğu hakkında kısa bilgi verelim.
“Yapay Zekâ” Nedir? Literatürde “Yapay Zekâ”nın tanımı, teknolojinin gelişmesiyle değişim göstermektedir. Yapay zekâ, bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneğidir.
Yapay zeka örneklerini şöyle açıklayabiliriz;
Yapay zeka (AI), makinelerin deneyimden öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insan benzeri görevleri gerçekleştirmesini mümkün kılar. Bugün duyduğunuz çoğu AI örneği - satranç oynayan bilgisayarlardan kendi kendine giden arabalara kadar - derin öğrenme ve doğal dil işlemeye dayanmaktadır.
Yapay zekanın hangi amaçla kullanıldığı kısaca şöyledir;
Yapay zekanın birçok farklı alanda kullanımı bulunmaktadır. Tıp, sağlık, eğitim, askeri, tarım, madencilik, medya, bankacılık ve daha birçok farklı iş alanında yapay zeka teknolojisi sıkça kullanılmaktadır.
Yapay zekanın gelecekte hangi meslekleri yok edeceği yapay zeka kullanıcıları tarafından şöyle belirtiliyor.
Gelecekte Yok Olacağı Tahmin Edilen Meslekler Şöyledir;
Uzmanlara göre gelişen yapay zeka teknolojisinin beraberinde muhasebecilik, teknik yazarlık, sekreterlik, noterlik, satış danışmanlığı, emlak danışmanlığı gibi mesleklerin yok olması ön görülüyor.
Türkiye’de yapay zeka ne durumda?
Türkiye şu anda Uluslararası Yapay Zeka Endeksi'nde 160 ülke arasında 47'nci sırada. Her geçen gün sıralamadaki yerimiz yükseliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisimiz, TÜBİTAK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gibi kuruluşlar yapay zekada ellerinden geleni yapıyorlar.
Günümüzde teknoloji hızlı bir şekilde gelişmekte, daha hızlı değişime ve ilerlemeye olanak sağlamakta, değişim hızının daha da hızlanmasına neden olmaktadır. Ancak gelişen yalnızca teknoloji trendleri ve gelişen teknolojiler değil, çok daha fazlası değişti ve bilgi teknolojileri profesyonellerinin, temassız dünyada rollerinin yarın aynı kalmayacağını fark etmelerini sağladı.
İçinde bulunduğumuz zaman diliminde bir bilişim uzmanı sürekli olarak öğreniyor, öğrendiklerini unutuyor ve yeniden öğreniyor olacak. Bu gelişen teknolojiler ve en son teknoloji trendleri konusunda güncel kalmak anlamına geliyor.
En ileri teknoloji olan üretken yapay zeka, makinelerin insan yapımı çalışmalara benzeyen içerik oluşturmasını sağlayarak çeşitli endüstrilerde devrim yarattı. Metin oluşturmadan görüntü sentezine ve hatta müzik kompozisyonuna kadar geniş bir uygulama yelpazesini kapsıyor. Üretken yapay zeka konusunda uzmanlaşan bireyler, yapay zeka araştırmaları, veri bilimi ve yaratıcı endüstriler gibi alanlarda heyecan verici iş rollerini takip edebilirler.
Üretken yapay zekanın sürekli genişleyen uygulamaları, bu teknolojide uzmanlaşanlar için parlak bir gelecek vaat ediyor ve dijital çağda nasıl etkileşim kuracağımızı ve içerik oluşturacağımızı şekillendirme fırsatları sunuyor.
Yapay zeka, çalışma ve öğrenme şeklimizden birbirimize iletişim ve etkileşim şeklimize kadar hayatımızın her yönünü etkileyen 21. Yüzyılın en dönüştürücü teknolojilerinden biri haline geldi. Yapay zekanın yükselişi, iş gücünü yeniden şekillendiren, sağlık hizmetlerine yaklaşım şeklimizi değiştiren, teknolojiyle etkileşim şeklimize dönüştüren ve yapay zekanın toplum üzerindeki potansiyel etkisine ilişkin endişeleri artıran bir otomasyon dalgasını da beraberinde getirdi.
Yapay zekanın en derin etkilerinden biri iş gücü üzerindedir. Otomasyon, yapay zeka destekli makinelerin rutin ve düşük vasıflı işleri devralmasıyla, benzeri görülmemiş bir oranda insan işçilerin yerini alıyor.
Yapay zekanın verimliliği artırma ve maliyetleri azaltma potansiyeli olsa da, işçilerin yerinden edilmesiyle ilgili endişeleri de artırıyor. Ancak yapay zekanın iş öldürücü değil, iş dönüştürücü olduğunu unutmamak önemlidir. Yapay zeka, tekrarlanan ve düşük değerli görevleri otomatikleştirerek, çalışanların yaratıcılık, eleştirel düşünme ve empati gerektiren daha üst düzey faaliyetlere odaklanmasını sağlar.
Sağlık ve finans gibi bazı endüstrilerin, yapay zeka destekli sistemlerin uygulanması nedeniyle iş fırsatlarında önemli bir büyüme görmesi muhtemeldir. Ancak imalat ve perakende gibi diğer sektörlerde otomasyon nedeniyle iş kayıpları yaşanabiliyor.
Yapay zekanın toplum üzerindeki etkisi hem heyecan verici hem de zorludur. Yapay zeka, teknolojiyle çalışma, iletişim kurma ve etkileşimde bulunma şeklimizi dönüştürme potansiyeline sahip ancak aynı zamanda işçilerin yerinden edilmesi, önyargı ve ayrımcılık ve kötüye kullanım veya suiistimal potansiyeline ilişkin endişeleri de artırıyor.
Yapay zekayı geliştirmeye ve dağıtmaya devam ederken, bu endişeleri gidermemiz ve yapay zekanın faydalarının toplumun tüm üyeleri tarafından paylaşılmasını sağlamak için çalışmamız önemlidir. Bu, teknoloji, etik ve politika dahil olmak üzere çeşitli alanlardan uzmanları bir araya getiren çok disiplinli bir yaklaşım gerektirir.
Toplumun tüm üyelerine hizmet etmesi ve mevcut önyargıları ve ayrımcılığı sürdürmemesi için yapay zekanın çeşitlilik ve kapsayıcılık göz önünde bulundurularak geliştirilmesini sağlamak gerekiyor. Ayrıca yapay zekanın işin ve işgücünün geleceği üzerindeki etkisini de göz önünde bulundurmamız ve yapay zekanın giderek daha önemli bir rol oynadığı bir dünyada başarılı olmak için çalışanların becerilerini geliştirmeleri ve yeniden beceriler kazanmaları için fırsatlar yarattığımızdan emin olmamız gerekiyor.
Yapay zekanın potansiyel riskleri ve faydaları hakkında açık ve dürüst bir görüşme yapmaya devam etmeli ve yapay zekanın sorumlu ve etik bir şekilde geliştirilmesini sağlamak için tüm sektörlerden paydaşlarla iletişim kurmalıyız.
Yapay zekanın geleceğini şekillendirmek ve hepimize fayda sağlamasını temin etmek bize düşüyor. Yapay zekanın dönüştürücü gücünü kucaklayalım ama aynı zamanda onunla birlikte gelen sorumluluğu da tanıyalım. Böylece herkes için daha iyi, daha adil bir gelecek inşa edebiliriz.