Meliha Savaş
Köşe Yazarı
Meliha Savaş
 

Başıboş köpek meselesi

  Uzun bir süredir sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenleme, öyle görünüyor ki, yakında Meclis’te kabul edilecek. Ancak tasarıda sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının uyutulması büyük tepkilere yol açmıştı. Henüz netlik kazanmasa da, şu günlerde sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının uyutulmasından vazgeçildiği ancak başta kuduz olmak üzere hasta ve saldırgan hayvanların “ötenazi”yle uyutulması söz konusu. Bu durum aslında mevcut 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Kanunu’nun 9. maddesinde düzenlenmiş. 9. madde, kuduz riski taşıyan, rehabilite edilemeyecek şekilde azgınlaşmış, barınaklarda diğer hayvanlara zarar veren, hastalık riski noktasında barınakta kalma imkanı kalmayan hayvanların ötenazi yoluyla hayatlarına son vermeyi emrediyor. Elbette bu durum hayvanseverlerin büyük tepkisine yol açtı. Kabul etmek gerekir ki, sahipsiz sokak hayvanlarının yarattığı tehlikeler var. Daha geçtiğimiz günlerde Adana’da 5 yaşındaki küçük bir çocuk sokak köpeklerinin saldırısı sonucu ağır yaralandı,  daha öncesinden yaşlı bir kadın yine köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Bu doğrultuda sokak hayvanlarıyla ilgili acil düzenleme gerektiği apaçık ortada. Ancak bu hayvanların uyutulması ya da ötenazi yoluyla hayatlarına son verilmesi (9. madde kapsamı dışındakiler) kabul edilemez. Yerel yönetimlere de gerekli destek verilerek, sahipsiz başıboş hayvanlar kısırlaştırılmalı, daha kaliteli barınaklar kurulmalıdır.
Ekleme Tarihi: 12 Temmuz 2024 - Cuma

Başıboş köpek meselesi

 

Uzun bir süredir sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili düzenleme, öyle görünüyor ki, yakında Meclis’te kabul edilecek. Ancak tasarıda sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının uyutulması büyük tepkilere yol açmıştı. Henüz netlik kazanmasa da, şu günlerde sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının uyutulmasından vazgeçildiği ancak başta kuduz olmak üzere hasta ve saldırgan hayvanların “ötenazi”yle uyutulması söz konusu. Bu durum aslında mevcut 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri Kanunu’nun 9. maddesinde düzenlenmiş. 9. madde, kuduz riski taşıyan, rehabilite edilemeyecek şekilde azgınlaşmış, barınaklarda diğer hayvanlara zarar veren, hastalık riski noktasında barınakta kalma imkanı kalmayan hayvanların ötenazi yoluyla hayatlarına son vermeyi emrediyor.
Elbette bu durum hayvanseverlerin büyük tepkisine yol açtı. Kabul etmek gerekir ki, sahipsiz sokak hayvanlarının yarattığı tehlikeler var. Daha geçtiğimiz günlerde Adana’da 5 yaşındaki küçük bir çocuk sokak köpeklerinin saldırısı sonucu ağır yaralandı,  daha öncesinden yaşlı bir kadın yine köpeklerin saldırısı sonucu hayatını kaybetti.
Bu doğrultuda sokak hayvanlarıyla ilgili acil düzenleme gerektiği apaçık ortada. Ancak bu hayvanların uyutulması ya da ötenazi yoluyla hayatlarına son verilmesi (9. madde kapsamı dışındakiler) kabul edilemez. Yerel yönetimlere de gerekli destek verilerek, sahipsiz başıboş hayvanlar kısırlaştırılmalı, daha kaliteli barınaklar kurulmalıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.