Barut'tan enerjide özelleştirme tepkisi

GÜNDEM 22.05.2025 - 12:32, Güncelleme: 22.05.2025 - 16:40 808 kez okundu.
 

Barut'tan enerjide özelleştirme tepkisi

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Çayırhan Termik Santrali ile Adana'da kurulu bulunan Seyhan 2 ve Yüreğir hidroelektrik santrallerinin işletme haklarının devrine tepki gösterdi.
 Barut, “Kamuya ait Adana'mızda bulunan, Seyhan 2 ve Yüreğir hidroelektrik santralleri ile bu santrallerin kullandığı taşınmazların işletme hakkı da 190 milyon lira bedelle özel bir firmaya devredildi. Rant sevdasıyla değerlerimizin sermayeye peşkeş çekilmesine rıza göstermiyoruz” dedi. …………….. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, iktidarın enerjide özelleştirme adımlarına sert sözlerle tepki gösterdi. Türkiye'de enerji güvenliğinin tehlikede olduğunu savunan Barut, "Ülkemizde AKP sayesinde elektrik üretiminde söz sahibi özel sektör oldu. Stratejik alan olan enerjide özelleştirmelerle sermayeye rant sağlanıyor, halka da gizli zamlarla, örtülü tarife değişiklikleriyle zam dayatılıyor" dedi. "KABUL EDİLEMEZ" Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Çayırhan Termik Santrali ile Adana'da kurulu bulunan Seyhan 2 ve Yüreğir hidroelektrik santrallerinin işletme haklarının devrine tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "AKP üretmez, ürettirmez, yeni fabrikalar ve değerler yaratmaz, olanları da satar. Türkiye'nin enerji politikalarının, kamu yararı gözetmek yerine büyük sermaye gruplarının çıkarları doğrusunda şekillendirilmesi asla kabul edilemez. AKP döneminde elektrik üretimi çok büyük oranda özelleştirilmiştir. Niye elektrik üretiminde büyük pay özel sektöre aittir? Enerjide söz sahibi neden özel sektördür? Stratejik alan enerjide bu akıl almaz tavrı kınıyoruz" iddiasında bulundu. "BÜYÜK KAYIP" Çayırhan Termik Santrali ve santralin bağlı taşınmazlarının özelleştirilmesiyle Türkiye'nin büyük bir kayıp yaşayacağını belirterek, Adana'daki hidroelektrik santrallerine de işaret eden Barut, şunları kaydetti: "Maden Mühendisleri Odası, Çayırhan’ın değerinin en az 80 milyar lira olduğunu, ihaleyle kamunun 60 milyar lira zarara uğrayacağını açıklamıştı. Burada çalışan emekçilerimiz de özelleştirmeye karşı eylem yapmış, Ankara’ya yürüyerek açlık grevine girmişti. Ama iktidar uyarılara kulak vermedi, yaşanacak kayıpları dikkate almadı. Kamuya ait Adana'mızda bulunan, Seyhan 2 ve Yüreğir hidroelektrik santralleri ile bu santrallerin kullandığı taşınmazların işletme hakkı da 190 milyon lira bedelle özel bir firmaya devredildi. Rant sevdasıyla değerlerimizin sermayeye peşkeş çekilmesine rıza göstermiyoruz, kabul etmiyoruz. Ayrıca, özelleştirilen üretim santralleri iktidarı zam konusunda zorluyor. Bu durum bile enerji güvenliğinin risk altında olduğunu gösteriyor. Zaten yapılan düzenlemelerle milyonlarca vatandaşımız, özel sektörün belirlediği değişken fiyat tarifesine mahkum edilmişti. AKP'nin yanlışlarının bedelini ülkemiz ve halkımız ödüyor. Bilinsin ki, ülkemizin neyi var neyi yok satıp savanlar kaybedecek!"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Çayırhan Termik Santrali ile Adana'da kurulu bulunan Seyhan 2 ve Yüreğir hidroelektrik santrallerinin işletme haklarının devrine tepki gösterdi.

 Barut, “Kamuya ait Adana'mızda bulunan, Seyhan 2 ve Yüreğir hidroelektrik santralleri ile bu santrallerin kullandığı taşınmazların işletme hakkı da 190 milyon lira bedelle özel bir firmaya devredildi. Rant sevdasıyla değerlerimizin sermayeye peşkeş çekilmesine rıza göstermiyoruz” dedi.

……………..

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, iktidarın enerjide özelleştirme adımlarına sert sözlerle tepki gösterdi. Türkiye'de enerji güvenliğinin tehlikede olduğunu savunan Barut, "Ülkemizde AKP sayesinde elektrik üretiminde söz sahibi özel sektör oldu. Stratejik alan olan enerjide özelleştirmelerle sermayeye rant sağlanıyor, halka da gizli zamlarla, örtülü tarife değişiklikleriyle zam dayatılıyor" dedi.

"KABUL EDİLEMEZ"

Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait Çayırhan Termik Santrali ile Adana'da kurulu bulunan Seyhan 2 ve Yüreğir hidroelektrik santrallerinin işletme haklarının devrine tepki gösteren CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, "AKP üretmez, ürettirmez, yeni fabrikalar ve değerler yaratmaz, olanları da satar. Türkiye'nin enerji politikalarının, kamu yararı gözetmek yerine büyük sermaye gruplarının çıkarları doğrusunda şekillendirilmesi asla kabul edilemez. AKP döneminde elektrik üretimi çok büyük oranda özelleştirilmiştir. Niye elektrik üretiminde büyük pay özel sektöre aittir? Enerjide söz sahibi neden özel sektördür? Stratejik alan enerjide bu akıl almaz tavrı kınıyoruz" iddiasında bulundu.

"BÜYÜK KAYIP"

Çayırhan Termik Santrali ve santralin bağlı taşınmazlarının özelleştirilmesiyle Türkiye'nin büyük bir kayıp yaşayacağını belirterek, Adana'daki hidroelektrik santrallerine de işaret eden Barut, şunları kaydetti:
"Maden Mühendisleri Odası, Çayırhan’ın değerinin en az 80 milyar lira olduğunu, ihaleyle kamunun 60 milyar lira zarara uğrayacağını açıklamıştı. Burada çalışan emekçilerimiz de özelleştirmeye karşı eylem yapmış, Ankara’ya yürüyerek açlık grevine girmişti. Ama iktidar uyarılara kulak vermedi, yaşanacak kayıpları dikkate almadı. Kamuya ait Adana'mızda bulunan, Seyhan 2 ve Yüreğir hidroelektrik santralleri ile bu santrallerin kullandığı taşınmazların işletme hakkı da 190 milyon lira bedelle özel bir firmaya devredildi. Rant sevdasıyla değerlerimizin sermayeye peşkeş çekilmesine rıza göstermiyoruz, kabul etmiyoruz. Ayrıca, özelleştirilen üretim santralleri iktidarı zam konusunda zorluyor. Bu durum bile enerji güvenliğinin risk altında olduğunu gösteriyor. Zaten yapılan düzenlemelerle milyonlarca vatandaşımız, özel sektörün belirlediği değişken fiyat tarifesine mahkum edilmişti. AKP'nin yanlışlarının bedelini ülkemiz ve halkımız ödüyor. Bilinsin ki, ülkemizin neyi var neyi yok satıp savanlar kaybedecek!"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.