Dünya Gıda Günü'nde Gıda İsrafı Ve Gıda Güvensizliğine Dikkat Çekildi!

GÜNDEM 21.10.2024 - 07:25, Güncelleme: 21.10.2024 - 07:27 2068 kez okundu.
 

Dünya Gıda Günü'nde Gıda İsrafı Ve Gıda Güvensizliğine Dikkat Çekildi!

TÜRKİYE' DE GIDA İSRAFI ALARMI: HER YIL 19 MİLYON GIDA ÇÖP OLUYOR!
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla önemli bir çağrı yaptı. Dünya genelinde milyonlarca insan, savaşlar, çatışmalar, iklim krizi, salgınlar, yoksulluk ve gıdaya erişimdeki adaletsizlikler nedeniyle gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya. Dünya genelinde 800 milyonun üzerinde insan açlık çekerken, her yıl yetiştirilen gıdanın yaklaşık üçte biri, yani 1,3 milyar ton gıda, tarladan tezgâha giden yolda kayboluyor. Türkiye'de ise yıllık 128 milyon ton bitkisel üretim yapılmasına rağmen, her yıl 19 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu durum, gıda israfının boyutunu gözler önüne seriyor. Buğday Derneği, sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerinin oluşturulabilmesi için kentlerde kırsal, üretici ile tüketici arasındaki bağın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.  SAĞLIKLI GIDA İÇİN DAYANIŞMA ÇAĞRISI Buğday Derneği, ekonomik, sosyal ve çevresel unsurlardan taviz vermeden, gelecek nesiller için gıda güvenliğini sağlamak adına ortak hareket etmenin önemi belirtiliyor. Karar vericiler, finans kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, topluluklar ve bireylerin iş birliği içinde çalışmaları gerektiği ifade ediliyor. Buğday Derneği, seçimlerin geleceğimizi belirlediğine dikkat çekerek, bireylerin yapacakları tercihler ve taleplerle ekolojik ve adil bir dönüşüme destek olabileceklerini vurguladı. Üretim yöntemlerindeki değişimin hızlanması, sağlıklı gıdaya erişimin artmasına katkı sağlayacak. Dünya Gıda Günü, sadece gıda güvensizliğine dikkat çekmekle kalmayıp, bu sorunlara çözüm bulmak için ortak hareket etme çağrısında bulunuyor. Bu bağlamda, herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.
TÜRKİYE' DE GIDA İSRAFI ALARMI: HER YIL 19 MİLYON GIDA ÇÖP OLUYOR!

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, 16 Ekim Dünya Gıda Günü dolayısıyla önemli bir çağrı yaptı. Dünya genelinde milyonlarca insan, savaşlar, çatışmalar, iklim krizi, salgınlar, yoksulluk ve gıdaya erişimdeki adaletsizlikler nedeniyle gıda güvensizliği ve yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya. Dünya genelinde 800 milyonun üzerinde insan açlık çekerken, her yıl yetiştirilen gıdanın yaklaşık üçte biri, yani 1,3 milyar ton gıda, tarladan tezgâha giden yolda kayboluyor. Türkiye'de ise yıllık 128 milyon ton bitkisel üretim yapılmasına rağmen, her yıl 19 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu durum, gıda israfının boyutunu gözler önüne seriyor. Buğday Derneği, sürdürülebilir tarım ve gıda sistemlerinin oluşturulabilmesi için kentlerde kırsal, üretici ile tüketici arasındaki bağın güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 

SAĞLIKLI GIDA İÇİN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Buğday Derneği, ekonomik, sosyal ve çevresel unsurlardan taviz vermeden, gelecek nesiller için gıda güvenliğini sağlamak adına ortak hareket etmenin önemi belirtiliyor. Karar vericiler, finans kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, topluluklar ve bireylerin iş birliği içinde çalışmaları gerektiği ifade ediliyor. Buğday Derneği, seçimlerin geleceğimizi belirlediğine dikkat çekerek, bireylerin yapacakları tercihler ve taleplerle ekolojik ve adil bir dönüşüme destek olabileceklerini vurguladı. Üretim yöntemlerindeki değişimin hızlanması, sağlıklı gıdaya erişimin artmasına katkı sağlayacak. Dünya Gıda Günü, sadece gıda güvensizliğine dikkat çekmekle kalmayıp, bu sorunlara çözüm bulmak için ortak hareket etme çağrısında bulunuyor. Bu bağlamda, herkesin üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiği vurgulandı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.