ADLİ TATİL’DE HUKUK NASIL İŞLİYOR?
ADLİ TATİL’DE HUKUK NASIL İŞLİYOR?
Her yıl 20 Temmuz’da başlayıp 31 Ağustos’ta sona eren ve yargıda toplu izin anlamına gelen “Adli Tatil” başladı. Tatilin bitişi bu yıl Kurban Bayramı’na denk gelince yargıda mesai 5 Eylül’de başlayacak. Peki adli tatilde dava açmak mümkün mü? Hangi davalar görülmeye devam ediliyor? Avukat Cevat Kazma açıkladı.
Yargıda toplu izin kullanımı anlamına gelen “Adli Tatil” başladı. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun “Adli Tatil Süresi” başlıklı 102. Maddesi uyarınca; adli tatil her yıl 20 Temmuz’da başlıyor ve 31 Ağustos’ta sona eriyor.
Ülkemizin yoğun gündemine bakıldığında hukukta tatilin pek de mümkün olmadığını söyleyen Avukat Cevat Kazma, adli tatil boyunca adliyelerde görev yapacak nöbetçi mahkemelerin bulunduğunu ve tutuklusu olan ya da acil nitelik taşıyan davaların görülmeye devam ettiğini belirtti.
Adli tatilin yalnızca açılmış davalara ve işlere uygulandığının altını çizen Cevat Kazma, “Henüz açılmamış dava, iş veya talepler için süreler işlemeye devam eder. Dolayısıyla konuyla ilgili zaman aşımı olabilir ve hak düşürücü süreler geçebilir” uyarısında bulunarak, kişilerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini söyledi.
Ceza ve Sulh Hukuk davalarında tutuklu yargılanan yoksa davaların görülmeyeceğini belirten Cevat Kazma, tatil süresince Bölge Adliye Mahkemeleri ve Yargıtay’ın yalnızca tutuklu hükümlülere ilişkin veya suçüstü işlenen suçların incelemesini yaptığı ifade etti.
Arabuluculuk İşlemlerinde Adli Tatil Yok!
Aynı zamanda Arabulucu olan Avukat Cevat Kazma, arabuluculuk sisteminin adli tatil kapsamı dışında olduğunu belirterek, arabulucuların görevlerine devam ettiğini söyledi.
Adli Tatilde Görülebilecek Davalar
- İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeççi atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.
- Her çeşit nafaka davaları ile soy bağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.
- Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.
- Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.
- Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.
- İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.
- Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.
- Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.
- Çekişmesiz yargı işleri.
- Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.
Tarafların anlaşması halinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise, hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması adli tatilden sonraya bırakılabilir.
Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtay’a gönderilmesi işlemleri de yapılır.
Bu madde hükümleri, Bölge Adliye Mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.