" KURBAN KESMEK HAYAL OLDU"

GÜNDEM 07.06.2024 - 15:31, Güncelleme: 07.06.2024 - 15:31 6900+ kez okundu.
 

" KURBAN KESMEK HAYAL OLDU"

Alım Gücü Düştü, Kurban Kesimi Azalacak: "Evine Bayramdan Bayrama Et Giren Vatandaşlar Fiyatlara Tepkili"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, son yıllardaki kurban satışlarını göz önünde bulundurarak, bu yıl toplamda 3 milyon 180 bin kurbanlık hayvan kesilmesini öngördüklerini ifade etti. Ancak, fiyat artışları nedeniyle kurban kesiminde azalış olacağını belirtti. Üreticiler maliyetler karşısında zorlanırken, vatandaşlar da geçen yıla oranla yüzde yüz artan kurban fiyatlarına tepki gösteriyor. Kurban alabilmek için ciddi borç yükünün altına girmek zorunda kalan vatandaşlar, alım gücündeki düşüş nedeniyle endişe yaşıyor. "HAYVAN SAYISINDAKİ AZALIŞ ET FİYATLARINI ARTIRDI" Bayraktar'a göre, kurbanlık hayvan fiyatları illere, canlı ağırlığa, ırkına ve büyükbaşta inek, düve, tosun, küçükbaşta koyun, koç, keçi olmasına göre farklılık gösteriyor. Ortalama fiyatlar, büyükbaş hayvan başına 75 bin lira ile 250 bin lira, küçükbaş ise 8 bin lira ile 25 bin lira arasında değişecek. Büyükbaş hayvanlarda hisseli satışların da yapıldığını belirten Bayraktar, hisse fiyatlarının illere göre değiştiğini ifade etti. Örneğin, İstanbul’da 22 bin lira ile 35 bin lira arasında değişen fiyatlar olduğunu aktardı.Geçtiğimiz dönemde damızlık hayvanların kesime gitmesiyle birlikte besiye alınan hayvan sayısındaki azalış, et fiyatlarını artırdı.  "ÜRETİCİLER YÜKSEK ÇADIR BEDELLERİ ÖDÜYOR" Yüksek enflasyonun yanında yem, işçilik, veteriner, ilaç, elektrik, nakliye gibi masraflardaki artışlar da fiyatları etkiledi. Örneğin, geçen yıl 239 lira olan ortalama dana karkas fiyatı bu yıl yüzde 45,9 oranında artarak 348 liraya, 345 lira olan kuzu karkas fiyatı ise yüzde 89,8 oranında artarak 408 liraya yükseldi. Kurbanlık satmak isteyen üreticilerin, büyükşehirlerde her ilçede farklı olmak üzere satış yerlerine yüksek çadır kirası ödediğini belirten Bayraktar, fiyatların illere ve ilçelere göre farklılık gösterdiğini ifade etti. Bu konuda belediyelere çağrıda bulundu.  "ET VE SÜT KURUMU ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETMEYEN FİYATTAN ALMALI" Bayraktar, kurban çadırlarından yüksek ücretler alınmamasını ve üreticilere destek olunmasını istedi.Bayraktar'a göre, halkın kesilecek 3 milyon 200 bine yakın kurbanlık için 107 milyar 300 milyar liraya yakın para ödeyeceğini tahmin ettiklerini belirtti.Kasaplara ödenecek bedelin toplamda tahmini 2,3 milyar liraya yaklaşacağını aktaran Bayraktar, kesim yerlerinde yaşanan yoğunluğun vatandaşların tercihlerini kısıtladığını ifade etti. Kurbanlık satışlarının geçmiş yıllara göre yavaş seyrettiğini belirten Bayraktar, satışların beklendiği gibi gerçekleşmemesi durumunda Et ve Süt Kurumu'nun üreticileri mağdur etmeyecek bir fiyattan satın alması gerektiğini vurguladı.
Alım Gücü Düştü, Kurban Kesimi Azalacak: "Evine Bayramdan Bayrama Et Giren Vatandaşlar Fiyatlara Tepkili"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık fiyatları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, son yıllardaki kurban satışlarını göz önünde bulundurarak, bu yıl toplamda 3 milyon 180 bin kurbanlık hayvan kesilmesini öngördüklerini ifade etti. Ancak, fiyat artışları nedeniyle kurban kesiminde azalış olacağını belirtti. Üreticiler maliyetler karşısında zorlanırken, vatandaşlar da geçen yıla oranla yüzde yüz artan kurban fiyatlarına tepki gösteriyor. Kurban alabilmek için ciddi borç yükünün altına girmek zorunda kalan vatandaşlar, alım gücündeki düşüş nedeniyle endişe yaşıyor.

"HAYVAN SAYISINDAKİ AZALIŞ ET FİYATLARINI ARTIRDI"

Bayraktar'a göre, kurbanlık hayvan fiyatları illere, canlı ağırlığa, ırkına ve büyükbaşta inek, düve, tosun, küçükbaşta koyun, koç, keçi olmasına göre farklılık gösteriyor. Ortalama fiyatlar, büyükbaş hayvan başına 75 bin lira ile 250 bin lira, küçükbaş ise 8 bin lira ile 25 bin lira arasında değişecek. Büyükbaş hayvanlarda hisseli satışların da yapıldığını belirten Bayraktar, hisse fiyatlarının illere göre değiştiğini ifade etti. Örneğin, İstanbul’da 22 bin lira ile 35 bin lira arasında değişen fiyatlar olduğunu aktardı.Geçtiğimiz dönemde damızlık hayvanların kesime gitmesiyle birlikte besiye alınan hayvan sayısındaki azalış, et fiyatlarını artırdı. 


"ÜRETİCİLER YÜKSEK ÇADIR BEDELLERİ ÖDÜYOR"

Yüksek enflasyonun yanında yem, işçilik, veteriner, ilaç, elektrik, nakliye gibi masraflardaki artışlar da fiyatları etkiledi. Örneğin, geçen yıl 239 lira olan ortalama dana karkas fiyatı bu yıl yüzde 45,9 oranında artarak 348 liraya, 345 lira olan kuzu karkas fiyatı ise yüzde 89,8 oranında artarak 408 liraya yükseldi. Kurbanlık satmak isteyen üreticilerin, büyükşehirlerde her ilçede farklı olmak üzere satış yerlerine yüksek çadır kirası ödediğini belirten Bayraktar, fiyatların illere ve ilçelere göre farklılık gösterdiğini ifade etti. Bu konuda belediyelere çağrıda bulundu. 


"ET VE SÜT KURUMU ÜRETİCİYİ MAĞDUR ETMEYEN FİYATTAN ALMALI"

Bayraktar, kurban çadırlarından yüksek ücretler alınmamasını ve üreticilere destek olunmasını istedi.Bayraktar'a göre, halkın kesilecek 3 milyon 200 bine yakın kurbanlık için 107 milyar 300 milyar liraya yakın para ödeyeceğini tahmin ettiklerini belirtti.Kasaplara ödenecek bedelin toplamda tahmini 2,3 milyar liraya yaklaşacağını aktaran Bayraktar, kesim yerlerinde yaşanan yoğunluğun vatandaşların tercihlerini kısıtladığını ifade etti. Kurbanlık satışlarının geçmiş yıllara göre yavaş seyrettiğini belirten Bayraktar, satışların beklendiği gibi gerçekleşmemesi durumunda Et ve Süt Kurumu'nun üreticileri mağdur etmeyecek bir fiyattan satın alması gerektiğini vurguladı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.