ADANA'DA AŞIRI SICAKLAR TARIMI VURDU

GÜNDEM 10.06.2024 - 07:14, Güncelleme: 10.06.2024 - 07:19 3388+ kez okundu.
 

ADANA'DA AŞIRI SICAKLAR TARIMI VURDU

Adana'da Yoğun Sıcaklık Ekili Alanları Yıkıma Uğrattı: Meyve ve Sebzeler Güneşin Altında Kavruldu
Adana, Haziran ayında tarihin en yüksek sıcaklıklarını yaşarken, bu aşırı hava koşulları bölgedeki tarımı felakete sürükledi. Gölgede 43 dereceyi bulan sıcaklıklar sadece insanları değil, tarım arazilerini de etkiledi. Kavun, karpuz, biber ve domates gibi temel tarım ürünleri adeta güneşin altında kavruldu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana'da yaşanan bu meteorolojik afetin sonuçlarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi. Doğan, 50 dönümlük kavun tarlasının tamamen kuruduğunu belirterek, “Adana'nın tamamında kavun, karpuz, biber ve domates kalmadı. Diğer ürünlerde de ciddi zararlar oluştu” dedi. Çukurova'da yetişen bu ürünlerin aşırı sıcaklar nedeniyle tamamen yandığını ifade eden Doğan, çiftçilerin perişan durumda olduğunu vurguladı.Aşırı sıcaklıklar sadece bu ürünleri değil, narenciye, mısır ve pamuk gibi diğer önemli tarım ürünlerini de etkiledi.   "ÇİFTÇİLERİMİZİN ZARARI KARŞILANSIN" Doğan, “Çiftçimiz bu tarlaya sera yapmıştı ve şu an tarlasını sürüp ikinci ürünü hazırlamaya başlayacak. Ancak bu sorun borç ertelemekle çözülecek bir sorun değil. Adana'nın afet kapsamına alınmasını istiyoruz, yoksa Adana'nın çiftçisi bitti, ayakta zor duruyor” diyerek, hükümetten acil destek talep etti. Ekonomik kayıpların yanı sıra, nakliye fiyatlarının yükselmesi ve hasat edilecek ürün kalmaması nedeniyle çiftçiler zor durumda. Doğan, çiftçilerin TARSİM sigortasının rüzgar ve sıcağa karşı da koruma sağlamasını talep ederek, “Araçlar kaza yaptığında sigorta nasıl mağduriyeti karşılıyorsa, TARSİM yaptıran çiftçimizin de zararının bu şekilde karşılanmasını istiyoruz” dedi. Adana'da yaşanan bu sıcaklık felaketi, tarım sektörünü derinden sarsarken, çiftçiler 2024 yılının afet yılı ilan edilmesini ve kapsamlı bir destek programının hayata geçirilmesini bekliyor. Çiftçilerin yaşadığı bu büyük kayıplar, sadece yerel ekonomiyi değil, ulusal gıda arzını da tehdit ediyor.
Adana'da Yoğun Sıcaklık Ekili Alanları Yıkıma Uğrattı: Meyve ve Sebzeler Güneşin Altında Kavruldu

Adana, Haziran ayında tarihin en yüksek sıcaklıklarını yaşarken, bu aşırı hava koşulları bölgedeki tarımı felakete sürükledi. Gölgede 43 dereceyi bulan sıcaklıklar sadece insanları değil, tarım arazilerini de etkiledi. Kavun, karpuz, biber ve domates gibi temel tarım ürünleri adeta güneşin altında kavruldu. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana'da yaşanan bu meteorolojik afetin sonuçlarını çarpıcı bir şekilde gözler önüne serdi. Doğan, 50 dönümlük kavun tarlasının tamamen kuruduğunu belirterek, “Adana'nın tamamında kavun, karpuz, biber ve domates kalmadı. Diğer ürünlerde de ciddi zararlar oluştu” dedi. Çukurova'da yetişen bu ürünlerin aşırı sıcaklar nedeniyle tamamen yandığını ifade eden Doğan, çiftçilerin perişan durumda olduğunu vurguladı.Aşırı sıcaklıklar sadece bu ürünleri değil, narenciye, mısır ve pamuk gibi diğer önemli tarım ürünlerini de etkiledi.

 

"ÇİFTÇİLERİMİZİN ZARARI KARŞILANSIN"

Doğan, “Çiftçimiz bu tarlaya sera yapmıştı ve şu an tarlasını sürüp ikinci ürünü hazırlamaya başlayacak. Ancak bu sorun borç ertelemekle çözülecek bir sorun değil. Adana'nın afet kapsamına alınmasını istiyoruz, yoksa Adana'nın çiftçisi bitti, ayakta zor duruyor” diyerek, hükümetten acil destek talep etti. Ekonomik kayıpların yanı sıra, nakliye fiyatlarının yükselmesi ve hasat edilecek ürün kalmaması nedeniyle çiftçiler zor durumda. Doğan, çiftçilerin TARSİM sigortasının rüzgar ve sıcağa karşı da koruma sağlamasını talep ederek, “Araçlar kaza yaptığında sigorta nasıl mağduriyeti karşılıyorsa, TARSİM yaptıran çiftçimizin de zararının bu şekilde karşılanmasını istiyoruz” dedi. Adana'da yaşanan bu sıcaklık felaketi, tarım sektörünü derinden sarsarken, çiftçiler 2024 yılının afet yılı ilan edilmesini ve kapsamlı bir destek programının hayata geçirilmesini bekliyor. Çiftçilerin yaşadığı bu büyük kayıplar, sadece yerel ekonomiyi değil, ulusal gıda arzını da tehdit ediyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.