“Dizi ihracatı gelirimiz 1 milyar doların üzerine çıkarılmalı”

GÜNDEM 24.06.2024 - 12:32, Güncelleme: 24.06.2024 - 12:32 3217+ kez okundu.
 

“Dizi ihracatı gelirimiz 1 milyar doların üzerine çıkarılmalı”

Pandemiyle birlikte tüm dünyada Türk dizilerine olan talebin arttığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yıllık 300 milyon dolar olan dizi ihracatımız pandeminin başladığı 2020’den bu yana 600 milyon dolara ulaştı” dedi.
 Konfederasyonun resmi internet sitesinden açıklama yapan Palandöken,  Dünya dizi ihracatında 3. sırada yer alan ülkemizin tüm yörelerine ait bölgesel ürünlerinin tanıtımına ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Palandöken, “Ülkemizde üretilen diziler tüm dünyada 150 ülkede, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor. Artık dünyanın her yerinde Türk kültürünü ve sanatçıları görebiliyoruz. Ülkemizin dizi potansiyelinin ekonomiye daha çok katkı sağlaması için dizilerde yöresel ürünlerimize, el sanatlarına, gastronomi lezzetlerimize ve turistik tanıtımlarımıza daha çok yer vererek ülkemizin tanıtımını yapmalıyız. Dizi ihracatı gelirimiz 1 milyar doların üzerine çıkarılmalı” dedi. “TÜRK DİZİLERİ 150’NİN ÜZERİNDE ÜLKEDE SEYREDİLİYOR” Pandemiyle birlikte tüm dünyada Türk dizilerine olan talebin arttığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yıllık 300 milyon dolar olan dizi ihracatımız pandeminin başladığı 2020’den bu yana 600 milyon dolara ulaştı. Pandemiyle birlikte Türk dizilerine olan talebin yüzde 184 arttığı belirtiliyor. Ülkemizin potansiyeli göz önüne alındığında yıllık 600 milyon dolar olan dizi ihracatımız 1 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkarılmalı. İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır başta olmak üzere Türk dizileri 150 ülkede 500 milyon kişi tarafından seyrediliyor. Bu dizilerimizde özellikle ülkemizin sanatkârları tarafından üretilen Türk halıları, bakır ve gümüş işlemeler, mücevherat, moda, hazır giyim ve mobilya sektöründen yerli markalarımızın tanıtımına daha çok ağırlık verilmeli. Dizi ve filmlerdeki kostümlerin yerli tasarım ve üretim olmasına özen gösterilerek tekstilimizin dünyaya tanıtılmasına olanak sağlanmalı. Ülkemize has olan kayısı, kuru üzüm, incir ve fındık gibi tarımsal ürünlere de dizi ve filmlerimizde mutlaka yer verilmeli” diye konuştu. “GÖZDE TURİZM BÖLGELERİMİZ DİZİLERLE DÜNYAYA TANITILMALI” Turizm cenneti ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerinin dizi ve filmlerle dünyaya tanıtılması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Popüler film ve dizilerde yer alan mekanlar, insanların tatil tercihini etkileyen en önemli faktörlerden biri olmaya başladı. Dizi ve filmlerde tarihi ve turistik mekanlara yer verilmesi milyonlarca kişi tarafından seyredilecek bir tür reklam özelliği sunuyor. Çünkü artık insanlar filmlerde gördükleri karakterlerin kültürünü tanımak ve onların yaşadıkları yerleri görmek için seyahat ediyor. Bu yüzden ülkemizin tarihi ve doğal güzellikleri ile gözde turizm bölgelerimiz dizi ve filmler aracılığıyla tüm dünyaya tanıtılmalı. Yerli yapımları üreten firmalarımız dizi ve filmlerin satıldığı ülkelerde devlet destekli tanıtımlar yapabilmeli. Dizi ve film turizmi hem o filmin çekildiği yerin ekonomisine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Gastronomi turizmini de canlandırarak istihdam üzerinde önemli bir etkiye sahip oluyor” şeklinde konuştu.
Pandemiyle birlikte tüm dünyada Türk dizilerine olan talebin arttığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yıllık 300 milyon dolar olan dizi ihracatımız pandeminin başladığı 2020’den bu yana 600 milyon dolara ulaştı” dedi.

 Konfederasyonun resmi internet sitesinden açıklama yapan Palandöken,  Dünya dizi ihracatında 3. sırada yer alan ülkemizin tüm yörelerine ait bölgesel ürünlerinin tanıtımına ağırlık verilmesi gerektiğini belirtti. Palandöken, “Ülkemizde üretilen diziler tüm dünyada 150 ülkede, 500 milyona yakın bir nüfus tarafından izleniyor. Artık dünyanın her yerinde Türk kültürünü ve sanatçıları görebiliyoruz. Ülkemizin dizi potansiyelinin ekonomiye daha çok katkı sağlaması için dizilerde yöresel ürünlerimize, el sanatlarına, gastronomi lezzetlerimize ve turistik tanıtımlarımıza daha çok yer vererek ülkemizin tanıtımını yapmalıyız. Dizi ihracatı gelirimiz 1 milyar doların üzerine çıkarılmalı” dedi.
“TÜRK DİZİLERİ 150’NİN ÜZERİNDE ÜLKEDE SEYREDİLİYOR”
Pandemiyle birlikte tüm dünyada Türk dizilerine olan talebin arttığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Yıllık 300 milyon dolar olan dizi ihracatımız pandeminin başladığı 2020’den bu yana 600 milyon dolara ulaştı. Pandemiyle birlikte Türk dizilerine olan talebin yüzde 184 arttığı belirtiliyor. Ülkemizin potansiyeli göz önüne alındığında yıllık 600 milyon dolar olan dizi ihracatımız 1 milyar dolar seviyesinin üzerine çıkarılmalı. İspanya, Suudi Arabistan ve Mısır başta olmak üzere Türk dizileri 150 ülkede 500 milyon kişi tarafından seyrediliyor. Bu dizilerimizde özellikle ülkemizin sanatkârları tarafından üretilen Türk halıları, bakır ve gümüş işlemeler, mücevherat, moda, hazır giyim ve mobilya sektöründen yerli markalarımızın tanıtımına daha çok ağırlık verilmeli. Dizi ve filmlerdeki kostümlerin yerli tasarım ve üretim olmasına özen gösterilerek tekstilimizin dünyaya tanıtılmasına olanak sağlanmalı. Ülkemize has olan kayısı, kuru üzüm, incir ve fındık gibi tarımsal ürünlere de dizi ve filmlerimizde mutlaka yer verilmeli” diye konuştu.
“GÖZDE TURİZM BÖLGELERİMİZ DİZİLERLE DÜNYAYA TANITILMALI”
Turizm cenneti ülkemizin tarihi ve doğal güzelliklerinin dizi ve filmlerle dünyaya tanıtılması gerektiğinin altını çizen Palandöken, “Popüler film ve dizilerde yer alan mekanlar, insanların tatil tercihini etkileyen en önemli faktörlerden biri olmaya başladı. Dizi ve filmlerde tarihi ve turistik mekanlara yer verilmesi milyonlarca kişi tarafından seyredilecek bir tür reklam özelliği sunuyor. Çünkü artık insanlar filmlerde gördükleri karakterlerin kültürünü tanımak ve onların yaşadıkları yerleri görmek için seyahat ediyor. Bu yüzden ülkemizin tarihi ve doğal güzellikleri ile gözde turizm bölgelerimiz dizi ve filmler aracılığıyla tüm dünyaya tanıtılmalı. Yerli yapımları üreten firmalarımız dizi ve filmlerin satıldığı ülkelerde devlet destekli tanıtımlar yapabilmeli. Dizi ve film turizmi hem o filmin çekildiği yerin ekonomisine hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Gastronomi turizmini de canlandırarak istihdam üzerinde önemli bir etkiye sahip oluyor” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.