AHEF: BEBEK SAĞLIĞINDA EN ÖNEMLİ ADIM EMZİRME
AHEF: BEBEK SAĞLIĞINDA EN ÖNEMLİ ADIM EMZİRME
Gebelik ve lohusalık dönemi aile hekimleri tarafından yakından takip ediliyor
Her yıl 1-7 Ağustos tarihleri arasında, Dünya Emzirme Haftası kapsamında emzirmenin bebek sağlığı ve anne sağlığı üzerindeki faydalarını vurgulanıyor ve toplumu bilinçlendirilmesi amacıyla kutlanıyor. AHEF Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, emzirmenin bebeğin sağlıklı beslenmesini sağladığına ve hem anne hem de bebek sağlığı için son derece önemli olduğuna dikkat çekti.
Dr. Nehir, aile hekimlerinin bu süreci yakından takip ettiğini anlattı. “Aile hekimleri olarak gebeliğin başlangıcından itibaren annenin ve bebeğin sağlığını yakından takip ediyoruz. Gebelik boyunca düzenli izlemler, muayeneler, kan testleri yapıyoruz. Doğumdan sonra lohusalık döneminde ise annenin fiziksel ve duygusal sağlığını mutlaka izliyoruz. Aile hekimleri olarak lohusa izlemlerinde annenin iyileşme sürecini değerlendiriyor, bebeğin büyüme ve gelişimini takip ediyor ve emzirme konusunda anneye destek sağlıyoruz”
Bebeğin anne sütü ile beslenmesi sağlığı için temel bir adımdır
Dr. Nehir emzirmenin, bebek için en doğal ve sağlıklı beslenme yöntemi olduğuna dikkat çekerek anne sütünün bebeklerin tüm besin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde formüle edildiğini vurguladı. ”İçerdiği vitaminler, mineraller ve proteinler bebeğin sağlıklı büyümesi ve zihinsel ve bilişsel gelişmesi için idealdir. Bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara karşı korur ve sindirimi kolaydır. İstenildiği zaman ulaşılabilir ve ücretsizdir. Emzirme, mama ve biberon gibi ürünlere olan ihtiyacı ortadan kaldırarak ekonomik tasarruf sağlar.”
Emzirmek anne ile bebek arasındaki duygusal bağı güçlendirir
Dr. Nehir emzirmenin anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirirken güven duygusunu artırdığını, aynı zamanda da annenin doğum sonrası iyileşme sürecini hızlandırdığını belirtti. “Araştırmalar, emzirmenin uzun vadede anne için meme ve yumurtalık kanseri riskini azalttığını göstermektedir. Emzirme süresi arttıkça bu riskin daha da azaldığı görülmüştür. Annenin kalori harcamasını artırır, bu da kilo vermeye yardımcı olabilir. Emzirme, annenin kemik sağlığını korumasına yardımcı olur, annenin metabolik sağlığını iyileştirir ve diyabet ile kalp hastalığı riskini azaltır. Emzirme, oksitosin hormonu salınımını artırarak annenin stres ve anksiyete seviyelerini de azaltabilir.”
Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk altı ay boyunca sadece anne sütü ile beslenmesini, ardından ek gıdalarla birlikte iki yıl veya daha uzun süre emzirmenin devam etmesini öneriyor.
Emzirmeyle ilgili destek ve eğitim önemli
Emzirme konusunda endişeleri olan annelerin aile hekimlerine danışabileceklerini hatırlatan Dr. Türkü Yağmur Nehir, aile hekimlerinin, emzirme teknikleri, süt üretimini artırma yöntemleri ve emzirme ile ilgili diğer konularda annelere rehberlik sağladıklarını söyledi. “Ayrıca, birçok hastanede emzirme eğitimi veren birimler bulunmaktadır. Bu birimler, yeni annelere emzirme konusunda eğitimler sunmakta ve gerekli durumlarda birebir destek sağlamaktadır. Hatta doğum yapmayan annelerin de eğitim ve uygun destek ile emzirebileceği bilinmektedir. Emzirme hormonlarının uyarılması ve uygun emzirme tekniklerinin öğretilmesi ile bu anneler de bebeklerini emzirebilirler. Bu konuda emzirme danışmanları önemli rol oynamaktadır.”
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.