"TARIMSAL İSTİHDAM YARI YARIYA AZALDI"

EKONOMİ 21.05.2024 - 09:58, Güncelleme: 21.05.2024 - 09:58 3317+ kez okundu.
 

"TARIMSAL İSTİHDAM YARI YARIYA AZALDI"

Tarım Ürünleri Piyasa Düzenleme Kurumu Önerisi: Hububat Tedarikçileri Derneği’nden Çağrı
Hububat Tedarikçileri Derneği'nin son raporu, tarımsal istihdamdaki alarm verici düşüşe dikkat çekiyor ve çözüm önerileri sunuyor. Türkiye'nin tarımsal dezavantajlarının yanı sıra istihdamdaki düşüşü ele alan rapor, "Tarım Ürünleri Piyasa Düzenleme Kurumu" kurulmasını öneriyor. Rapora göre, son 20 yılda tarımsal istihdam neredeyse yarı yarıya azalarak 7 milyon kişiden 4.5 milyon kişiye geriledi. Bunun yanı sıra, parçalı araziler, su kısıtları, göç ve yüksek girdi maliyetleri gibi dezavantajlar Türkiye'nin tarımsal alanındaki zorlukları olarak sıralanıyor.Raporda öne çıkan öneriler arasında, yönetimin toplulaştırılması modelinin uygulanması ve çiftçilerin rahatlıkla sisteme dahil olabileceği yeni bir sözleşmeli üretim yaklaşımının hayata geçirilmesi bulunuyor.  "YERLİ BUĞDAY İHRACAT  POTANSİYELİ ARTMALI" Bu yaklaşımla maliyetlerde minimum %20 azalma ve verimlilikte %25-30 artış sağlanabileceği belirtiliyor. Ayrıca, tarımsal ürün piyasalarının bütüncül bir yaklaşımla sevk ve idare edilmesi amacıyla "Tarım Ürünleri Piyasa Düzenleme Kurumu"nun kurulması gerektiği vurgulanıyor. Bu kurumun, gelir koruma sigortası gibi araçları kullanarak artan iklim ve piyasa risklerinin telafisine yardımcı olabileceği ifade ediliyor. Raporda ayrıca, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu gibi bölgelerde makarnalık buğday ekim alanlarının yaygınlaştırılması için pozitif ayrımcılık yapılması ve yerli buğdayın mamul ihracat potansiyelinin artırılması öneriliyor. Hububat Tedarikçileri Derneği'nin raporu, Türkiye'nin tarımsal alanında karşılaştığı zorluklara dikkat çekiyor ve çözüm önerileriyle sektörün gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.
Tarım Ürünleri Piyasa Düzenleme Kurumu Önerisi: Hububat Tedarikçileri Derneği’nden Çağrı

Hububat Tedarikçileri Derneği'nin son raporu, tarımsal istihdamdaki alarm verici düşüşe dikkat çekiyor ve çözüm önerileri sunuyor. Türkiye'nin tarımsal dezavantajlarının yanı sıra istihdamdaki düşüşü ele alan rapor, "Tarım Ürünleri Piyasa Düzenleme Kurumu" kurulmasını öneriyor. Rapora göre, son 20 yılda tarımsal istihdam neredeyse yarı yarıya azalarak 7 milyon kişiden 4.5 milyon kişiye geriledi. Bunun yanı sıra, parçalı araziler, su kısıtları, göç ve yüksek girdi maliyetleri gibi dezavantajlar Türkiye'nin tarımsal alanındaki zorlukları olarak sıralanıyor.Raporda öne çıkan öneriler arasında, yönetimin toplulaştırılması modelinin uygulanması ve çiftçilerin rahatlıkla sisteme dahil olabileceği yeni bir sözleşmeli üretim yaklaşımının hayata geçirilmesi bulunuyor. 

"YERLİ BUĞDAY İHRACAT  POTANSİYELİ ARTMALI"

Bu yaklaşımla maliyetlerde minimum %20 azalma ve verimlilikte %25-30 artış sağlanabileceği belirtiliyor. Ayrıca, tarımsal ürün piyasalarının bütüncül bir yaklaşımla sevk ve idare edilmesi amacıyla "Tarım Ürünleri Piyasa Düzenleme Kurumu"nun kurulması gerektiği vurgulanıyor. Bu kurumun, gelir koruma sigortası gibi araçları kullanarak artan iklim ve piyasa risklerinin telafisine yardımcı olabileceği ifade ediliyor. Raporda ayrıca, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu gibi bölgelerde makarnalık buğday ekim alanlarının yaygınlaştırılması için pozitif ayrımcılık yapılması ve yerli buğdayın mamul ihracat potansiyelinin artırılması öneriliyor. Hububat Tedarikçileri Derneği'nin raporu, Türkiye'nin tarımsal alanında karşılaştığı zorluklara dikkat çekiyor ve çözüm önerileriyle sektörün gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve egemengzt.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.